Είναι γνωστό πως οι ιατροί προειδοποιούν πως το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Πέρα όμως από αυτή την τραγική συνέπεια, το κάπνισμα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στο δέρμα μας.
Το κάπνισμα όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες αλλά και να επιδεινώσει την ακμή. Σύμφωνα με επιστήμονες, η ακμή είναι ακόμα πιο έντονη στους καπνιστές. Οπως αναφέρουν, οι έφηβοι που είναι επιρρεπείς σε αυτό το δερματολογικό πρόβλημα, καλό θα ήταν να αποφεύγουν το τσιγάρο.
Η επιδείνωση εξαιτίας του τσιγάρου μπορεί να οδηγήσει σε ουλές και σημάδια στο δέρμα, κάνοντας το ανομοιόμορφο. Οι ουλές, επίσης, μπορούν να δημιουργηθούν όταν και οι άνθρωποι «σκαλίζουν» τα σπυράκια τους.
Η νέα μελέτη εξέτασε 992 πάσχοντες που πλήττονται από σοβαρή ακμή και είχαν παραπεμφθεί σε νοσοκομείο, στο τμήμα δερματολογίας σε περίοδο οκτώ ετών.
Ουλές παρατηρήθηκαν στο 91% των ασθενών, και παρόλο που οι καπνιστές ήταν απίθανο να έχουν ουλές από την ακμή, η βλάβη στο δέρμα τους ήταν πιο σοβαρή.
Περισσότεροι από τους μισούς (το 53,7%) των καπνιστών είχαν «μέτριες έως και σοβαρές» ουλές σε σύγκριση με το 35 τοις εκατό των μη-καπνιστών.
Ο Δρ Raman Bhutani, μέλος της ερευνητικής ομάδας από το Harrogate District Foundation Trust, δήλωσε: «Η συσχέτιση που παρατηρήθηκε μεταξύ του καπνίσματος και της σοβαρότητας των ουλών του προσώπου μπορεί να υποδηλώνει ότι το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τη σοβαρότητα αυτών σε ένα ευαίσθητο άτομο με ακμή».
«Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό το εύρημα και να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς με τους οποίους αυτό μπορεί να συμβεί», συμπλήρωσε
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Βρετανικού Συλλόγου στο Μάντσεστερ.
H Nina Goad, από τον Βρετανικό Σύλλογο Δερματολόγων, ανέφερε πως «η ακμή επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, με το 80% των εφήβων να επηρεάζονται ως ένα σημείο. Ενώ για τους περισσότερους ανθρώπους η διαταραχή απομακρύνεται τελείως, σε ορισμένους μένουν ουλές πιθανότατα και για μια ζωή».
«Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για να θεραπευτεί και μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται αμήχανα, ενώ επηρεάζει και την αυτοεκτίμησή τους», προσθέτει.
Παράλληλα, η Nina Goad τονίζει: «Γνωρίζουμε ήδη ότι το κάπνισμα είναι κακό για την υγεία μας, οπότε ίσως αυτό το τελευταίο εύρημα θα προσφέρει επιπλέον ώθηση για τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα».