Σαββίδης: Ειμαι πατριώτης εγώ, δεν φεύγω από την Ελλάδα - iefimerida.gr

Σαββίδης: Ειμαι πατριώτης εγώ, δεν φεύγω από την Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, ο Ιβάν Σαββίδης σε μία πολύ μεγάλη συνέντευξη του στην εβδομαδιαία ρωσική εφημερίδα «Мир и Омониа» μιλάει όχι ως πρόεδρος του ΠΑΟΚ, αλλά ως επενδυτής που ήρθε από το εξωτερικό και σχολιάζει την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ο Ιβάν Σαββίδης δεν μένει μόνο σε καταγραφή των γεγονότων, προτείνει αλλαγές στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας και καταλήγει λέγοντας πως την παρούσα φάση ενεργεί ως πατριώτης που δεν ενδιαφέρεται να βγάλει χρήματα από μία κατακερματισμένη Ελλάδα, αλλά σκέφτεται να διατηρήσει τις επιχειρήσεις του στην χώρα μας. Διαβάστε αναλυτικά την μεγάλη συνέντευξη του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ.

- Ιγκόρ Ιγκνατίεβιτς, το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος ήταν καλό ή κακό για εσάς;
«Ήταν (αναμενόμενο). Το αν θα αποβεί καλό ή κακό θα το δείξει η ζωή. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να επιφέρει θετικές και αρνητικές συνέπειες. Πρέπει να εξετάσουμε κυρίως γιατί οι Έλληνες είπαν όχι και για ποιο λόγο οι Ευρωπαίοι δεν το είχαν εξετάσει αυτό. Νομίζω ότι δεν είχαν καταλάβει την ελληνική ψυχοσύνθεση και δεν θωρούσαν ότι η πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν ταπεινωτική. Οι Έλληνες προφανώς καθοδηγούνταν από την ορθόδοξη πολιτική της υπομονής, αλλά όταν κατάλαβαν ότι η ανοχή δεν είναι πια η λύση κατέληξαν σε μία ταπεινωτική αντίδραση, αλλά αυτή τη φορά προς την Ευρώπη.
Και κάτι ακόμα. Οι Έλληνες προφανώς με την απάντηση τους στο δημοψήφισμα αποφάσισαν να στηρίξουν τον νεαρό εκκολαπτόμενο πρωθυπουργό. Γιατί να μην πάρει μία ευκαιρία ένα νέο πρόσωπο, με νέες ιδέες, σε μία χώρα όπου τα παλιά πρόσωπα οδήγησαν στην καταστροφή;»

- Το πρόσωπο του πρωθυπουργού έχει κερδίσει;
«Την παραμονή του δημοψηφίσματος είπα ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα για τον πρωθυπουργό Τσίπρα θα ήταν νίκη είτε με την μία περίπτωση είτε με την άλλη. Σήμερα, κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει την αξιοπιστία του ελληνικού λαού, ο οποίος μπορεί να βασίζεται σε αυτό το δάνειο εμπιστοσύνης που του έδωσε, να καθοδηγείται από αυτό και -ελπίζουμε- να επωφεληθεί από αυτό το αποτέλεσμα.»

- Πως μπορούμε να αξιολογήσουμε τις συνέπειες από το ελληνικό «όχι»;
«Δυστυχώς σε αυτό το στάδιο κάθε σενάριο για την Ελλάδα θα είναι άσχημο. Σε κάθε περίπτωση η χώρα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να αντέξει το χειρότερο. Αλλά σε αυτή την κατάσταση είναι απαραίτητο να σκεφτούμε πως θα βγούμε από αυτό, πως να δημιουργήσουμε μία καλύτερη βάση για το χειρότερο. Η ανατολική σοφία λέει: μη φοβάσαι να πέσεις. Να φοβάσαι μήπως χάσεις χρόνο κατά την διάρκεια της πτώσης.»

- Και πως αυτή η πτώση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όφελος;
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια το έθνος. Να περιγράψουν στον κόσμο την κατάσταση που επικρατούσε στην οικονομία της χώρας. Έχω πει επανειλημμένως και όχι μόνο σε έναν Έλληνα Πρωθυπουργό την άμεση ανάγκη να ψηφιστεί ένας νόμος, ο οποίος θα αποτελεί βάση της οικονομίας. Πρέπει να είναι ένα σύνολο νόμων, που θα διαμορφώνουν την επιθυμία των επενδυτών να επενδύσουν με την σιγουριά ότι τα συμφέροντα τους και τα κεφάλαια τους θα προστατεύονται. Και στην Ελλάδα δεν υπάρχει σήμερα ούτε η στοιχειώδης νομοθεσία που να προστατεύει τους ξένους επενδυτές. Πείτε μου ειλικρινά γιατί ένας επενδυτής θα θέλει να φέρει τα χρήματα του και να τα επενδύσει στην Ελλάδα όταν λείπει η οικονομία; Αυτό δεν θα μπορούσε να είναι η προοπτική μίας επιστροφής;»

- Δηλαδή επείγουσες μεταρρυθμίσεις στον οικονομικό τομέα;
«Κι όχι μόνο. Είναι αναγκαίο να αποφεύγονται οι διττές λειτουργίες. Οι Υπουργοί δεν χρειάζεται να είναι μέλη του Κοινοβουλίου, επειδή τότε δεν ενεργούν μόνο ως Υπουργοί που σχεδιάζουν το οικονομικό όφελος της χώρας, αλλά ως κάποιοι που με την λειτουργία τους χαϊδεύουν το ακουστικό νεύρο των ψηφοφόρων τους, ώστε να μην χάσουν την θέση τους. Η κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματίζεται με βάση την στρατηγική χάραξη του κράτους. Με λίγα λόγια είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μία πραγματική οικονομία με εθνική στόχευση. Ένα νόμισμα, το ευρώ, η δραχμή ή οτιδήποτε άλλο - δεν είναι τόσο σημαντικό.»

- Θυμάμαι σε μία από τις συνεντεύξεις σας είπατε ότι είχατε επιστήσει στον τότε Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ότι το βασικό πρόβλημα δεν είναι -όπως πιστεύεται κοινώς- εκτός της Ελλάδας, αλλά εντός της Ελλάδας.
«Ναι, ακριβώς. Και είχα διευκρινίσει ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποδεικνύει τι θα παράγει μία χώρα και τι είδους οικονομία θα αναπτύξει πως αργά ή γρήγορα οδηγεί σε κατάρρευση.»

- Αλλά εσείς θα συμφωνήσετε ότι αυτή η πολιτική ήταν λογική. Για παράδειγμα οι Γερμανοί είναι καλύτεροι από ότι οι Έλληνες στο να φτιάχνουν αυτοκίνητα.
«Ναι και ο Θεός είναι μαζί τους, αφήστε τους να το κάνουν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Έλληνες δεν πρέπει να μην φτιάχνουν καθόλου. Για παράδειγμα λέω τούτο: μην δίνετε επιδοτήσεις σε ζημιογόνες βιομηχανίες - καταστήστε τις ανταγωνιστικές. Και πάλι εδώ τίθεται το ερώτημα για την προστασία των δικαιωμάτων των επενδυτών, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν τι οφέλη θα έχουν και πως θα προστατευτούν τα συμφέροντα τους».

- Εδώ έρχεται η άλλη ερώτηση. Είστε ένας από τους επενδυτές στην ελληνική οικονομία. Με βάση τα παραπάνω δεν προστατεύονται τα συμφέροντα σας; Στην τρέχουσα συγκυρία δεν είναι αυτό κάτι τρομερό;
«Δεν είμαι ένας νορμάλ επενδυτής στην ελληνική οικονομία. Επειδή όμως είμαι επενδυτής και Έλληνας πατριώτης -και αυτό το τελευταίο ευτυχώς είναι πιο σημαντικό για μένα- αυτό σημαίνει ότι σήμερα δεν έχω σκοπό να κερδίσω λεφτά σε μία κατακερματισμένη και διαλυμένη Ελλάδα. Ωστόσο, πρέπει να παραδεχθώ, ότι οποιοσδήποτε επενδυτής στην θέση μου θα είχε φύγει ή θα είχε βρει δικαιολογίες για να αποχωρήσει. Σε ότι αφορά τον φόβο των επιχειρήσεων όταν ήμουν με την ομάδα μου και συζητούσα την αγορά του εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ τότε έζησα πράγματα που στην επιχειρηματική λογική ήταν παράλογα. Πάντως έχω την συνείδηση μου καθαρή.».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ