Την ώρα που η Ανγκελα Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί αποφασίζουν για την τύχη του ελληνικού χρέους στο Βερολίνο, (ως νέα «Γιάλτα») στην κυβέρνηση επικρατεί πανικός. Τα πρόσφατα δημοσιεύματα (FT Deutschland – Ημερησία) περί της πρόθεσης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να παραιτηθεί, να καλέσει όλους τους πρώην πρωθυπουργούς, να συναινέσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και όλα τα συναφή έχουν αποσταθεροποιήσει το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο κ. Παπανδρέου έχει, το τελευταίο διάστημα, σειρά επαφών με διευθυντικά στελέχη εφημερίδων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ από τους οποίος ζητά την άποψη τους για το τι πρέπει να γίνει. Ωστόσο, οι συνεργάτες του απορρίπτουν διαρρήδην ότι έχει εκμυστηρευτεί ποτέ τέτοιες προθέσεις στις συναντήσεις αυτές. Και αντιμετωπίζουν με οργή τις πληροφορίες που διακινούνται.
«Είναι δυνατόν να βγαίνουν τέτοια δημοσιεύματα από σοβαρά έντυπα, λίγες ώρες πριν την πιο κρίσιμη συνάντηση στην ιστορία της Ευρώπης και μια εβδομάδα πριν τη σύνοδο κορυφής;» αναρωτιόταν στενότατος συνεργάτης του πρωθυπουργού και πρόσεθετε: «Ολα αυτά δημοσιεύτηκαν με ταχύτητα φωτός στον Bloomberg, στο Reuters και σε άλλα διεθνή δίκτυα. Αν ήσουν γερμανός τι θα έλεγες; Οτι ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι έτοιμος να αποδράσει και άρα δεν έχει νόημα να βοηθήσω αυτή τη χώρα...». Οι ίδιοι κύκλοι διέψευδαν κατηγορηματικά ότι ο κ. Παπανδρέου έχει διάθεση να αποχωρήσει ή να συγκαλέσει συμβούλιο πρώην πρωθυπουργών.
Βεβαίως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει τι μέλλει γενέσθαι, εφόσον οι εξελίξεις είναι αρνητικές για την Ελλάδα. Με δεδομένο μάλιστα ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη κατασταλάξει σε ένα σαφές σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που πλήττει κυρίως το νότο.