ΔΝΤ: Αν συμβεί ατύχημα στην Ελλάδα, ο υπόλοιπος κόσμος θα επιβιώσει άνετα [εικόνα] - iefimerida.gr

ΔΝΤ: Αν συμβεί ατύχημα στην Ελλάδα, ο υπόλοιπος κόσμος θα επιβιώσει άνετα [εικόνα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείο Ολιβιέ Μπλανσάρ «πρέπει να είναι σαφές το σχέδιο χρηματοδότησης με ελάφρυνση χρέους».

Ο Μπλανσάρ προειδοποίησε πως «τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας θα είναι «πολύ κακά» το 2015» και πως «είναι δύσκολο να υπολογιστεί η ζημία που έχει προκληθεί στην ελληνική οικονομία από το κλείσιμο των τραπεζών». Εστειλε επιπλέον το μήνυμα προς την Αθήνα, ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να υλοποιήσει και να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της».

Ταυτόχρονα διαβεβαιώνει πως το ΔΝΤ εργάζεται πάνω σε μια συμφωνία για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Ωστόσο ο Μπλανσάρ έσπευσε να διαμηνύσει πως «το ΔΝΤ έχει κανόνες και σε αυτή την περίπτωση (σ.σ. της Ελλάδας) πολύ ευνοϊκούς».

Παράλληλα, καθησυχαστικό εμφανίζεται το ΔΝΤ για τον κίνδυνο διασποράς της «μόλυνσης» από την Ελλάδα στον υπόλοιπο κόσμο, σε περίπτωση Grexit.

Οι «μηχανικές διασυνδέσεις» μεταξύ της Ελλάδας και του υπόλοιπου κόσμου είναι περιορισμένες, κάτι το οποίο είναι καθησυχαστικό» είπε και πρόσθεσε: «Οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι «σχετικά υποτονικές». Είπε ακόμη ότι «παρά τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, έχει λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης» και πως «δεν υπάρχει σημαντική μόλυνση ακόμη ως απάντηση στην ελληνική κρίση χρέους».

Η έκθεση του ΔΝΤ

Δίνοντας στη δημοσιότητα την νέα του έκθεση για το παγκόσμια outlook, το ΔΝΤ προβλέπει πως

το πλήγμα που θα υποστεί η ελληνική οικονομία, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων που σημειώνονται θα είναι πολύ βαρύτερο απ' ότι προεβλέπετο. «Η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και η τραπεζική αργία, σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα εκτόξευσαν στα ύψη τα ελληνικά spreads» τονίζουν οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου.

Μικρότερη ανάπτυξη προβλέπει για φέτος

ΔΝΤ: Αν συμβεί ατύχημα στην Ελλάδα, ο υπόλοιπος κόσμος θα επιβιώσει άνετα  [εικόνα] | iefimerida.gr 0

Σε αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεών του για την πορεία της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δίδοντας στη δημοσιότητα τη νέα του έκθεση για το παγκόσμιο outlook.
Το ΔΝΤ τοποθετεί στο +3,3% την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2015, έναντι της πρότερης εκτίμησής του για ανάπτυξη +3,5%.
Για το 2016 το ΔΝΤ διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη +3,8%.

  • Για τις ΗΠΑ υποβαθμίζει την ανάπτυξη για το 2015 στο +2,5%, από +3,1% που προέβλεπε τον περασμένο Απρίλιο.
  • Για τη Μ. Βρετανία υποβαθμίζει την ανάπτυξη για το 2015 στο +2,4%, από +2,7% που προέβλεπε τον περασμένο Απρίλιο.
  • Για την Ιαπωνία υποβαθμίζει την ανάπτυξη για το 2015 στο +0,8%, από +1% που προέβλεπε τον περασμένο Απρίλιο.
  • Διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο +1,5% για το 2015.
  • Διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας στο +6,8% για το 2015.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ