Φράτσερ: Γιατί ένα Grexit θα ήταν μοιραίο για Έλληνες και Γερμανούς - iefimerida.gr

Φράτσερ: Γιατί ένα Grexit θα ήταν μοιραίο για Έλληνες και Γερμανούς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Μια έξοδος από το ευρώ δεν θα ήταν μοιραία μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τη Γερμανία», εκτίμησε ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μάρσελ Φράτσερ, ενώ χαρακτήρισε «αυταπάτη» την άποψη ότι ένα Grexit θα αποτελέσει λύση στην κρίση στην Ελλάδα.

«Έπειτα από ένα Grexit η Γερμανία θα αναλάβει ακόμη περισσότερες ευθύνες αναφορικά με την Ελλάδα και θα πληρώσει πολύ περισσότερα χρήματα», εξηγεί ο Φράτσερ σε άρθρο σχόλιο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Die Welt.

«Οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν στο δημοψήφισμα κατά του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της Ευρώπης. Τώρα εντείνονται οι φωνές στη Γερμανία που τάσσονται υπέρ ενός Grexit και υπέρ του τερματισμού του προγράμματος βοήθειας. Πρόκειται για μια αυταπάτη, διότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική από το να καταλήξουμε σε μια συμφωνία και να προσφέρουμε περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα», σημειώνει.

«Ένα Grexit θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Η Γερμανία θα πλήρωνε μεγάλο τίμημα για την αποτυχία. Πρέπει να κατανοήσουμε την κρίση περισσότερο σαν ευκαιρία να διορθώσουμε τα θεμελιώδη λάθη του ευρώ και να προωθήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομική και χρηματοπιστωτική δομή της Ευρώπης», εκτιμά ο πρόεδρος του DIW.

«Πολλοί στη Γερμανία τάσσονται κατά μιας συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση. Όμως δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική, διότι η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια –είτε με είτε χωρίς ευρώ—θα χρειαστεί περαιτέρω ευρωπαϊκή βοήθεια. Το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρξει συμφωνία, αλλά πότε αυτή θα επιτευχθεί και πώς θα είναι», υπογραμμίζει ο Φράτσερ.

«Εμείς οι Γερμανοί δεν θα πρέπει να τρεφόμαστε με αυταπάτες. Ο τερματισμός των διαπραγματεύσεων και ένα Grexit δεν θα μας απαλλάξουν από την ευθύνη μας απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αντίθετα, ένα Grexit θα ενίσχυε την ευθύνη της Γερμανίας και της Ευρώπης, ώστε να απαλύνουν την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», προσθέτει.

«Όσοι τάσσονται υπέρ του Grexit κάνουν λάθος αν πιστεύουν ότι ένα υποτιμημένο νόμισμα θα ήταν η λύση στα προβλήματα της Ελλάδας. Πάνω απ’ όλα η εμπειρία της Γερμανίας τα τελευταία 70 χρόνια δείχνει ότι ένα ισχυρό νόμισμα είναι σημαντική βάση για την οικονομική επιτυχία» μιας χώρας, τονίζει ο Φράτσερ.

«Αντίστοιχα αυταπάτη είναι η άποψη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βοηθηθεί με μια “προσωρινή έξοδο από το ευρώ”», επισημαίνει.

«Τα αίτια της κρίσης στην Ελλάδα δείχνουν πόσο αντιπαραγωγικό θα ήταν ένα Grexit. Τα δύο βασικά προβλήματα της Ελλάδας είναι οι προβληματικοί κρατικοί θεσμοί και η οικονομική δομή της χώρας, η οποία δεν μπορεί να επιβιώσει απέναντι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Ένα Grexit δεν θα έλυνε κανένα από τα δύο προβλήματα», εκτιμά ο πρόεδρος του DIW.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν ευθύνεται για το γεγονός ότι η ελληνική κρίση οξύνθηκε έπειτα από πέντε χρόνια, (την ευθύνη φέρουν) αποκλειστικά οι πολιτικοί που λαμβάνουν αποφάσεις στην Αθήνα και την Ευρώπη», εξηγεί ο Φράτσερ.

«Και είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις και να ωθηθεί ενεργά η Ελλάδα προς το Grexit. Με αυτό το σενάριο η Γερμανία θα πλήρωνε πάνω απ’ όλα ένα πολύ υψηλό πολιτικό τίμημα», υπογραμμίζει.

«Μια αποτυχία και ένα Grexit θα θεωρηθεί στην Ευρώπη και παγκοσμίως πάνω απ’ όλα αποτυχία της γερμανικής πολιτικής», προσθέτει. «Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ έχει δίκιο όταν λέει “αν αποτύχει το ευρώ, τότε αποτυγχάνει η Ευρώπη”», σημειώνει ο Φράτσερ.

«Γι’ αυτό τον λόγο η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να εκλάβει την κρίση στην Ελλάδα ως ευκαιρία να προωθήσει αποφασιστικά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που λείπουν από την Ευρώπη», τονίζει.

Ο Φράτσερ εξηγεί ποιες είναι οι τρεις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν στην ΕΕ: «Μια ισχυρή νομισματική ένωσης με δεσμευτικούς κανόνες και τη δυνατότητα χρεοκοπίας για τα κράτη, γρήγορη πρόοδος στην ένωση κεφαλαιαγορών και μια αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ ώστε και άλλες χώρες –κυρίως η Βρετανία—όχι μόνο να παραμείνουν στην Ένωση, αλλά να έρθουν και πιο κοντά στην Ευρώπη».

Ο πρόεδρος του DIW καταλήγει το άρθρο του εξηγώντας ότι: «Η Γερμανία δεν έχει μόνο ιδιαίτερη ευθύνη, αλλά και περισσότερα να χάσει από την κρίση σε σχέση με άλλες χώρες. Όμως η κρίση δίνει τη σπάνια ευκαιρία να διορθωθούν θεμελιώδη λάθη του ευρώ και να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που λείπουν από τη δομή της Ευρώπης. Αυτή την ευκαιρία πρέπει τώρα να την εκμεταλλευτούμε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ