Στα πολιτικά προτάγματα που πρόκειται να εμφανιστούν στο άμεσο μέλλον στην Ελλάδα, αναφέρεται η Deutsche Bank σε σημερινή ανάλυσή της.
Με αρχή τη ψήφιση των νέων νόμων από τη Βουλή, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η γερμανική κυβέρνηση βλέπει αρκετές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
«Εξετάζοντας το παρόν χρονοδιάγραμμα, υπάρχει η διορία της Τετάρτης για τη ψήφιση των νόμων από την ελληνική Βουλή. Υποθέτοντας ότι τα μέτρα θα περάσουν, θα δοθεί έμφαση στην ΕΚΤ που θα χρειαστεί να ρυθμίσει το... καπάκι του ELA (τη Δευτέρα δεν υπήρξε καμία αλλαγή). Από την άλλη, τα βλέμματα στρέφονται στα άλλα κοινοβούλια -κυρίως στο γερμανικό- που έχουν προγραμματίσει να ψηφίσουν τη συμφωνία έως την Παρασκευή», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανάλυση της Deutsche Bank.
Αν όλα αυτά συμβούν, αναφέρει η γερμανική τράπεζα, τότε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις για τη χρηματοδότηση-γέφυρα που θα καλύψει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και εν συνεχεία θα οδηγήσει σε ένα πλήρες πρόγραμμα του ESM, τον Σεπτέμβριο.
Πάντως, το πολιτικό διακύβευμα παραμένει στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με την Deutsche Bank, «προς το παρόν, όμως, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη ψηφοφορία του ελληνικού κοινοβουλίου. Ήδη, υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που εκφράζουν την αντίρρησή τους για τη συμφωνία, επομένως είναι πιθανό ο Τσίπρας να βασιστεί στις ψήφους της αντιπολίτευσης».
Για να καταλήξει η εν λόγω ανάλυση: «Είναι προφανές πως έχει γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός, αλλά οι κίνδυνοι για την εφαρμογή της συμφωνίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και εν των μεταξύ, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σημαντική πίεση λόγω της περιορισμένης δημοσιονομικής πολιτικής και του προγράμματος ανακεφαλαίωσης των τραπεζών. Είναι, επίσης, πιθανό ότι θα δούμε μια σημαντική αλλαγή στο πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να παραμείνει μια μόνιμη πηγή κινδύνου μέσα στο 2015».