«Δεν θα έπρεπε ποτέ να φτάσουμε σε αυτό το σημείο». Αυτή είναι η κοινή συνισταμένη των απόψεων που εκφράζουν οι διαχειριστές μετοχών αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων στο πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με τη δική τους οπτική, το παιχνίδι του δειλού που έπαιξαν ο Αλέξης Τσίπρας και οι δανειστές της Ελλάδας ενδέχεται να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στο ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών που ξεκίνησε στις αρχές του έτους.
Κατά τον Ντέιβιντ Τζόι, επικεφαλής στρατηγικό επενδυτή της Ameriprise Financial Inc., η οποία επιβλέπει 815 δισεκατομμύρια δολάρια, «η αγορά, αυτή τη στιγμή, δεν έχει προεξοφλήσει μια ενδεχόμενη αρνητική ψήφο. Αν, όντως, συμβεί κάτι τέτοιο, τότε αναμένεται να δούμε έναν γύρο μεταβλητότητας χειρότερη από αυτή που είδαμε την προηγούμενη Δευτέρα. Η κίνηση αυτή θα είναι βίαιη».
Για να υπάρχει μια τάξη μεγέθους: ο δείκτης Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 4.2% στις 29 Ιουνίου και ο Standard & Poor's 500 είχε την μεγαλύτερη βουτιά μέσα στο 2015, αμέσως μετά την ανακοίνωση του Τσίπρα ότι πηγαίνει σε δημοψήφισμα. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έχει άμεσο ενδιαφέρον στο εσωτερικό της Ελλάδας (καθώς μπορεί να την φέρει ακόμη πιο κοντά στην έξοδο), αλλά έχει σημασία και για τις αγορές.
Πιθανότητα 75%
Η Credit Suisse Group AG, με σημείωμά της πριν από δο ημέρες, ανέβασε τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στο 75%. Σύμφωνα με τον Τζόι: «Θα θέσει ένα ζήτημα αλληλεγγύης εντός της Ευρωζώνης, αν, ξαφνικά, ένα μέλος της αποχωρήσει. Αυτό θα δημιουργήσει προηγούμενο και ξαφνικά θα εγερθούν κάποιες αμφιβολίες σχετικά με το μακροπρόθεσμο μέλλον της ένωσης».
Από την άλλη, με εξαίρεση κάποιες κινήσεις στα ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας, η αγορά έχει αντιδράσει σε λιγότερο επιθετικό τρόπο από ότι το 2010, όταν η Ελλάδα έλαβε το πρώτο πακέτο διάσωσης. Εκείνη την περίοδο, ο μετρητής παρακολούθησης των 50 εταιρειών blue-chip της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 17% μέσα σε έξι εβδομάδες.
Η Goldman Sachs, με έκθεση που δημοσίευσε στις 2 Ιουλίου, ανέφερε πως η αναταραχή στις αγορές θα είναι βραχύβια, καθώς η ΕΚΤ, πλέον, έχει τη δυνατότητα να παρέμβει και συνάμα να επιτρέψει στους επενδυτές να επικεντρωθούν στα βασικά οικονομικά μεγέθη της Ευρώπης. Πάντως, αν επικρατήσει το «Όχι», θα μπορούσε να προκληθεί μια περαιτέρω πτώση του Stoxx 50, αναφέρουν στρατηγικοί επενδυτές με έδρα τη Νέα Υόρκη. Σε αντίθετη περίπτωση, με το «Ναι», ο δείκτης θα μπορούσε να ανέβει στα επίπεδα του περασμένου Απριλίου.
Μπορεί να βοηθήσει τον Τσίπρα
Κατά τον Ασόκα Βόραν της Deutsche Asset, με έδρα το Λουξεμβούργο, αν επικρατήσει το «Όχι», αυτό ενδέχεται να προσφέρει στον Τσίπρα μια κάποια υποστήριξη, αλλά «αμφιβάλλω αν θα μαλακώσει τον τόνο των θεσμικών οργάνων. Κανείς δεν ξέρει πως θα ερμηνεύσουν το 'Όχι''. Όπως και να έχει, αυτό είναι το τελευταίο ατού του ΣΥΡΙΖΑ».
Πολλά λάθη
Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Κέλι της JP Morgan Funds, μια σειρά λαθών και από τις δύο πλευρές οδήγησαν σε αυτή τη σπείρα που με τη σειρά της οδήγησε σε ένα αδιέξοδο. «Οι Ευρωπαίοι ήταν πολύ άδικοι και αγενείς με τους Έλληνες, καθώς τους ζητούσαν να επιβάλλουν λιτότητα που δεν θα μπορούσαν να διαχειριστούν. Από την άλλη, ο τρόπος που διαπραγματεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει και πολλά περιθώρια εμπιστοσύνης. Όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι δύσπιστες με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Σύμφωμα με την Credit Suisse, αν οι ψηφοφόροι απορρίψουν τους όρους της διάσωσης, τότε η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να εκτυπώσει δικό της χρήμα, καθώς θα έχει ξεμείνει από ευρώ και σίγουρα δεν θα μπορέσει να πληρώσει στις 20 Ιουλίου την ΕΚΤ (3.5 δισεκατομμύρια ευρώ).
Ο Ντέβιντ Λαφέρτι, στρατηγικός αναλυτής της Naxitis Global Asset Managment, με έδρα τη Βοστώνη, αναφέρει: «Δεν υπάρχει σχέδιο για το πώς μια χώρα εξέρχεται από το ευρώ και εισάγει νέο νόμισμα. Αυτό πρόκειται να δημιουργήσει όλες τις μορφές αβεβαιότητας στην Ευρώπη».