CNBC: Ευρώ, δραχμή, Bitcoin οι επιλογές της Ελλάδας - iefimerida.gr

CNBC: Ευρώ, δραχμή, Bitcoin οι επιλογές της Ελλάδας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το CNBC περιγράφει τις επιλογές που έχει πλέον διαθέσιμες η Ελλάδα μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, κατά την οποία δόθηκε ουσιαστικά το τελεσίγραφο συμφωνίας ή Grexit.

Το άρθρο αναλύει τις επιλογές με ευρώ, δραχμή και Bitcoin, εξηγώντας τα υπέρ και τα κατά σε κάθε περίπτωση.

Κρατήστε το ευρώ

Η Ελλάδα θα μπορούσε μονομερώς να «υιοθετήσει» το ευρώ ακόμη και αν εγκαταλείψε τη ζώνη του ευρώ. Στην επιλογή αυτή έχουν ένταχθεί το Μονακό, η Ανδόρρα, το Σαν Μαρίνο και το Βατικανό. Εκεί, όλοι χρησιμοποιούν το ευρώ ως εθνικό τους νόμισμα αν και δεν είναι μέλη της ζώνης του ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέπει στις χώρες αυτές να εκδίδουν περιορισμένες ποσότητες κερμάτων ευρώ, αλλά δεν επιτρέπετε να εκτυπώνουν τα δικά τους χαρτονομίσματα. Μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να εγκρίνει την έκδοση τραπεζογραμματίων ευρώ.

Η Ελλάδα θα ήταν πιθανόν να υποχρεωθεί να πληρώσει το χρέος της προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να είναι επιλέξιμη αυτή η επιλογή, αλλά και η ΕΚΤ θα πρέπει να δείξει «διάθεση» να συνεχίσει την παροχή βοήθειας προς τις τράπεζες της χώρας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Jane Foley, η οποία κατέχει τη θέση στρατηγικού αναλυτή στην Rabobank.

Αναπτύξτε ένα παράλληλο νόμισμα

Αν η ΕΚΤ σταματήσει να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες με έκτακτη χρηματοδότηση, τότε θα είχε τη δυνατότητα η Ελλάδα να εκτυπώσει ένα άλλο νόμισμα, χωρίς παράλληλα να εγκαταλείψει το ευρώ. Αυτό θα γίνει προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, όπως και στις πληρωμές κοινωνικής πρόνοιας. Η αξία του νέου νομίσματος θα μπορούσε πιθανότατα να πέσει ταχέως έναντι του ευρώ, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων.

Ο πληθωρισμός θα δώσει στους Έλληνες ένα κίνητρο για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το ευρώ, εδραιώνοντας παράλληλα ένα διπλό νόμισμα. Θα μπορούσε να δημιουργήσει ουσιαστικά μια οικονομία δύο ταχυτήτων, με κυρίαρχο φυσικά το ευρώ σε τομείς όπως ο τουρισμός.

Ο Roger Bootle, εκτελεστικός πρόεδρος της Capital Economics, δήλωσε στο CNBC ότι ένα παράλληλο νόμισμα - παρά την αντικατάσταση του ευρώ συνολικά - θα ήταν ένας τρόπος για την Ελλάδα να δείξει στην Ευρώπη ότι δεν είχε εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πιο εύκολο ώστε να συνεχίσει να λαμβάνει οικονομική βοήθεια.

Επιστροφή στη δραχμή

Μια άλλη επιλογή είναι η χώρα να επανέλθει στο προ-2001 νόμισμα: Αυτό της δραχμής, αφήνοντας το ευρώ πίσω εντελώς.

«Το βασικό πράγμα είναι ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις καταθέσεις και τα χρέη σε ένα νέο νόμισμα ... που είναι το εύκολο πράγμα να κάνουμε», δήλωσε ο Bootle και συμπλήρωσε. «Το δυσκολότερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι από την άποψη της παροχής. Αρχικά δεν θα είναι διαθέσιμες»

Προκειμένου να ανταπεξέλθει η κυβέρνηση θα μπορούσε να εκδώσει IOUs στο μεσοδιάστημα. Θα μπορούσαν να τυπωθούν γρήγορα σε μεγάλες ποσότητες και να χρησιμοποιούνται στη θέση των λογαριασμών.

Η έγκριση κάθε νέου νομίσματος θα οδηγούσε σε νέα προβλήματα. Μόνο η δόση στο ΕΚΤ ύψους 1,5 δις ευρώ θα γινόταν σχεδόν αδύνατη αφού το νέο νόμισμα θα ήταν ασθενέστερο από το ευρώ, εκτοξεύοντας το χρέος της χώρας.

Συνδεδεμένο νόμισμα

Πολλές χώρες ρυθμίζουν τα νομίσματά τους μέσω της σύνδεσής τους με το ευρώ. Υιοθετώντας ένα συνδεδεμένο νόμισμά, ωστόσο, απαιτεί είτε μια σταθερή οικονομία που να είναι σε θέση να αποκρούσει κερδοσκοπική επίθεση, ή σημαντικά αποθέματα συναλλάγματος.

Η Βουλγαρία είχε αρκετά αποθέματα για να το πράξει. Αυτό σημαίνει ότι έχει δεσμευτεί για τη μετατροπή του λεβ σε ευρώ και είναι η πιο πιθανή επόμενη χώρα για να το κάνει. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι απίθανο να συγκεντρώσει αρκετά αποθέματα συναλλάγματος για να χρησιμοποιηθούν σε αυτή την επιλογή.

Το νόμισμα της Δανίας, από την άλλη πλευρά, είναι συνδεδεμένο με το ευρώ, αλλά θεωρείται αρκετά ισχυρή η οικονομία της χώρας.

Ψηφιακό νόμισμα

Μερικοί έχουν προτείνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να υιοθετήσει ένα ψηφιακό νόμισμα σαν Bitcoin, αποφεύγοντας την έκδοση νέου νομίσματος ή χαρτί IOUs.

Ο Garrick Hileman, ένας αναλυτής οικονομίας στο London School of Economics, είπε ότι ενώ είναι «πολύ πιθανό» ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υιοθετήσει επισήμως Bitcoin ως επίσημο νόμισμα, η χρήση του μπορεί να αυξηθεί σημαντικά σε περίπτωση Grexit.

«Οι Έλληνες έχουν έλλειψη εμπιστοσύνης σε μια νέα δραχμή και είναι λογικό να αναζητήσουν μια εναλλακτική λύση», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Δραχμή ευρώ CNBC
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ