Ενας πήγε τριήμερο, η άλλη εκφώνησε έναν αποτρόπαιο πολιτικό λόγο και οι δύο υπουργοί της «Αριστερής» λεγόμενης πτέρυγας ψήφισαν «παρών» στην κρισιμότερη ψηφοφορία για την σωτηρία της Ελλάδας. Κανείς δεν είχε το σθένος να παραιτηθεί.
Δεν είχαν το σθένος να παραιτηθούν
Τέσσερα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης πρωτοστάτησαν χθες στην μεγαλύτερη θεσμική και κοινοβουλευτική παρωδία που έχει σημειωθεί στην νεοελληνική ιστορία. Προσχηματικά ψήφισαν «παρών» ή απείχαν από την ψηφοφορία προκειμένου να μη διαγραφούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να παρασύρουν την χώρα στη δίνη της χρεοκοπίας.
Οι απίστευτες δικαιολογίες του κ. Λαφαζάνη
Μεγάλο ατόπημα ήταν αυτό του Παναγιώτη Λαφαζανη, ο οποίος μετά το «παρών» στη ψηφοφορία δήλωσε πως δεν προτίθεται να δώσει παράταση στην «κηδεμονία της πατρίδας», ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως στηρίζει την κυβέρνηση.
«Με το ''παρών'' εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια «πρόταση» που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου», δήλωσε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας πως «στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους «θεσμούς» και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας» δήλωσε, ενώ συμπαρέσυρε με τη στάση του και τον Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος ψήφισε «παρών» στη συμφωνία, αλλά δεν παραιτήθηκε.
Ο αποτρόπαιος λόγος της Αριστεράς
Από την πλευρά της η πρόεδρος της βουλής εκφώνησε χθες μια αποτρόπαιη για την Αριστερά ομιλία, υβρίζοντας την Ευρώπη και τους εταίρους, ενώ αποκάλεσε την συμφωνία «αντίθετη στο Σύνταγμα»!
«Το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν θα μπορούσα ποτέ να το ψηφίσω και να το νομιμοποιήσω. Την θεσμική μου ευθύνη την αναλαμβάνω δηλώνοντας παρούσα» τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου σημειώνοντας παράλληλα ότι «η απόπειρα επιβολής μέτρων που απέρριψε ο λαός με δημοψήφισμα συνιστά βίαιη κατάλυση του Συντάγματος».
«Καθένας και καθεμία δικαιούται να υπερασπίζεται το Σύνταγμα και την Δημοκρατία όπως νομίζει» συνέχισε. Όλοι κρινόμαστε από τα ναι και τα όχι μας, από τις αποφάσεις που παίρνουμε, είπε η Πρόεδρος της Βουλής και εξέφρασε την άποψη ότι ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε στην κυβέρνηση την απαλλαγή του από τα μνημόνια. Έσπευσε δε να τονίσει ότι δίνεται μια άνιση μάχη σε καθεστώς εκβιασμών και ασφυξίας και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη μεταμορφώνεται σε φυλακή για τους λαούς της.
Για το χρέος, υποστήριξε ότι αυτό δημιουργήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με παράνομες συμβάσεις και μίζες και ότι χρησιμοποιείται ως εργαλείο εξανδραποδισμού του λαού από δυνάμεις που λειτουργούν με ολοκληρωτικούς μηχανισμούς.
Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης της Προέδρου της Βουλής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε τις δηλώσεις της λέγοντας ότι προσέβαλε τον συνταγματικό και εθνικό πατριωτισμό των κομμάτων της Βουλής, τόσο της συμπολίτευσης, όσο και της αντιπολίτευσης.
«Πρόκειται για ένα παραλήρημα εναντίον της δημοκρατίας και του κοινοβουλίου. Είχε την αυταπάτη ότι συνομιλεί με τον Ιστορία!» δήλωσε εντός της βουλής σε έντονο ύφος ο κ. Βενιζέλος.
Η ομιλία της κ. Κωνσταντοπούλου προκάλεσε και την αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία την κάλεσε να παραιτηθεί από πρόεδρος της Βουλής.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απουσίαζε από την αίθουσα της Ολομέλειας την ώρα που στο βήμα εκφωνούσε την ομιλία της η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει αρχηγικές βλέψεις, λοξοκοιτάζει προς τη δημιουργία ενός «ΣΥΡΙΖΑ 2» και θα δώσει μάχη για να ηγηθεί με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Το τριήμερο του Βαρουφάκη
Οσο για τη στάση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος εγκατέλειψε την ψηφοφορία για να περάσει το τριήμερο με την κόρη του, όπως είπε ο ίδιος, εξόργισε τοον πρωθυπουργό αλλά και όλους τους Ελληνες πολίτες.
Ο άνθρωπος που αποξένωσε την Ελλάδα από τους συμμάχους και φίλους της και δημιούργησε πάρα πολλούς εχθρούς με τη συμπεριφορά του, υπαίτιος της σημερινής κατάστασης, προτίμησε να προκαλέσει το κοινό αίσθημα, ακόμη και τώρα.
Τι θα γίνει τώρα
Είναι προφανές και στον πιο καλοπροαίρετο αναλυτή ότι η παρούσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν μπορεί να υποστηρίξει καμία συμφωνία ή μεταρρύθμιση με προδιαγραφές ευρωζώνης. Η συμφωνία μπορεί να περάσει μόνο αν οι εταίροι-πιστωτές θεωρήσουν ότι τα 251 «ναι» δημιουργούν συνθήκες ευρείας πολιτικής συναίνεσης και μπορούν να συνεχίσουν να στηρίζουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τώρα προέχει η διαπραγμάτευση και η θετική έκβασή της για την επίτευξη μιας βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία και η διάσωση της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητηθεί από όσους έχουν θεσμικό ρόλο να παραιτηθούν και αυτό αφορά τον Γιάνη Βαρουφάκη, την πρόεδρο της Βουλής και τους υπουργούς Λαφαζάνη και Στρατούλη.