Guardian: Η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις είναι αλυσοδεμένη και μόνη στο κρύο - iefimerida.gr

Guardian: Η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις είναι αλυσοδεμένη και μόνη στο κρύο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ελληνική κρίση ξεκίνησε σαν ένα μικρό σύννεφο και κατέληξε σε μια καταιγίδα που έχει συμπαρασύρει με την ορμητικότητά της τα πάντα στην Ευρώπη.

Όλοι βρίσκονται υπό πίεση: η Γερμανία με τη Γαλλία, ο Βορράς με το Νότο, η ανατολή και η δύση της Ευρώπης. Το editorial του Guardian, σε αυτές τις οριακές στιγμές που τα πάντα έχουν ξεφύγει από μια απλή διαπραγμάτευση, αναφέρει πως η Ελλάδα στις Βρυξέλλες είναι αλυσοδεμένη ή, στην καλύτερη περίπτωση, μόνη στο κρύο.

Το σίγουρο, αναφέρει, είναι ότι αυτές οι διαφορές θα χρειαστούν χρόνο για να επιλυθούν. Τη στιγμή που ο Ολάντ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ, τα γερμανικά «γεράκια», με επικεφαλής τον Σόιμπλε, επιδιώκουν το αντίθετο με αποτέλεσμα να βρίσκονται άπαντες σε πορεία σύγκρουσης. Η καθοδήγηση της Γαλλίας, κατά την κατάθεση των τελευταίων προτάσεων από την Αθήνα, δεν επιδιώκουν μια εύκολη ρύθμιση, αλλά ούτε και προβλέπουν ότι η Ελλάδα δεν θα είναι κάτι σαν αποικία χρέους – όπως την περίοδο της μεγάλης αποικιοκρατίας που επέβαλλε σκληρούς όρους στην Αίγυπτο και την Κίνα.

Βέβαια, υπάρχουν και πιο σκληρές επιλογές σαν αυτές που έβαλε στο τραπέζι ο Σόιμπλε και προϋποθέτουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η εφημερίδα αναφέρει πως αν τελικά η Ελλάδα μείνει στο ευρώ, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θα ήθελε να την δει με χειροπέδες. Το σχέδιό του για πεντετή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δεν έχει νομικό προηγούμενο και ολοένα και περισσότερο θεωρούν πως είναι ένας ύπουλος τρόπος που θα οδηγήσει τα πράγματα σε μια μόνιμη έξοδο. Παράλληλα, έχει αναδειχθεί ως υπέρμαχος μια λύσης που η Ελλάδα θα παραδίδει τα περιουσιακά της στοιχεία σε μια εταιρεία του Λουξεμβούργου, ως εγγύηση για τα χρήματα που θα λάβει.

Κάτι σαν Ανατολική Γερμανία

Το άρθρο αναφέρει πως όλα αυτά ηχούν σαν την περίοδο που η Δυτική Γερμανία ενώθηκε ξανά με την Ανατολική με την τελευταία να έχει χάσει κάθε πολιτική αξιοπιστία και όλα τα περιουσιακά στοιχεία της. Καίτοι η Ελλάδα τελεί υπό τον εποπτεία του ΔΝΤ και της Ευρώπης εδώ και αρκετά χρόνια, αυτό θα οδηγούσε τις σχέσεις τους σε άλλο επίπεδο. Αυτή τη στιγμή οι πιστωτές ζητούν από την Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα σε μια σειρά νομοθετημάτων που θα περιλαμβάνουν βασικές μεταρρυθμίσεις.

Καταναγκασμός

Κατά την εφημερίδα, αυτό που διαφαίνεται καθαρά είναι ότι η Ευρώπη που σχεδιάστηκε πάνω σε συνθήκες συναίνεσης και συνεργασίας, κατέληξε να είναι ένας καταναγκασμός. Υπάρχουν χώρες που αποδέχονται αυτίο τον καταναγκασμό (Λετονία, Σλοβακία), οι Γερμανοί τον βλέπουν από τη δική τους σκοπιά ότι πάλι θα κληθούν να πληρώσουν για τους Έλληνες, ενώ οι χώρες του Νότου δεν την δέχονται με τίποτα με τον Σόιμπλε να μην αποτελεί, βεβαίως, αντικείμενο θαυμασμού.

Η επιλογή της Μέρκελ

Η εφημερίδα αναφέρει πως η Μέρκελ οφείλει να επιλέξει μεταξύ των στενών συνεργατών της στην Ευρώπη ή των στενών συνεργατών της στη Γερμανία. Με ένα τρόπο, κάλλιστα, μπορεί να κάνει και τα δύο. Ο εξαναγκασμός να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, θα μπορούσε να υπονομεύσει τη βασική σχέση της Γερμανίας με τη Γαλλία και να αποξενώσει άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Αν, πάλι, η Ελλάδα μείνει κάτω υπό ταπεινωτικές συνθήκες, τα πράγματα δεν θα ήταν πολύ καλύτερα, όπως παραδέχθηκε την Κυριακή ο Ρέντσι.

Το άρθρο καταλήγει σημειώνοντας πως ο μόνος που έχει παγιώσει τη θέση του είναι ο Αλέξης Τσίπρας που μπορεί να πέρασε από την αδιαλλαξία στον κατευνασμό και μπορεί να είναι έτοιμος να υπογράψει μια πολύ κακή συμφωνία, εντούτοις στη χώρα του θα γίνει δεκτός ως εθνικός ηγέτης. Το μόνο που δεν μπορεί να κάνει είναι να τετραγωνίσει τον κύκλο της Ένωσης στο σύνολό της, όπως τα κατάφερε με το εσωτερικό ακροατήριό του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ