Παρασκήνιο: Τι είπαν πραγματικά οι αρχηγοί στο προεδρικό -«Πάμε να κάνουμε τους μάγκες;» - iefimerida.gr

Παρασκήνιο: Τι είπαν πραγματικά οι αρχηγοί στο προεδρικό -«Πάμε να κάνουμε τους μάγκες;»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενταση, μπηχτές και δεσμεύσεις ήταν μερικά μόνο τα στοιχεία του κλίματος που επικράτησε στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η Realnews δημοσιεύει ορισμένους από τους διαλόγους και τις ατάκες που ακούστηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς. Παράλληλα μεταφέρει και τις κρίσιμες στιγμές την ώρα που όλα ήταν έτοιμα για να συνταχθεί το κοινό ανακοινωθέν των κομμάτων.

Αρχικά ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης στην αρχή διαφώνησε με την ιδέα έκδοσης κοινής ανακοίνωσης, τελικά όμως υποχώρησε μετά την παρέμβαση του ΠτΔ, ο οποίος του είπε ότι έχει δεσμευτεί στον Φρανσουά Ολάντ και σε άλλους ξένους ηγέτες για γραπτό κείμενο.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε «να γράψουμε ότι ο ελληνικός λαός έδωσε τη δική του απάντηση απέναντι στις πολιτικές λιτότητας».

Τότε ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε:

«Πρόεδρε, για να καταλάβω. Πάμε να κάνουμε τους μάγκες στους δανειστές ή να πετύχουμε συμφωνία;».

Άποψη με την οποία συμφώνησαν τόσο ο κ. Μεϊμαράκης όσο και η Φώφη Γεννηματά, που απαίτησαν δέσμευση γραπτώς ότι δεν θα έρθει σε ρήξη με τους δανειστές.

«Η ετυμηγορία του λαού στο δημοψήφισμα δεν ήταν εντολή ρήξης. Να είμαστε σαφείς» είπε ο κ. Μεϊμαράκης, με την Φώφη Γεννηματά να προσθέτει:

«Πρόεδρε, έχει σημασία η συζήτηση που κάνουμε και η στήριξη στην προσπάθειά σου μόνο αν δεν υπάρχει το ενδεχόμενο της ρήξης στο τραπέζι».

Ο Αλέξης Τσίπρας τελικά συμφώνησε και το ενδεχόμενο της ρήξης αποκλείστηκε εγγράφως, για να ακολουθήσει η... επόμενη κόντρα μεταξύ Τσίπρα και Μεϊμαράκη όταν η σύνταξη του κειμένου έφτασε στο θέμα του χρέους.

Η «μάχη» για το χρέος

Αλέξης Τσίπρας: «Να γράψουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμφωνία είναι να υπάρξει ρύθμιση του χρέους».

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: «Διαφωνώ. Δεν πρόκειται να στο δώσουν. Θα πάρεις ό, τι πήρε και ο Αντώνης Σαμαράς. Μια απλή αναφορά ότι κάποια στιγμή θα συζητηθεί το ζήτημα».

Σχετικά με την ευθύνη στη διαπραγμάτευση, οι πολιτικοί αρχηγοί επεσήμαναν στον πρωθυπουργό ότι δεν έχουν σκοπό να γίνουν «συνένοχοι» σε οποιοδήποτε πιθανό αδιέξοδο.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης:

«Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί. Ποια ευθύνη έχω εγώ; Το πολύ πολύ να ενημερώσω τους Ευρωπαίους του ΕΛΚ», με την Φώφη Γεννηματά να κινείται σε παρόμοια επίπεδα και τον Δημήτρη Κουτσούμπα να διαχωρίζει τη θέση του.

Σημείο τριβής και το πεντάμηνο

Ο πρωθυπουργός δέχτηκε δριμεία κριτική και για την πεντάμηνη διαπραγμάτευση, με τον πρόεδρο της ΝΔ να τονίζει πως «τα πράγματα δεν είναι είναι καλά. Γιατί δεν μας φώναζες πέντε μήνες πριν;» και τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά: «Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή»

Ο διάλογος συνεχίστηκε ως εξής:

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: «Άλλο αυτό και άλλο να καλέσεις επίσημα τους αρχηγούς».

Αλέξης Τσίπρας: «Μα ούτε ο Σαμαράς με φώναξε όσο ήταν πρωθυπουργός».

Μία ακόμη (μικρή) ένταση σημειώθηκε μεταξύ του Σταύρου Θεοδωράκη και του Πάνου Καμμένου.

«Οι δανειστές δεν θέλουν συμφωνία. Κάθε φορά που προτείναμε κάτι ζητούσαν παραπάνω πράγματα» φέρεται να είπε ο υπουργός Άμυνας.

«Εναντίον των δανειστών μπορούμε να μιλάμε όλοι μας. Θες να μιλήσουμε κανονικά; Να δούμε τι θα κάνουμε με τη συμφωνία;» απάντησε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Μπαινόβγαινε στην αίθουσα ο Τσίπρας -Μιλούσε με τους ηγέτες

«Περισσότερη ώρα ήταν έξω από ό,τι ήταν στο τραπέζι»αναφέρει χαρακτηριστικά η Realnews, αφού ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με Μπαράκ Ομπάμα, Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μάλιστα σχολιάστηκε ιδιαίτερα η επιστροφή του πρωθυπουργού στο δωμάτιο μετά από συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν κι αυτό διότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε με ιδιαίτερα καλή διάθεση.


«Μου υποσχέθηκε ο Πούτιν ότι θα βοηθήσει. Θα μιλήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες» είπε χαμογελαστός ο κ. Τσίπρας.

«Αυτό το λες για καλό; Καλύτερα να του πεις να τους τηλεφωνήσει αργότερα, αφού γράψουμε το ανακοινωθέν» είπαν κάποιοι, σοφότεροι του Τσίπρα για τις υποσχέσεις του Πούτιν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ