Economist: Ο Τσίπρας πήρε 4 νίκες και μένουν 2 ενοχλητικές ερωτήσεις - iefimerida.gr

Economist: Ο Τσίπρας πήρε 4 νίκες και μένουν 2 ενοχλητικές ερωτήσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα όσα έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής διάρκειας 17 ωρών και σε αυτά που συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας που προεκλογικά τόνιζε ότι δεν θα τα δεχθεί ποτέ, αναφέρει σε άρθρο του ο Economist που χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις τόσο για τα μέτρα, όσο και για τις χώρες της Ευρωζώνης.

Πιο συγκεκριμένα, στον τίτλο του άρθρου χαρακτηρίζεται «οδυνηρή και ταπεινωτική συμφωνία» αυτή που κατάφεραν Τσίπρας και 18 ηγέτες της Ευρωζώνης, ενώ αναφέρονται στο άρθρο οι 4 νίκες που πήρε ο Ελληνα πρωθυπουργός και οι δύο ενοχλητικές ερωτήσεις προς τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης.

Μεταξύ άλλων αναφέρει το άρθρο:

«Σε κάποιο σημείο κατά την διάρκεια των μαραθώνιων συνομιλιών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, το βράδυ της 12ης Ιουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε καθυστερημένος από το διάλειμμα. Μια φήμη κυκλοφόρησε ότι αποχώρησε μετά τις βάναυσες απαιτήσεις των άλλων 18 ηγετών σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία. Αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν στο μπάνιο.

Grexit στο ...μπάνιο

Αυτό φάνηκε ότι ήταν πειστικό για να κάνει ο Τσίπρας προσωπικά ένα Grexit μετά την μεγάλη πίεση που αντιμετώπισε κατά την διάρκεια των συνομιλιών όλη τη νύχτα. Στις 06:00 μπλοκαρισμένοι πάνω στις συζητήσεις για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ ο κ.Τσίπρας βρέθηκε κοντά στην έξοδο. Αλλά με την πίεση του Ντόναλντ Τουσκ, οι τρεις κατάφεραν μια συμφωνία που θα μπορεί να δώσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα ως πακέτο βοήθειας, το 3ο σε πέντε χρόνια.

Υπέγραψε όσα κατήγγειλε

Σε αντάλλαγμα για το πακέτο, το οποίο θα μπορεί να ανέλθει έως και 86 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών, ο κ Τσίπρας έπρεπε να υπογράψει με ακρίβεια όλα αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του, κατήγγειλε στην προεκλογική εκστρατεία τον Ιανουάριο.

Προτάσεις που συντριπτικά οι Ελληνες στο δημοψήφισμα πριν μία εβδομάδα απέρριψαν. Οι εν λόγω δεσμεύσεις, σε θέματα όπως ο ΦΠΑ και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, πρέπει να νομοθετηθούν από την Ελληνική Βουλή το αργότερο μέχρι 15 Ιουλίου. Μια εβδομάδα αργότερα με νέα νομοθεσία πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα, συμπεριλαμβανομένου και ενός για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος στην Ελλάδα.

Αυτά τα μέτρα είναι μόνο η αρχή
Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή, όπως είπε η κα Μέρκελ που είχε προειδοποιήσει σε μια προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη εβδομάδα. Η Ελλάδα πρέπει επίσης να θεσπίσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος, να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα, να χαλαρώσει τους κανόνες εμπορίας, την ιδιωτικοποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της, να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας και την ενίσχυση των τραπεζών της.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, εάν είναι ακόμη όρθιος, θα πρέπει να καταρτίσει σχέδια για την «απο-πολιτικοποίηση» της ελληνικής διοίκησης, ένα έργο που δεν έχει καταφέρει καμία κυβέρνηση δεδομένου ότι η Ελλάδα απέκτησε την ανεξαρτησία της από τους Οθωμανούς το 1832 . Θα πρέπει να αποδεχθούν την πλήρη εποπτεία από τα μισητά «όργανα» (κάποτε γνωστή ως τρόικα), τα οποία θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να επιβλέπουν το έργο των Ελλήνων αξιωματούχων. Στην επιμονή του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρουτ, θα πρέπει να επαναφέρουν νομοθεσία που έχει περάσει από την ανάληψη των καθηκόντων που παραβιάζει προηγούμενες συμφωνίες (ή την αντιστάθμιση των συνεπειών τους με την ψήφιση νέων νόμων). Πιο επώδυνο απ 'όλα, θα πρέπει να κατατεθεί ότι η δήλωση της Συνόδου Κορυφής των επτά σελίδων αποκαλεί «πολύτιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία» σε ένα ανεξάρτητο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων με στόχο την αύξηση των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οταν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δημοσιοιήθηκαν, θυμωμένοι Έλληνες και σύντροφοί τους δημιούργησαν ένα hashtag στα social media: #ThisIsACoup (αυτό είναι πραξικόπημα).

Ποιές είναι οι 4 νίκες του Τσίπρα

Αξίζει να αναρωτηθούμε μετά από όλα αυτά τι έχει να επιδείξει ο κ.Τσίπρας απέναντι σε αυτή την αθλιότητα. Μπορεί να δείξει τέσσερις νίκες, οι περισσότερες από αυτές ήσσονος σημασίας.

  • Πρώτον, η αποχώρηση Ελλάδα από το ευρώ δεν είναι πλέον μια άμεση προοπτική.
  • Δεύτερον, ο Τσίπρας κέρδισε μια σύμβαση παραχώρησης για τα έσοδα των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων: το ένα τέταρτο του ποσού θα χρησιμοποιηθεί για αδιευκρίνιστες «επενδύσεις», κάτι που ο κ Τσίπρας αναμφίβολα θα αναφέρει δυνατά στις δύσκολες κοινοβουλευτικές συζητήσεις , ενώ η κα Μέρκελ ήθελε όλα τα χρήματα για την πληρωμή κάτω από το χρέος.
  • Τρίτον, η συμφωνία θα μπορεί να ξεκλειδώσει μέχρι 35 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς.
  • Και τέλος, η δήλωση περιέχει μια υπόσχεση ότι θα εξετάσει, «αν χρειαστεί», τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να χαλαρώσει το μεγάλο βάρος του χρέους στην Ελλάδα, όπως η επέκταση των προθεσμιών εξόφλησης.

Και οι δύο ενοχλητικές ερωτήσεις


Όσο για τους υπόλοιπους της Ευρωζώνης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει ανακούφιση ότι το τελευταίο κεφάλαιο της ελληνικής κρίσης έχει κλείσει. Ωστόσο, θα έχουν να αντιμετωπίσουν δύο ενοχλητικές ερωτήσεις.

  • Κατ 'αρχάς, πώς μπορούν να αναμένουν μια κυβέρνηση της οποίας η ταυτότητα είναι σε αντίθεση με τη λιτότητα και τη ξένη κηδεμονία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις;
  • Και δεύτερον, πώς μπορεί μια Ευρωζώνη που δημιουργήθηκε για να οδηγήσει την ολοκλήρωση και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της να φαίνεται να είχε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα;»
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Economist Τσίπρας συμφωνία Ευρωζώνη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ