Για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και κατά πόσο αυτό μπορεί να καρποφορήσει, για την πρόταση που είχε κάνει για το Grexit και το κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί το πρόγραμμα που συμφώνησε η Ελλάδα μίλησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Πρέπει να έχουμε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης για την Ελλάδα έως τη Δευτέρα για να αποφύγουμε μεγαλύτερα προβλήματα», ανέφερε στην αρχή της συνέντευξης που έδωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ μετά το τέλος του Ecofin και ακολούθως πέταξε τα καρφιά του προς την ελληνική πλευρά λέγοντας ότι οι Ελληνες «μέχρι τώρα είχαν ένα προεκλογικό πρόγραμμα, έλεγαν καμία τρόικα, κανένα πρόγραμμα. Είχα πει τότε ότι η διακυβέρνηση είναι ένα ραντεβού με την πραγματικότητα. Και αυτό θα έχει επιδράσεις και στην εφαρμογή της πολιτικής».
Ακολούθως ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η πίεση προς την Ελλάδα δεν πρέπει να πάψει να υφίσταται. «Μέχρι το πρόγραμμα αυτά να καταρτιστεί και να υλοποιηθεί θα πρέπει η πίεση της πραγματικότητας να υπάρχει. Δεν πρέπει η πίεση αυτή να μειωθεί. Η Ελλάδα θα πρέπει να σκεφθεί πως θα αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Εχει και εξωτερικές πληρωμές η Ελλάδα. Εχει καθυστερήσει δόσεις, Εχει γενικώς καθυστερήσει. Είναι ένα θέμα για το οποίο οι Ελληνες πρέπει να βρουν λύσεις».
Αναφερόμενος στους τρόπους μέσω των οποίων μπορεί να γίνει η χρηματοδότηση γέφυρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ανέφερε ότι «στον προϋπολογισμό τη ΕΕ μπορεί να υπάρχει δυνατότητα για χρηματοδότηση γέφυρα» και πρόσθεσε πως «ίσως να έχει τη λύση η Κομισιον». Ωστόσο, τόνισε ότι θα πρέπει να εξηγηθεί το πώς θα γίνει.
Παράλληλα, πέταξε βολές κατά όσων τον επικρίνουν. «Δεν μπορούν όμως μόνο λίγοι να κάνουν προτάσεις μόνο λίγοι και να τους κατακρίνουν για αυτές. Η κομισιόν έχει το μονοπώλιο για πρωτοβουλίες αυτό είναι σωστό και πρόσφορο. Φυσικά προσπαθούμε να σκεφθούμε την ευθύνη για δύσκολα θέματα για δύσκολα ερωτηματικά που τίθενται».
Επίσης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι όλες οι προτάσεις που έχει κάνει ήταν προσυμφωνημένες με τη γερμανική κυβέρνηση. ,Θα ήθελα με αγάπη να σας πω δεν έκανα καμία πρόταση στα πλαίσια της ομοσπονδιακής κυβέρνηση που δεν ήταν προσυμφωνημένη. Ολες αυτές οι αποφάσεις δεν ήταν εύκολες για μένα. Ηταν σαφές ότι όποιος είναι καγκελάριος αποφασίζει. Ο ανταγωνισμός για τη σωστή λύση είναι πάντα ένα θέμα.Στην Ελλάδα εδώ και χρόνια παλεύουν για τέτοιες λύσεις».
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε ακόμη ότι η εμπιστοσύνη με την ελληνική πλευρά έχει καταστραφεί από το 2010 και ότι τους τελευταίους υπάρχει μια κορύφωση. Ανέφερε δε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θέλει να καταστρέψει την ευρωπαϊκή εμπιστοσύνη. «Ως καγκελάριος και ως πρόεδρος ενός μεγάλου κόμματος, δεν θέλει να το κάνει, έχει υπευθυνότητα. Ολα αυτά οδηγούν στο να πούμε ότι δεν είναι σωστό να αξιοποιούνται όλα αυτά για να γίνονται προσωπικές επιθέσεις», προσέθεσε.
Αναφερόμενος στο περίφημο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «κάποια στιγμή την Κυριακή το βράδυ ήρθε ο Τσίπρας, με την Μέρκελ, τον Ολάντ και τους υπουργούς τους τους και παρακάλεσαν μήπως μπορεί να βρεθεί ένας δρόμος μια κοινή διατύπωση για αυτό το ταμείο (σ.σ. ιδιωτικοποιήσεων)».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα για το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί 4ο πρόγραμμα, ενώ αποκάλυψε ότι στο Eurogroup οι Έλληνες είχαν φέρει μαζί τους δύο ειδικούς με εμπειρία στις τραπεζικές επενδύσεις που είπαν ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες και μπορεί να υλοποιήσει τις δυνατότητες για να φτιάξει αυτό το ταμείο». Από την πλευρά του όμως, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο θα μπορούσαν να αποδώσουν αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις λέγοντας ότι «μια ιδιωτικοποίηση δεν μπορεί να γίνει γρήγορα, χρειάζεται μεγάλο διάστημα. Είναι κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί. «Για αυτό τα 50 δισ. ευρώ αν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί δεν είναι μη ρεαλιστικό».
Πρόσθεσε ακόμη ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να διαθέσει χρήματα για το πρόγραμμα γέφυρα, ενώ ανέφερε ότι «ο κίνδυνος μιας επιτυχούς διαπραγμάτευσης ακόμη υπάρχει και εναπόκειται στην Ελλάδα να προβεί σε αυτές. Η Ελλάδα ανέλαβε να κάνει ότι ανέλαβε να κάνει και για αυτό γιατί να σκεφτώ τι θα γίνει αν δεν το κάνει».
Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση που έκανε για Grexit είπε ότι την έκανε «γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και κάποιοι στην κυβέρνηση που λένε ότι είναι στο προς το συμφέρον των Ελλήνων το grexit, όμως για κάτι τέτοιο δεν είναι κανείς απόλυτα σίγουρος, για αυτό και συζητήσαμε όλες τις δυνατότητες
Οσον αφορά τα ious, είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει η δήλωση κορυφής όπου περιγράφονται τα πάντα, τα υπόλοιπα είναι θέμα διαβουλεύσεων. «Η σύνοδος διαπιστώνει οτι είναι σημαντικό το ελληνικό κράτος να κάνει τις πληρωμές που πρέπει στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ και τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να προβεί στις πληρωμές εκείνες. Ο κίνδυνος για τη μη ολοκλήρωση των καλών διαβουλεύσεων είναι της Ελλάδας».
Τέλος, όσον αφορά το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών, είπε ότι «οι δεσμεύσεις θα πρέπει να υλοποιούνται παρά τις εσωτερικές εξελίξεις. Δεν είναι δικό μου θέμα να μιλήσω από την πλευρά της Ελλάδας. Εχω ζήσει ήδη ένα δημοψήφισμα που οδηγησε σε εκλογές την ημερομηνία την επέλεξα τότε εγώ ήταν 6 Δεκεμβρίου 2011».