Πίσω πάει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την ενημέρωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ που συνεδριάζει αυτή την ώρα, θα κατατεθεί τελικά στις 16 Μαΐου (αντί για τις αρχές του μήνα) και θα ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου.
Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα προβλέπει οριζόντια μέτρα, που θα προκαλέσουν φόβο και πανικό, αλλά δυναμική. Υποστήριξε πως δεν πρόκειται για μειώσεις μισθών και συντάξεων,αλλά για παρεμβάσεις υπέρ της ανάπτυξης για την οποία εκτίμησε ότι θα αρχίσει ξανά στο τέλος του 2011 ή τις αρχές του 2012. Όσο για το από πού θα βρεθούν τα λεφτά, υποστήριξε πως 14 δις ευρώ θα έρθουν από τις περικοπές των δαπανών και 9 δις από τα έσοδα, τα οποία θα αυξηθούν σε επίπεδο 2003 (όταν όμως η ανάπτυξη ήταν 4,5%).
Στους πρώτους βουλευτές που τοποθετήθηκαν, ο Κώστας Σπηλιόπουλος, μίλησε για μία 'δίδυμη αδερφή' που έχει το δημοσιονομικό, μιλώντας για την ανάπτυξη, στην οποία και επικέντρωσε. "Χωρίς ανάπτυξη δεν πρόκειται να βγει ούτε αυτό το Μεσοπρόθεσμο, ούτε κανένα άλλο. Η ανάπτυξη είναι πλέον πολιτικό θέμα, πρέπει να την πάρεις είτε εσύ, είτε να οριστεί ειδικός υπουργός που θα τρέχει αποκλειστικά το θέμα της ανάπτυξης", είπε, 'αδειάζοντας' τρόπον τινά τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ζήτησε ευρύτερη συζήτηση μεταξύ της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων και της κοινωνίας, υποστηρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στηριχθεί η προσπάθεια στην μείωση μισθών και συντάξεων, αλλά να πέσει το βάρος στη φοροδιαφυγή. Αναφερόμενος στο θέμα των τραπεζών, ζήτησε να του απαντήσει στην αρμόδια συζήτηση στη Βουλή την Πέμπτη ο υπουργός, πόσα λεφτά από τα 30 δις θα πάνε στην πραγματική αγορά, ενώ επέμεινε και εκείνος στο θέμα της ανάπτυξης, ζητώντας ειδικά προγράμματα για τη στήριξη του τουρισμού ή της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα.