Συνεχίζεται το ψαλίδισμα των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων μονίμων και αορίστου χρόνου που περιλαμβάνονται στο νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο του Δημοσίου. Με την τελευταία ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο που εντάσσει στις διατάξεις του νέου μισθολογίου και τους 70.000 περίπου υπάλληλους των εισηγμένων στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ, καθώς και των τραπεζών όπου συμμετέχει το Δημόσιο. Οι εργαζόμενοι αναμένεται να δεχτούν μειώσεις-σοκ έως και 40%, καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί από την ψήφιση του νόμου, δηλαδή από τις αρχές του Νοεμβρίου.
Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση ανοίγει την πόρτα και για περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι εξαιρούνται από τις διατάξεις του νέου μισθολογίου, με ειδική ρύθμιση που ετοιμάζει.
Σύμφωνα με το «Έθνος», στο άρθρο 31 του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ότι "εφαρμόζεται ανώτατο όριο μέσου κατά κεφαλήν κόστους αμοιβής προσωπικού για τους οργανισμούς και τα Νομικά Πρόσωπα (Κεφάλαιο Β του ν. 3429/2005) όπου το Δημόσιο διορίζει ως μετόχους την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Στο Κεφάλαιο Β του νόμου 3429/2005 περιλαμβάνονται οι εταιρείες ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΕΛΤΑ που μαζί με τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και τις Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου απασχολούν συνολικά 130.000 υπαλλήλους αορίστου χρόνου.
Παράλληλα προετοιμάζεται ειδική ρύθμιση προκειμένου να επιβληθούν μειώσεις έως και 15% στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών στο πλαίσιο προσαρμογών των αποδοχών τους στις αρχές του νέου συστήματος μισθοδοσίας στο Δημόσιο όπως περιγράφεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Η σχετική ρύθμιση για το δικαστικό σώμα έχει συζητηθεί σε σειρά κυβερνητικών συσκέψεων, αλλά και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε επισήμανε ότι «οι αμοιβές των δικαστικών θα είναι στα πλαίσια του Ενιαίου Μισθολογίου» και θα καθοριστούν με ad hoc ρύθμιση για το δικαστικό σώμα.
Οι περικοπές στην πράξη
Τη σταδιακή επιβολή των περικοπών στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν απώλειες άνω του 30% στο εισόδημά τους από το νέο μισθολόγιο προβλέπει σχετική ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου. Με την εφαρμογή των διατάξεων για το νέο σύστημα αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων από 1ης Νοεμβρίου, για όσους καταγραφούν απώλειες μέχρι 30% αυτές θα περικοπούν άμεσα από τις αποδοχές τους.
Οσοι υπάλληλοι έχουν μεγαλύτερες απώλειες του 30%, αυτές θα κατανεμηθούν ισόποσα μειώνοντας σταδιακά τις αποδοχές τα επόμενα 2 χρόνια. Εάν ένας υπάλληλος έχει συνολικές μηνιαίες απώλειες που αντιστοιχούν σε 1.000 ευρώ και αυτές αποτελούν το 50% των αποδοχών του, τότε από 1ης Νοεμβρίου θα μειωθεί ο μισθός του κατά 600 ευρώ και κάθε ένα από τα δύο επόμενα χρόνια θα χάνει από 200 ευρώ επιπλέον τον μήνα. Με τον τρόπο αυτό ο υπάλληλος που είχε μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ θα λάβει 1.400 ευρώ με την ψήφιση του μισθολογίου, 1.200 ευρώ το 2012 για έναν χρόνο και 1.000 ευρώ το 2013.