Με την πάροδο του χρόνου περίπου το 30% του Σινικού Τείχους της Κίνας έχει εξαφανιστεί εξαιτίας των δυσμενών φυσικών συνθηκών και των αλόγιστων ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που κλέβουν τούβλα για να χτίσουν σπίτια, διαβρώνοντας την παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO.
Το Σινικό Τείχος δεν είναι μια ενιαία αδιάσπαστη δομή, αλλά εκτείνεται για χιλιάδες χιλιόμετρα σε τμήματα, από το Shanhaiguan στην ανατολική ακτή μέχρι το Jiayuguan στην ανεμοδαρμένη άμμο στην άκρη της ερήμου Γκόμπι.
Σε ορισμένα σημεία είναι τόσο ερειπωμένο και το συνολικό του μήκος εκτιμάται πως ποικίλλει από από 9.000 έως 21.000 χιλιόμετρα, ανάλογα με το αν λείπουν τμήματα.
Η κατασκευή του ξεκίνησε τον 3ο αιώνα π.Χ, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα του χτίστηκε κατά την περίφημη δυναστεία των Μινκ από το 1368 μέχρι το 1644.
Περίπου 1.962 χιλιόμετρα από το Τείχος έχουν φύγει στο πέρασμα των αιώνων, σύμφωνα με τους Times του Πεκίνου.
Μερικές από τις κατασκευές έχουν υποστεί φθορές από τον χρόνο, με τα φυτά που αναπτύσσονται στα τοίχη να επιταχύνουν την αποσύνθεση, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday, επικαλούμενο μια περυσινή έρευνα της Great Wall of China Society.
«Ακόμα κι αν μερικά από τα τείχη είναι χτισμένα από τούβλα και πέτρες, δεν μπορούν να αντέξουν την πολυετή έκθεση στον άνεμο και τη βροχή», αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη τον Dong Yaohui αντιπρόεδρο της Society.
«Πολλοί πύργοι γίνονται όλο και πιο επισφαλείς και μπορούν να καταρρεύσουν σε μια θυελλώδη καλοκαιρινή βροχή», προσθέτει.
Ο τουρισμός και οι δραστηριότητες των ντόπιων κατοίκων, επίσης, καταστρέφουν μέρος της μεγαλύτερης κατασκευής του ανθρώπου στον κόσμο, σημειώνει το δημοσίευμα.
Οι φτωχοί χωρικοί του νομού Lulong στη βόρεια επαρχία Hebei χρησιμοποιούν τα παχύ γκρι τούβλα από ένα τμήμα του τείχους για να χτίσουν τα σπίτια στο χωριό τους. Μάλιστα, λέγεται πως χαραγμένες πλάκες χαραγμένες με κινεζικούς χαρακτήρες πωλήθηκαν για 30 γιουάν (4,46 ευρώ) η κάθε μία από κατοίκους της περιοχής.
Σύμφωνα με το κινεζικούς κανονισμούς, πρόστιμο έως 5.000 γιουάν (περίπου 742 ευρώ) για όλους όσοι αρπάζουν τούβλα από το Σινικό Τείχος.
«Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη αρχή για την επιβολή των κανονισμών. Η βλάβη θα μπορούσε να αναφερθεί μόνο προς τις ανώτερες αρχές, αλλά είναι δύσκολο να λυθεί όταν συνέβη στα σύνορα των δύο επαρχιών», δήλωσε η Jia Hailin, εκπρόσωπος της προστασία κειμηλίων στην Hebei
Παράλληλα, το δημοσίευμα της Sunday προσθέτει πως τα τελευταία χρόνια οι εξερευνήσεις σε υπανάπτυκτες πλευρές του Σινικού Τείχους, έχουν φέρει περισσότερους από ό, τι θα μπορούσε να αντέξει, προκαλώντας σοβαρές ζημιές.