Ανταρσίες παντού -Μέσα δεν πάει καλά για τον Tσίπρα - iefimerida.gr

Ανταρσίες παντού -Μέσα δεν πάει καλά για τον Tσίπρα

(EUROKINISSI/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά από τη μαραθώνια μάχη με τους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής, που κατέληξε σε συμφωνία σήμερα το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στην Αθήνα για τη δεύτερη μάχη. Εκείνη στο εσωτερικό, τόσο της κυβέρνησης όσο και του κόμματός του.

Ο πρωθυπουργός έμεινε αρκετές ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου, κάνοντας συσκέψεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης έως νωρίς το βράδυ. Το θέμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η ανοιχτή διαφοροποίηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η ανταρσία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου, πως δεν φεύγει από την κυβέρνηση αλλά διαφωνεί με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες, απαιτούν γρήγορες κινήσεις. Γιατί με δεδομένο το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Η απώλεια της δεδηλωμένης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί με κάθε βεβαιότητα σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Ηδη ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να συμμετέχει σε μια τέτοια κυβέρνηση αλλά θα προτείνει στον πρωθυπουργό πρόσωπα ικανά να ανταπεξέλθουν στην δύσκολη συγκυρία.

Θετική είναι η ανταπόκριση και από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με την Φώφη Γεννηματά, μετά την συμφωνία. Οπως αναφέρει η ίδια η κ. Γεννηματά σε σημερινό άρθρο-παρέμβασή της «Η Εθνική Γραμμή για Βιώσιμη Λύση στηρίζεται σε υπαρκτή και πολύ μεγάλη διακομματική πλειοψηφία στη Βουλή». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλεί τον πρωθυπουργό να προχωρήσει γρήγορα, «να μιλήσει δεσμευτικά με παρρησία και ειλικρίνεια, να καθορίσει άμεσα και σαφέστατα τι σχεδιάζει να κάνει με την Κυβέρνησή του, με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και με το Κόμμα του, το ΣΥΡΙΖΑ».

Αλλά και στη ΝΔ συμφωνούν σε μία κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν δείχνει πρόθυμος να συμμετάσχει με στελέχη της ΝΔ σε μια τέτοια κυβέρνηση αλλά ίσως ζητήσει πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής.

Η πεντακομματική κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Το πιθανότερο πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι ότι θα συγκροτηθεί η κυβέρνηση ειδικού σκοπού με την συμμετοχή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού για να ψηφιστούν τα εφαρμοστικά νομοσχέδια και να δρομολογηθούν εκλογές πιθανόν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Ομως, έπειτα από τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Καμμένος έκλεισε την πόρτα σε κάτι τέτοιο, με τα όσα είπε.

Ο «χρησμός» του Πάνου Καμμένου

Τα πρώτα ρήγματα στην κυβέρνηση τα φανέρωσε και η δήλωση που έκανε ο Πάνος Καμμένος, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε μεν ότι διαφωνεί με τη συμφωνία- έκανε μάλιστα λόγο για πραξικόπημα και εκβιασμό του πρωθυπουργού από τους Ευρωπαίους- αλλά από την άλλη επίσης με σαφήνεια τόνισε ότι δεν έχει πρόθεση να φύγει από την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, τάχθηκε ενάντια και σε κυβέρνηση «δήθεν εθνικού σκοπού», όπως τη χαρακτήρισε, κάνοντας επίθεση στη ΝΔ και το Ποτάμι.

«Χθες ο πρωθυπουργός της χώρας αντιμετώπισε πραξικόπημα εκ μέρους της Γερμανίας αλλά και άλλων χωρών όπως Φινλανδία και της Βαλτικής. Ενα πραξικόπημα που έφτασε στο σημείο να εκβιαστεί ο πρωθυπουργός με κατάρρευση τραπεζών και ολικό κούρεμα καταθέσεων. Ο εκβιασμός αυτός διήρκεσε μέχρι τις πρωινές ώρες», είπε αρχικά ο κ. Καμμένος.

«Ο πρωθυπουργός, απέναντι σε αυτό τον εκβιασμό και μη έχοντας άλλη δυνατότητα έφτασε στο σημείο, για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη, να κάνει μία συμφωνία. Ξεκαθαρίζω ότι η συμφωνία αυτή είναι έξω και πέρα από αυτή που έκαναν οι πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», τόνισε ο υπουργός Αμυνας.

«Οι ΑΝΕΛ, σε αυτή τη συμφωνία (σ.σ. μεταξύ των πολιτικών αρχηγών), παρά τις τεράστιες διαφορές, σε ένδειξη καλής θελήσεως και για να βρεθεί μία λύση συμφωνήσαμε. Σε αυτή όμως που φέρνει πολύ νέα δεδομένα, μιλάει για 50 δισ. εγγυήσεις της δημόσιας περιουσίας, μιλά για διατάξεις αλλαγών νόμων όπως τον κώδικα ποινικής δικονομίας που θα οδηγήσει σε κατασχέσεις σπιτιών, αναφέρεται σε πλήρη κατάρρευση ακόμη και συνταγματικών αξιών. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Στην κοινοβουλευτική δημοκρατία υπάρχουν διαδικασίες που σεβόμαστε», συνέχισε ο κ. Καμμένος.

Ομως τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει ενωμένη. «Η ολονύχτια προσπάθεια πρωθυπουργού είχε τη συμπαράσταση όλων των Ελλήνων και η κίνηση των εταίρων αποτελεί πραξικόπημα. Θα προχωρήσουμε μαζί ενωμένοι ο ελληνικός λαός και η νόμιμη κυβέρνηση να διεκδικήσουμε το δίκαιο των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Καμμένος επιτέθηκε σε ΝΔ και Ποτάμι αλλά και σε όσους ήθελαν να σπάσει η κυβερνητική συνεργασία ΑΝΕΛ- ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν έσπασε, παρά τους εκβιασμούς και τις συμβουλές. Θα παραμείνουμε μαζί για να αγωνιστούμε. Δεν πρόκειται όμως να δεχθούμε να συμμετέχουμε σε κυβέρνηση δήθεν εθνικού σκοπού με εταίρους εκείνους που την ώρα που ο πρωθυπουργός διαπραγματευόταν, εκείνοι τα έδιναν όλα», είπε αρχικά.

«Είναι απίστευτο ότι την ώρα που ο πρωθυπουργός πάλευε με τέσσερις ηγέτες, πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδος δήλωναν ότι τα δίνουμε όλα, ακρωτηριάζοντας την προσπάθεια του πρωθυπουργού. Η ΝΔ και το Ποτάμι, την ώρα της διαπραγμάτευσης έλεγαν να τα δώσουμε όλα, σε αντίθεση με την απόφαση που είχαμε πάρει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών», κατέληξε.

Αύριο θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ και θα λειτουργήσουν τα όργανα του κόμματος.

Ανοιχτά αντίθετος ο Λαφαζάνης

Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, έγινε και επίσημη πλέον η ανοιχτή αντίθεση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη συμφωνία με τους εταίρους. Ο υπουργός τόνισε σε δημοσιογράφους ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα που θα έρθουν την Τετάρτη στη Βουλή.

Μάλιστα, την ίδια στάση θα κρατήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως ανέφεραν στενοί συνεργάτες του κ. Λαφαζάνη.

Αυτή η διαφοροποίηση τους αναμένεται να εκδηλωθεί με τρεις τρόπους: είτε με «παρών», είτε με «όχι», είτε και με αποχή. Και αυτό εναπόκειται στον κάθε βουλευτή πως θα αποφασίσει να πράξει, όπως τονίζεται.

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι ο κ. Λαφαζάνης δεν σκέφτεται να παραιτηθεί, ενώ κάτι τέτοιο δεν του έχει ζητήσει ούτε ο πρωθυπουργός.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Μεγάλο ερωτηματικό είναι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που είχε προκαλέσει αντιδράσεις από την αρχή της θητείας της ως πρόεδρος της Βουλής, αλλά τα ξημερώματα του Σαββάτου με το «παρών» στην ψηφοφορία στη βουλή δημιούργησε ρωγμή στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και υπήρχαν πληροφορίες για επικείμενη πρόταση μομφής για την κ. Κωνσταντοπούλου, αυτή τελικά δεν κατατέθηκε σήμερα, κάτι που αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συμβεί πλέον την Πέμπτη, οπότε είναι και η επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Δηλαδή, μία ημέρα μετά την ψήφιση των μέτρων.

Ομως, ταυτόχρονα εντείνονται οι φήμες ότι ίσως την Τρίτη η κ. Κωνσταντοπούλου θα παραιτηθεί από τη θέση της και την Τετάρτη θα προεδρεύσει στη βουλή ο Αλέξης Μητρόπουλος. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόεδρος της Βουλής έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Η «ανταρσία» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Την τροχιά διάσπασης στην οποία έχει μπει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από τη συμφωνία προδίδουν και οι πληροφορίες ότι σήμερα συνεδρίασαν στο γραφείο της αντιπροέδρου της Βουλής, Βάσως Χαραλαμπίδου, περίπου 30 βουλευτές του κόμματος, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στις εξελίξεις.

Οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν στην λεγόμενη Αριστερή Πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Πληροφορίες τους θέλουν να κινούνται σε απορριπτική γραμμή για τη συμφωνία και να δηλώνουν έτοιμοι να παραιτηθούν από τις έδρες τους, όμως άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αριστερή Πλατφόρμα αρνείται να παραδώσει τις έδρες της.

Η Νάντια Βαλαβάνη

Πέρα από όλα αυτά, τη Δευτέρα οργίαζαν οι φήμες ότι η Νάντια Βαλαβάνη σκέφτεται να παραιτηθεί, μετά από τη συμφωνία.

Εγκυρες πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τα μέτρα, όπως η κατάργηση των 100 δόσεων που ήταν δική της απόφαση και την στήριξε ως φιλολαϊκό μέτρο.

Επίσης, από το περιβάλλον της αναπληρώτριας υπουργού αναφέρεται ότι η μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ -του οποίου είναι πολιτική προϊστάμενος- σε Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, είναι μια ρήτρα στη συμφωνία την οποία δεν μπορεί να αποδεχθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ