Το πιο κρίσιμο Συμβούλιο Κορυφής για την Ελλάδα - iefimerida.gr

Το πιο κρίσιμο Συμβούλιο Κορυφής για την Ελλάδα

Andrea Bonetti / PM Hand Out / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την κοινή ανακοίνωση των πολιτικών αρχηγών που τον εξουσιοδοτούν για συμφωνία εντός του ευρώ, με την δραματική μείωση ρευστότητας από την ΕΚΤ αλλά και με τελεσίγραφα από Μέρκελ, Ολάντ θα βρεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας για την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Μόλις 48 ώρες μετά το ηχηρό «Οχι» του δημοψηφίσματος, ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί ενώπιον των ηγετών στις 19:00 ώρα Ελλάδας, προκειμένου να δώσει την «μητέρα των μαχών» για συμφωνία με τους πιστωτές. Νωρίτερα, στις 14:00, θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση του Eurogroup, στο οποίο θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ορκίστηκε χθες, αντικαθιστώντας τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Βάσει των ελληνικών προτάσεων οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν θα δώσουν την εντολή στους θεσμούς της ΕΕ για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). «To Εurogroup αναμένει από την ελληνική πλευρά να καταθέσει σαφείς προτάσεις μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της συνθήκης του ESM, λαμβανομένης υπόψη της νέας οικονομικής κατάστασης της χώρας», επισημαίνουν πηγές της ευρωζώνης.

Στη συνέχεια, στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του πρόεδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα συζητηθούν οι πιθανές μελλοντικές κινήσεις μετά το δημοψήφισμα. «Σε συνέχεια του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πιστεύω πως πρέπει να συναντηθούμε επειγόντως στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο για να συζητήσουμε την κατάσταση και τις πιθανές λύσεις», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ευρωζώνης.

Το τελεσίγραφο Μέρκελ-Ολάντ

Ωστόσο, τα μηνύματα δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνάντησή τους στο Παρίσι, έστειλαν έμμεσο τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση: Θέλουμε άμεσα σοβαρές προτάσεις.

«Η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή για συζήτηση», είπε ο Φρανσουά Ολάντ, καλώντας τον Ελληνα πρωθυπουργό να καταθέσει «σοβαρές προτάσεις γρήγορα». Πιο ξεκάθαρη ήταν η Ανγκελα Μέρκελ, τονίζοντας δύο φορές ότι οι προτάσεις της Αθήνας θα πρέπει να είναι απόλυτα σαφείς και συγκεκριμένες και να κατατεθούν μέσα στην εβδομάδα, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι συνθήκες για τη συζήτηση ενός προγράμματος που περιλαμβάνει τον ESM.

«Ο κ. Τσίπρας πρέπει να κάνει σοβαρές προτάσεις και η Σύνοδος της Ευρωζώνης την Τρίτη θα καθορίσει τη θέση της με βάση τις ελληνικές προτάσεις» πρόσθεσε ο Ολάντ.

«Η προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα του ESM δεν υπάρχουν σήμερα. Αύριο ο κ. Τσίπρας πρέπει να μας πει πώς θέλει να συνεχίσει» τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ.

«Πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες, σαφείς προτάσεις, για να μπει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης. Συγκεκριμένες προτάσεις, που πρέπει να παρουσιαστούν αυτή την εβδομάδα. Ο χρόνος πιέζει, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Ρούτε: Αν συνεχίσουν έτσι, τελείωσαν όλα

Μια ακόμη πιο αποθαρρυντική στάση κράτησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός στη Βουλή, σε συζήτηση για την Ελλάδα.

Ο Μαρκ Ρούτε έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ελλάδα ότι χωρίς σκληρές μεταρρυθμίσεις, θα τελειώσουν όλα. «Ημουν έξαλλος όταν είδα τα tweet που έλεγαν ότι η Ελλάδα θα κάνει δημοψήφισμα», παραδέχθηκε και σχολίασε δηκτικά: «Πίστευαν πραγματικά οι Ελληνες ότι αν ψηφίσουν όχι θα πηγαίναμε και θα ρωτούσαμε ''πώς αλλιώς το θέλετε;''».

Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι «αν οι Ελληνες έρθουν στις Βρυξέλλες και πουν απλά ''το 61% μας στηρίζει'' και αυτό ήταν, τότε θα τελειώσει γρήγορα. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις» για να ξεκαθαρίσει: «Θα χρειαστούμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις από ότι πριν από μία εβδομάδα, όχι λιγότερες. Η Ελλάδα χρειάζεται τεράστιες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων περικοπές στον προϋπολογισμό και λίγες αυξήσεις φόρων αν είναι δυνατόν. Το πρόβλημα δεν είναι η επίτευξη συμφωνιών. Με την Ελλάδα το πρόβλημα είναι ότι δεν τις εφαρμόζει. Αν συνεχιστεί έτσι, αν δεν δεσμευθούν σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις, θα τελειώσουν όλα».

Λευκός Οίκος: Βρείτε λύση

Για μία ακόμη φορά, ο Λευκός Οίκος κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να βρουν λύση στο ελληνικό ζήτημα, τονίζοντας ότι αυτό είναι προς το συμφέρον τόσο εκείνων, όσο και των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ τόνισε ότι παρά τις σημαντικές διαφορές, τόσο οι ηγέτες της ευρωζώνης, όσο και η Ελλάδα, αναγνωρίζουν τη σημασία της παραμονής της χώρας στο ευρώ.

«Αυτό απαιτεί ένα πακέτο χρηματοδότησης και μεταρρυθμίσεων, που θα βάλουν την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας χρέους», συνέχισε. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι είναι κοινό συμφέρον τόσο των εμπλεκομένων να λυθούν οι διαφορές που υπάρχουν, όσο και των ΗΠΑ.
Οταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, απάντησε ότι «το μήνυμα του ελληνικού λαού ήταν κατανοητό και ξεκάθαρο».

Τα τηλεφωνήματα Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε από χθες το πρωί, μεσούσης της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών τηλεφωνικές επαφές με θεσμικούς παράγοντες και ξένους ηγέτες.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν σαφής: Τόνισε στον Πρωθυπουργό ότι το Ταμείο μπορεί να προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα, αν χρειαστεί. Σύμφωνα με το πρακτορείο το Bloomberg, διευκρίνισε ωστόσο προς τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα προς την Ελλάδα, λόγω της ληξιπρόθεσμης οφειλής της 30ης Ιουνίου.

Νωρίτερα, η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε συνομιλήσει και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν με τον οποίο είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός είχε συνομιλία αργά το βράδυ της Δευτέρας και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μριο Ντράγκι, ο οποίος θα παρίσταται στην Σύνοδο Κορυφής και του ζήτησε την άμεση άρση των capital controls.

Η απόφαση της ΕΚΤ για ELA - ενέχυρα τραπεζών

Νωρίτερα, η ΕΚΤ πήρε απόφαση να διατηρήσει τον ELA στα ίδια επίπεδα, αλλά «κούρεψε» τα ενέχυρα, μειώνοντας το «μαξιλάρι», στις ελληνικές τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες πρέπει να προσφέρουν μεγαλύτερα εχέγγυα για να εξασφαλίσουν ρευστότητα δυσκολεύοντας το στόχο της ρευστότητας για κάποιες από τις τράπεζες που έχουν εξαντλήσει τα εχέγγυά τους.

Στην ανακοίνωσή της ΕΚΤ δεν προσδιορίζεται το ποσοστό του «κουρέματος» στα ενέχυρα, αν και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό είναι μικρό.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους Financial Times, δύο στελέχη της ΕΚΤ είχαν ένσταση για την απόφαση, ζητώντας αμφότεροι από την κεντρική τράπεζα να λάβει σκληρότερα μέτρα. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο ELA παρέχεται μόνο έναντι επαρκών ενεχύρων.

Τράπεζες: Παραμένουν κλειστές ως την Πέμπτη

Την ίδια ώρα με απόφαση της κυβέρνησης και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές ως και την Τετάρτη χωρίς να περιορίζεται το όριο αναλήψεων από τα 60 ευρώ/ημερησίως.

Ηδη επεξεργάζονται την καινούργια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το τι θα ισχύει από την Πέμπτη και ποιες άλλες τραπεζικές εργασίες μπορούν να απελευθερωθούν – όπως π.χ. το «σπάσιμο» επιταγών.

Αναφορικά με το θέμα που προκάλεσαν οι δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη για τις τραπεζικές θυρίδες, οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα περιορισμού στους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να παίρνουν και μετρητά από τις θυρίδες τους.

Η συμφωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς

Μετά από 6 ώρες συνεδρίασης, ο Πρωθυπουργός και οι 4 πολιτικοί αρχηγοί, πλην ΚΚΕ, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συμφώνησαν σε ένα κοινό κείμενο σύμφωνα με το οποίο η ετυμηγορία του Ελληνικού λαού «δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας».
Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

  • Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
  • Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
  • Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
  • Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
  • Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ήταν εκείνος που ζήτησε να μπουν οι υπογραφές των πολιτικών αρχηγών κάτω από το κοινό ανακοινωθέν.

Αρχικά, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το κείμενο Γιούνκερ με 5 βελτιωμένα σημεία κατά την μαραθώνια συνεδρίαση υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από συμμετέχοντες στη σύσκεψη ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους αρχηγούς να στηρίξουν την «βελτιωμένη» πρόταση αλλάζοντας συγκεκριμένα σημεία:

  1. Να είναι μεγαλύτερο μεταβατικό διάστημα ΕΚΑΣ
  2. Να μην καταργηθεί η μείωση ΦΠΑ στα νησιά
  3. Να μην υπάρξει μείωση αμυντικών δαπανών
  4. Να γίνει επαναφορά του νόμου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις
  5. Να μην δοθεί προκαταβολή 100% στη φορολογία επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι επιδιώκει να υπάρξει μια δεσμευτική αναφορά για το χρέος.

Νοβότνι (ΕΚΤ): Θα μπορούσε να συζητηθεί χρηματοδότηση-γέφυρα χωρίς νέο πρόγραμμα

Για μια νέα χρηματοδότηση-γέφυρα προς την Ελλάδα ακόμη και δίχως νέο πρόγραμμα διάσωσης μίλησε ο Εβαλντ Νοβότνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών ενδεχομένως να καθίσταται επαρκής για όλη την εβδομάδα. Θα μπορούσε να συζητηθεί μια χρηματοδότηση-γέφυρα δίχως νέο πρόγραμμα διάσωσης. Αν οι τράπεζες πτωχεύσουν, η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να παράσχει περισσότερη ρευστότητα. Δεν είναι συμφέρον της Ελλάδας να φύγει από το ευρώ». εκτίμησε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ