Μπορεί Ευρωπαίοι και Αθήνα να συμφώνησαν αρχικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι βλέπουν με αισιοδοξία τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών. Τουλάχιστον όχι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο επικεφαλής του Eurogroup προέβλεψε περισσότερα προβλήματα στο μέλλον με την Ελλάδα, εξαιτίας των αξιολογήσεων για το νέο πρόγραμμα, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι έδωσε ωραίες αλλά ψεύτικες υποσχέσεις στον λαό αλλά και πως δυσκόλευε τις διαπραγματεύσεις με τις κινήσεις του, ενώ ξεκαθάρισε- αν δεν είχε γίνει σαφές με όλα αυτά- ότι δεν τρέφει καμία συμπάθεια για την ελληνική κυβέρνηση.
«Θα υπάρχουν δυσλειτουργίες. Είναι ένα τριετές πρόγραμμα και θα αξιολογούμε κάθε χρόνο ξεχωριστά. Προβλέπω ότι θα έχουμε προβλήματα στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση- αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από την προβολή της- ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η Ελλάδα δοκίμασε τα όρια της υπομονής και της κατανόησης της Ευρώπης. Σημείωσε ότι θέλει η Ελλάδα να λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται, επέμεινε όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι τακτικές του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά δυσκόλεψαν τα πράγματα.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι εάν κάναμε δημοψηφίσματα στις άλλες 18 χώρες για το εάν έπρεπε να δώσουμε περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ πιο εντυπωσιακό και πολύ πιο αρνητικό από το 60% που ψήφισε (σ.σ. εναντίον των πολιτικών λιτότητας) στην Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε ότι αυτή η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε «τεράστια δυσπιστία και απογοήτευση» στα άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης.
Ακόμη, ο κ. Ντάσελμπλουμ δήλωσε ότι εξοργίστηκε λόγω των όμορφων υποσχέσεων που έγιναν στο λαό της Ελλάδας οι οποίες δεν ήταν αλήθεια. «Δεν μπορείς να υπόσχεσαι πράγματα που δεν μπορείς να καταφέρεις», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στη συμφωνία, παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολη για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά τόνισε ότι η οικονομία της Ελλάδας θα γίνει ισχυρότερη αφού εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα που προβλέπει η συμφωνία σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό της. «Δεν έχω καμιά συμπάθεια στην ελληνική κυβέρνηση, όμως τρέφω συμπάθεια στον πληθυσμό της Ελλάδας», συμπλήρωσε. «Δεν είναι τιμωρία. Είναι μία προσπάθεια να ξαναχτιστεί η χώρα, να πληρώσουν τους φόρους τους», είπε ακόμη για τη συμφωνία.