Το δημοψήφισμα της Ελλάδας ανάγκασε τις τράπεζες να ενισχύσουν τα γραφεία διεθνών συναλλαγών τους, ώστε να προετοιμαστούν για την επαναλειτουργία των αγορών μετά από το σαββατοκύριακο, εν αναμονή της ισχυρής πελατειακής ζήτησης.
Η HSBC επιβεβαίωσε στους Financial Times ότι έχει επιστρατεύσει επιπλέον προσωπικό, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και η JP Morgan. Η Deutsce Bank επιβεβαίωσε ότι θα καλύψει το δημοψήφισμα, αλλά είπε ότι δεν πρέπει να θεωρείται ότι χρησιμοποιεί επιπλέον προσωπικό, ενώ η Bank of America Merrill Lynch αρνήθηκε να σχολιάσει.
Πάντως, αναλυτές προειδοποίησαν ότι είναι απίθανο οι αγορές να καταλήξουν σε μία μελετημένη άποψη για την ελληνική κρίση, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Από την BNY Mellon ανέφεραν ότι οι αγορές είναι προβληματισμένες και ότι θα εξακολουθήσουν να κάνουν ερωτήσεις για το πώς μπορεί να επιλυθεί η κρίση.
«Στην πραγματικότητα, η μόνη, ίσως, πηγή βεβαιότητας τη Δευτέρα το πρωί θα ήταν αν επικρατούσε το ''Οχι'' σε συνδυασμό με μία ξεκάθαρη ανακοίνωση του Eurogroup που να δείχνει την απόφαση της Ελλάδας να φύγει από το ευρώ», προσθέτουν οι ίδιοι αναλυτές. «Με οτιδήποτε άλλο, θα δούμε απλά την κυβέρνηση και τους δανειστές να συνεχίζουν την τόσο γνωστή αντιπαράθεσή τους», συμπληρώνουν.
Η Bank of America Merrill Lynch ανέφερε ότι περιμένει οι αγορές να αντιδράσουν θετικά στο «Ναι», ενώ το «Οχι» θα δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα, αλλά αυτό δεν θα οδηγούσε απαραίτητα σε έξοδο από το ευρώ.
Το ενιαίο νόμισμα έδειξε αντοχή την προηγούμενη εβδομάδα, από τη στιγμή που η Ελλάδα έκλεισε τις τράπεζες και επέβαλε ελέγχους κεφαλαίων, σχολιάζουν οι Financial Times. Περαιτέρω σημάδια ευρύτερης οικονομικής βελτίωσης στην ευρωζώνη βοήθησαν στην άνοδο του ευρώ κατά 0,7% έναντι του δολαρίου.