Η Ελλάδα προσφέρει μια άνευ όρων παράδοση έναντι του πακέτου διάσωσης που της προσφέρεται, αλλά η Γερμανία δεν μπορεί να δεχθεί τίποτα λιγότερο από μια συμφωνία που θα υποβάλει την Αθήνα σε μια εξευτελιστική διαδικασία.
Με αυτό τον σκληρό τρόπο, η αμερικανική εφημερίδα δείχνει τον τρόπο που σκέφτεται και πράττει η Γερμανία σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.
«Αυτό το τελευταίο μελόδραμα που παίζεται στις Βρυξέλλες μεταξύ των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να συνεδριάζουν για το αν θα εγκρίνουν ή όχι μια νέα ελληνική διάσωση, φαίνεται κάτι παραπάνω από παράλογο. Σε σημείο να σκέφτεται κανείς πώς αυτοί οι άνθρωποι αποφασίζουν για το μέλλον της Ευρώπης. Τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα επέστρεψε με μια πρόταση που είχε επεξεργαστεί μαζί με τους Γάλλους και ήταν ενάντια στις προθέσεις του λαού έτσι όπως φάνηκαν στο πρόσφατο δημοψήφισμα», αναφέρει το άρθρο.
Κι όμως, όσο κοντά φαίνεται η λύση, άλλο τόσο μακριά μπορεί να είναι. Το άρθρο αναφέρει πως το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική οικονομία είναι σε χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν πριν από λίγες εβδομάδες. Το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε υπολογιστεί στο 1% του ΑΕΠ, έχει πάψει να είναι στόχος. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κλείσει, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πάρουν πίστωση, ενώ το σύνολο της οικονομίας έχει, ουσιαστικά, τερματιστεί. Γι' αυτό και η Ευρώπη εκτιμά πως η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Καμία σχέση με τα 53 δισεκατομμύρια ευρώ που ζήτησε η Αθήνα. Μόνο που αυτό σημαίνει περισσότερη λιτότητα.
Καμία εμπιστοσύνη
Σύμφωνα με το άρθρο, είναι φανερό πως η Γερμανία και οι άλλες σκληροπυρηνικές χώρες δεν εμπιστεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα εφαρμόσει αυτή τη λιτότητα. Έτσι, αντί να βήχουν πάνω από τα 60,70 ή 80 δισεκατομμύρια ευρώ, ετοιμάζονται να κλωτσήσουν την Ελλάδα εκτός του ευρώ. Αυτό ήταν το σχέδιο του Σόιμπλε το Σάββατο και είναι μέρος του σχεδίου της Κυριακής. Η Γερμανία προσπαθεί να πάρει με το μέρος της την υπόλοιπη Γερμανία και να προωθήσει το σχέδιο μια και καλή.
Τα περιουσιακά στοιχεία
Για να μην συμβεί αυτό, θα πρέπει η Ελλάδα να παραχωρήσει, ουσιαστικά, τα περιουσιακά της στοιχεία (ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ) σε μια διεθνή εταιρεία. Δίχως να παραλείπεται η λιτότητα, η διεθνή;ς εποπτεία και το time out των πέντε ετών από το ευρώ. Κάτι τέτοιο η Αθήνα δεν θα μπορέσει να το δεχθεί, καθώς μπορεί να μειώσει προσωρινά το χρέος της, αλλά σε βάθος χρόνου θα συμβεί αυτό που λέει το ΔΝΤ: το χρέος θα παραμείνει να μην είναι βιώσιμο.
Το τέχνασμα
Η εφημερίδα διερωτάται αν όλα αυτά είναι ένα τέχνασμα της Γερμανίας για να πάρει περισσότερες παραχωρήσεις από την Ελλάδα. Απαντάει πως, ναι, κάπως έτσι πρέπει να είναι τα πράγματα. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να γνωρίζει αυτή τη στιγμή τι θέλει η Μέρκελ. Ο μοναδικός πρόθυμος για να μην κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ είναι -κατάφωρα- ο Σόιμπλε. Μέχρι τώρα, αναφέρει η εφημερίδα, είχαμε συνηθίσει στους ρόλους του «καλού» και «κακού» μπάτσου – τώρα, όμως, έχουμε να κάνουμε με έναν χειρότερο μπάτσο. Στο μεταξύ, ο Σόιμπλε και το σχέδιό του έχουν βρει θιασώτες στη Φινλανδία, την Ολλανδία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.
Η προσωρινή αποχώρηση
Με εύγλωττο τρόπο, το άρθρο αναφέρει πως η προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, είναι σαν την... προσωρινότητα της ζωής. Αν η χώρα επιστρέψει στη δραχμή, ή θα πετύχει, οπότε δεν θα θέλει να ξαναγυρίσει στο ευρώ, ή θα καταστραφεί, οπότε η Ευρώπη δεν θα την καλούσε ποτέ πίσω. Έτσι, αυτός ο διαχωρισμός στην πραγματικότητα θα είναι ένα διαζύγιο. «Αυτό θα μπορούσε να είναι το καλύτερο για την Ελλάδα, καθώς, ήδη, έχει υποστεί πολύ πόνο, αλλά θα μπορούσε να είναι μια καταστροφή για την Ευρώπη. Θα μπορούσε να δείξει ότι η παραμονή στο ευρώ δεν είναι δεδομένη, ενώ αυτές οι χώρες φλερτάρουν με την επιτυχία εκτός του κοινού νομίσματος. Μετά την Ελλάδα και άλλες χώρες, θεωρητικά, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο».