Ο Γιάνης Βαρουφάκης συνηθίζει να προβοκάρει με τις δηλώσεις του. Τα όσα είπε όμως σε δύο νέες συνεντεύξεις του, περί σχεδίου για Grexit, δραχμή και IOU, ξέφυγαν ακόμη και από αυτό το σύνηθες μοτίβο.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι είχε πάντα στο μυαλό του την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, πως γίνονταν ετοιμασίες για αυτό, όπως και για την επιστροφή στη δραχμή.
Τα λεγόμενά του προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο, αλλά καμία από το «στρατόπεδο» της κυβέρνησης. Ο Ανδρέας Λοβέρδος με επιστολή του προς τον Δημήτρη Βίτσα ζητά να κληθεί κατά προτεραιότητα ο κ. Βαρουφάκης στην εξεταστική επιτροπή της βουλής για τα μνημόνια.
Τα λεγόμενα του πρώην υπουργού, «θέτουν ευθέως και αβίαστα θέματα σχετικά με τον τρόπο που άσκησε τα καθήκοντά του σε σχέση με το μείζον θέμα της ύπαρξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και όχι μόνο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Λοβέρδος στην επιστολή του.
Η Ντόρα Μπακογιάννη από την πλευρά της, κατήγγειλε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικώνε ενήργησε με πολιτικό δόλο. «Ηταν ο μοιραίος άνθρωπος όλο αυτό το διάστημα», είπε η βουλευτής της ΝΔ για τον κ. Βαρουφάκη, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega. «Δούλεψε με δόλο και αυτό θα του καταλογισθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού», συνέχισε ανέφερε, διευκρινίζοντας πως η ίδια μιλά για πολιτικό δόλο, ενώ πρόσθεσε πως λειτούργησε «σε αγαστή συνεργασία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».
Ακόμη, η κ. Μπακογιάννη κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Οικονομικών ότι ενέπαιξε τον ελληνικό λαό, την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, το Κοινοβούλιο και τους εταίρους και επισήμανε πως «η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των 300 βουλευτών είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι ένας άνθρωπος του οποίου ο ρόλος είναι εξαιρετικά ύποπτος».
Αντίδραση υπήρξε και από το Ποτάμι. Οταν κλήθκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι όταν ο ίδιος προέβη σε αποκαλύψεις για το σχέδιο της Κυβέρνησης για επιστροφή στη δραχμή αντιμετωπίστηκε με κατηγορίες και λοιδορία.
«Σήμερα ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτού του σχεδίου. Αυτή η εφιαλτική προοπτική έπρεπε να αποτραπεί πάση θυσία και χαιρόμαστε που αυτό πράγματι συνέβη. Το γεγονός όμως ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε διαφορετική στρατηγική από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό είναι κάτι που εξηγεί και τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση αλλά κυρίως είναι κάτι που πληρώνει ο ελληνικός λαός με πολύ σκληρότερα μέτρα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.
Προς το παρόν, η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει αν ήταν εν γνώσει της τα σχέδια Βαρουφάκη για δραχμή, ότι είχε στήσει επιτελείο στο υπουργείο Οικονομικών για IOU και παράλληλο νόμισμα. Και προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν αποδοκιμαστεί τα λεγόμενα του πρώην υπουργού από την κυβέρνηση.
Η απάντηση Βαρουφάκη
Στις αντιδράσεις, επέλεξε να απαντήσει μέσω Twitter ο κ. Βαρουφάκης. «Τα καλύτερα όπλα είναι αυτά που δεν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτά σχεδιάζαμε όταν μας απείλησαν με Grexit ώστε για να μην μας επιβληθεί. Προς τρόικα εσωτερικού: Επιλέξτε όποιο φόρουμ, όποιο δικαστήριο, όποια αρένα θέλετε. Θα είμαι εκεί να υπερασπιστώ 5 μήνες αγώνων. Εσείς;», έγραψε στο λογαριασμό του.
Οι επίμαχες δηλώσεις στο Newstateman
Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν από τη «βόμβα» που έριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στο Newstateman.
Ο πρώην υπουργός επιβεβαίωσε ότι σκεφτόταν από την πρώτη ημέρα το Grexit και όταν ρωτήθηκε για το αν είχαν γίνει ανάλογες ετοιμασίες, απάντησε:
«Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Είχαμε μια μικρή ομάδα, “το συμβούλιο πολέμου” (war cabinet) μέσα στο υπουργείο, που απαρτιζόταν από πέντε περίπου άτομα που έκαναν αυτό: έτσι, το δουλέψαμε στη θεωρία, στα χαρτιά, όλα όσα έπρεπε να γίνουν (για να προετοιμαστεί ένα Grexit). Αλλά αυτό είναι ένα πράγμα που έγινε σε επίπεδο 4-5 ανθρώπων, οπότε είναι αρκετά διαφορετικό να ετοιμάζεις τη χώρα για αυτό. Για να προετοιμάσεις τη χώρα, θα πρέπει να παρθεί μια απόφαση σε ανώτερο επίπεδο, αλλά αυτή η απόφαση δεν ελήφθη ποτέ».
Οσο για το θέμα της τελευταίας εβδομάδας του στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών, είπε ότι «η άποψή μου ήταν ότι έπρεπε να ήμασταν πολύ προσεκτικοί και να μην την (σ.σ.: την απόφαση για Grexit) ενεργοποιήσουμε. [...] Αλλά επίσης πίστευα ότι από τη στιγμή που το Eurogroup μας έκλεισε τις τράπεζες, θα έπρεπε να ενεργοποιήσουμε τη διαδικασία».
«Ετσι, από ό,τι καταλαβαίνω, υπήρχαν δύο επιλογές: ένα άμεσο Grexit ή το τύπωμα IOUs (παράλληλου νομίσματος) και η επανάκτηση του ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος με δυνητική και όχι απαραίτητη προετοιμασία για Grexit;» ρωτά ο δημοσιογράφος.
Η απάντηση του κ. Βαρουφάκη: «Βέβαια, βέβαια. Ποτέ δεν πίστεψα ότι θα έπρεπε να πάμε κατευθείαν σε νέο νόμισμα. Η άποψή μου ήταν -και την είχα θέσει στην κυβέρνηση- ότι αν τολμούσαν να μας κλείσουν τις τράπεζες, κάτι το οποίο εγώ το θεωρούσα ως μια επιθετική κίνηση απίστευτης επίδειξης ισχύος, θα έπρεπε να απαντήσουμε επίσης επιθετικά, αλλά χωρίς να περάσουμε τη διαχωριστική γραμμή από όπου δεν θα υπήρχε επιστροφή».
»Θα έπρεπε να εισάγουμε τα δικά μας IOUs ή ακόμη και εν τέλει να ανακοινώναμε ότι επρόκειτο να εκδώσουμε τα δικά μας ευρώ: έπρεπε να κουρέψουμε τα ελληνικά ομόλογα του 2012 που διακρατούσε η ΕΚΤ, ή να ανακοινώναμε ότι είχαμε την πρόθεση να το κάνουμε και έπρεπε να πάρουμε τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό ήταν το τρίπτυχο, τα τρία πράγματα, με τα οποία θεωρούσα ότι έπρεπε να απαντήσουμε αν η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζές μας.
»Είχα προειδοποιήσει το υπουργικό συμβούλιο ότι αυτό θα συνέβαινε (σ.σ. ότι η ΕΚΤ θα έκλεινε τις τράπεζές μας) για έναν μήνα, προκειμένου να μας σύρει σε μια εξευτελιστική συμφωνία. Οταν συνέβη -και πολλοί από τους συναδέλφους μας δεν μπορούσαν να το πιστέψουν ότι συνέβη- η πρότασή μου ήταν να απαντήσουμε “ενεργητικά”. Ας πούμε, ότι αυτό απορρίφθηκε (σ.σ. από τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού)».
Η προετοιμασία για δραχμή
Εντύπωση προκάλεσαν όμως και τα λεγόμενα του κ. Βαρουφάκη σε άλλη σημερινή συνέντευξη, σε ραδιοφωνικό σταθμό στην Αυστραλία.
Σε αυτή περιέγραψε τις μυστικές προετοιμασίες της ελληνικής κυβέρνησης για να τυπωθούν δραχμές, σε περίπτωση που η χώρα αναγκαζόταν να φύγει από το ευρώ.
«Ως υπεύθυνη κυβέρνηση, γνωρίζοντας καλά ότι υπήρχε μία σημαντική συμμαχία στο Eurogroup εκείνων με σκοπό να μας πετάξουν από το ευρώ, έπρεπε να κάνουμε τα απρόβλεπτα. Επρεπε να έχουμε μία μικρή μυστική ομάδα ανθρώπων, που θα δημιουργούσαν ένα σχέδιο σε περίπτωση που αναγκαζόμασταν να φύγουμε από την ευρωζώνη».
«Φυσικά υπάρχει ένα αίνιγμα εδώ. Μόλις αυτό το σχέδιο αρχίσει να εφαρμόζεται, μόλις πάει από τα 5 άτομα που δουλεύουν σε αυτό στα 500- που είναι το μίνιμουμ που χρειάζεσαι για να τα εφαρμόσεις- γίνεται δημόσια γνωστό. Μόλις γίνει αυτό, η ισχύς της προφητείας δημιουργεί μία δυναμική από μόνη της. Ποτέ δεν κάναμε αυτή τη μετάβαση από τα 5 στα 500 άτομα. Ποτέ δεν νιώσαμε ότι είχαμε την εντολή να το κάνουμε. Ποτέ δεν προγραμματίσαμε να το κάνουμε. Είχαμε το σχέδιο στο χαρτί, αλλά δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ».