Επιπλέον σκληρές μεταρρυθμίσεις και μέτρα ζήτησαν οι Ευρωπαίοι από την Ελλάδα. Στον αέρα συντάξεις, μισθοί, επαγγέλματα, ιδιωτικοποιήσεις.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσης του Eurogroup που διέρρευσε στο πρακτορείο Reuters, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2018 παραμένει, αλλά οι ενδιάμεσοι στόχοι θα συμφωνηθούν από την Αθήνα σε συνεργασία με τους θεσμούς. Επίσης, οι δανειστές ζητούν φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, τη μη εφαρμογή ουσιαστικά των δικαστικών αποφάσεων για μισθούς και συντάξεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν το 2012, την πλήρη εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τις αγορές προϊόνων και πρόοδο στις ιδιωτικοποιήσεις με έμφαση σε αυτή του ΑΔΜΗΕ. Καθίσταται μάλλον σαφές ότι αυτή η τελευταία απαίτηση καθιστά αδύνατη την παραμονή του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μπορεί να αλλάξουν σήμερα οι απαιτήσεις
Πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι είναι πιθανό να τροποποιηθεί στη σημερινή συνεδρίαση, αλλά αποτελεί μία βάση για να συνεχιστούν οι συζητήσεις για δεύτερη ημέρα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα δέχθηκε πιέσεις για περαιτέρω μέτρα, ανάμεσά τους να περάσει γρήγορα το νόμο για τον ΦΠΑ και να κάνει ανεξάρτητη την ΕΛΣΤΑΤ.
«Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη το αίτημα των ελληνικών αρχών για τριετή υποστήριξη από τον ESM και το συνοδευτικό κατάλογο δεσμεύσεων, συμπεριλαμβανομένου και της ολοκληρωμένης λίστας προαπαιτούμενων. Το Eurogroup επαναλαμβάνει την ανάγκη για συνεχή πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Το Eurogroup καλωσορίζει την αξιολόγηση των Θεσμών ότι η λίστα δεσμεύσεων των ελληνικών δεσμεύσεων αποτελεί μία βάση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα. Το Eurogroup επίσης συμφωνεί με τους Θεσμούς ότι το πακέτο πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά και να διευρυνθεί προκειμένου να παρέχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα πιθανό τριετές πρόγραμμα ESM. Ως εκ τούτου το Eurogroup καλωσορίζει τις επιπρόσθετες δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών στη βάση ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος.
Αναλυτικά τι περιλαμβάνει το προσχέδιο του Eurogroup για μέτρα:
Στην αγορά εργασίας η ανάληψη αυστηρής αξιολόγησης για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές απολύσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και την προσέγγιση που προτείνουν οι Θεσμοί. Οι όποιες αλλαγές πρέπει να βασίζονται στις βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές και δεν πρέπει να περιλαμβάνουν επιστροφή σε παλιές ρυθμίσεις που δεν είναι συμβατές με τους στόχους της προώθησης βιώσιμης και περιεκτικής ανάπτυξης.
Πλήρη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, Συντονισμό και Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, ιδιαίτερα για να γίνει πλήρως λειτουργικό το φορολογικό συμβούλιο.
Υιοθέτηση των απαραίτητων βημάτων για να ενισχυθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας, συμπεριλαμβανομένων αποφασιστικών δράσεων στα «κόκκινα» δάνεια και μέτρα για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του ΤΧΣ και των τραπεζών
Ανάπτυξη ενμός σημαντικά αναβαθμισμένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Μία ομάδα εργασίας με τους Θεσμούς θα παρέχει προτάσεις για καλύτερη εφαρμογή των μηχανισμών.
Τροποποίηση ή αντιστάθμισμα της νομοθεσίας που υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια του 2015, η οποία δεν είχε συμφωνηθεί με τους Θεσμούς και έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του προγράμματος.
Εφαρμογή των βασικών στοιχείων που απομένουν από την πορεία εργασιών του Δεκεμβρίου του 2014 από την πέμπτη αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος.
- Πλήρης συμμόρφωση με το μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, με βάση ετήσιο χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους Θεσμούς
- Εφαρμογή φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού και συγκεκριμένων πολιτικών για την πλήρη αντιστάθμιση του δημοσιονομικού αντίκτυπου από την απόφαση του ΣτΕ για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012 και να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
- Υιοθέτηση πιο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής όλης της ''εργαλειοθήκης'' Ι του ΟΟΑΣΑ, ανάμεσά τους το άνοιγμα καταστημάτων την Κυριακή, οι περίοδος εκπτώσεων, την πώληση των φαρμακευτικών προϊόντων, την ιδιοκτησία φαρμακείου, το γάλα, τα αρτοποιεία. Από την εργαλειοθήκη ΙΙ του ΟΟΣΑ, η κατασκευή πρέπει να συμπεριληφθεί στα προαπαιτούμενα.
- Στην αγορά ενέργειας, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ πρέπει να προχωρήσει, εκτός αν βρεθούν μέτρα αντικατάστασης με ισοδύναμο αποτέλεσμα, όπως συμφωνήθηκε από τους Θεσμούς.
Νέα Task Force έρχεται στην Ελλάδα για να ελέγχει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
«Δεν εμπιστεύονται την ελληνική Διοίκηση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν» αναφέρουν στο iefimerida Κοινοτικές πηγές.
Μάλιστα επισημαίνουν ότι αυτή είναι στην πραγματικότητα η μεγάλη ανησυχία των Ευρωπαίων, πέρα από τις ενστάσεις και τις διαφοροποιήσεις έναντι των κυβερνητικών χειρισμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να στήσουν ένα Μηχανισμό τύπου Task Force, ο οποίος δεν θα έχει, όμως, συμβουλευτικό ρόλο όπως η Ομάδα του Χ. Ράιχενμπαχ, αλλά αποφασιστικές αρμοδιότητες.
«Δεν θέλουν να φανεί ότι η Ελλάδα καθίσταται προτεκτοράτο αλλά από την άλλη θέλουν να εξασφαλίσουν τη χρηστή υλοποίηση όσων συμφωνηθούν», τονίζουν οι ίδιες Κοινοτικές πηγές, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει πολλές επιλογές αν επιθυμεί νέα χρηματοδοτική βοήθεια.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα κύματα των νομοθετικών διατάξεων θα είναι αλλεπάλληλα έτσι ώστε να πειστούν οι Ευρωπαίοι για τις διαθέσεις της Αθήνας.
Στο πρώτο κύμα θα είναι τα εξής:
- Αλλαγές ΦΠΑ (νέοι συντελεστές, κατάργηση μειωμένων συντελεστών στο Αιγαίο)
- Αύξηση έκτακτης εισφοράς
- Αύξηση φόρου στις επιχειρήσεις
- Αλλαγές στις ρυθμίσεις οφειλών και στις προϋποθέσεις κατασχέσεων μισθών και συντάξεων
- Αύξηση του φόρου πολυτελείας
- Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων
- Αύξηση των εισφορών υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις
- Πλήρες άνοιγμα επαγγελμάτων (συμβολαιογράφοι, μηχανικοί κ.λ.π.)
- Μεταβίβαση 10% ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ
- Χρονοδιάγραμμα για ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ
Το δεύτερο κύμα θα έρθει λίαν συντόμως, με επίσπευση των χρονοδιαγραμμάτων που περιγράφονται στο κείμενο των ελληνικών προτάσεων:
- Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος (μισθωτοί, ελ. επαγγελματίες, αγρότες)
- Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ("απορρόφηση" νέων Τιμών Ζώνης)
- Αύξηση φόρων στη ναυτιλία
- Περικοπές στις αμυντικές δαπάνες
- Β' φάση συνταξιοδοτικού (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ενοποιήσεις Ταμείων, στενότερη σύνδεση εισφορών- παροχών, κατάργηση ΦΥΤ κ.λ.π.)
- Νομοθεσία για "απορρόφηση" των αποφάσεων ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των μειώσεων στις συντάξεις το 2012
- Αλλαγές στην αγορά εργασίας με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές (ομαδικές απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις)
- Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο- Αλλαγές στη δομή και λειτουργία