Βενιζέλος: Την Κυριακή πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα του «ναι» που ενώνει - iefimerida.gr

Βενιζέλος: Την Κυριακή πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα του «ναι» που ενώνει

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με άρθρο του στην εφημερίδα Εθνος της Κυριακής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τάσσεται υπέρ του «ναι» στο αυριανό δημοψήφισμα τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να ξαναβρεί τον εθνικό της στόχο και να σχεδιάσει ξανά την έξοδο από το Μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο του με τίτλο «Την Κυριακή πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα του 'ναι' που ενώνει» γράφει:

«Η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει το χαμένο χρόνο. Μπορεί να ξαναβρεί τον εθνικό της στόχο. Μπορεί να σχεδιάσει ξανά την έξοδο από το Μνημόνιο, τη μετάβαση στη φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής και την επάνοδο στις αγορές, την απεξάρτηση από τα δάνεια των Ευρωπαίων εταίρων της και του ΔΝΤ.

Η Ελλάδα μπορεί να βελτιώσει την εθνική της ανταγωνιστικότητα, να οργανωθεί ξανά ως συνεκτική κοινωνία γύρω από ένα παραγωγικό μοντέλο που αξιοποιεί τους ενδογενείς πόρους της χώρας: τη γη και τους ανθρώπους. Γη σημαίνει πολιτισμός, ιστορία, πρωτογενής παραγωγή, τοπίο, περιβάλλον, μνημεία, τουρισμός, γεωγραφία, δίκτυα, ενέργεια, μεταφορές. Άνθρωποι σημαίνει γνώση, δουλειά, επιχειρηματικότητα, οικογενειακή συνοχή, μνήμες, αισθήματα, όνειρα και ιδέες, αξίες, αλληλεγγύη, βιώσιμο κοινωνικό κράτος.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά πρέπει να επιβεβαιωθεί η ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας, η αμετάκλητη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια και τη Ζώνη του ευρώ. Πρέπει να ανοίξουν οι τράπεζες, να αποκατασταθεί η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο. Πρέπει να προστατεύονται οι καταθέσεις από τον μόνο που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει την εγγύηση αυτή, την ΕΚΤ.

Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να το θελήσει ο ελληνικός λαός. Να πει «ΝΑΙ», έστω σε ένα δημοψήφισμα κουτοπόνηρο, εκβιαστικό και ψευδεπίγραφο .

Βασική προϋπόθεση είναι τα σκληρά βιώματα της εβδομάδας αυτής, με τις κλειστές τράπεζες, τις ουρές στα ΑΤΜ, την αδυναμία καταβολής συντάξεων, να βοηθήσουν την ελληνική κοινωνία να κατανοήσει αναδρομικά τι αγωνιστήκαμε να αποφύγουμε τα προηγούμενα πέντε χρόνια, με όπλο τις σκληρές θυσίες του ίδιου του λαού. Οι Έλληνες θυσίασαν το 25% του ΑΕΠ για να διασωθεί το 75% . Αυτοί που επί πέντε χρόνια εμπορεύονται το ψέμα ενός δήθεν εύκολου, αλλά ανύπαρκτου σχεδίου Β, χωρίς θυσίες, κατάφεραν μέσα σε πέντε μήνες να θέσουν σε αμφισβήτηση όσα διέσωσε ο λαός τα πέντε πέτρινα χρόνια που προηγήθηκαν.

Πλήρες αδιέξοδο. Το «όχι» οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο. Σε κρίση εθνικής στρατηγικής και εθνικής ταυτότητας.

Το «ναι» δίνει ώθηση στην επανεκκίνησης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Το «ναι» είναι επίσης εγγύηση προστασίας της δημοκρατίας, της ανεκτικότητας, της πολυφωνίας, της επιείκειας, του αισθητικού πλουραλισμού.

Ανήκω σε αυτούς που έδωσαν αγώνα για όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια, με μεγάλο πολιτικό και προσωπικό κόστος. Δεν θέλω να δω την πατρίδα μου να χάνει δεκαετίες ολόκληρες. Να ζει αναδρομικά την μεταπολεμική ιστορία των άλλων βαλκανικών λαών που είχε αποφύγει η Ελλάδα. Θέλω να δω ξανά την Ελλάδα βέβαιη για τον εαυτό της.

Για αυτό την Κυριακή πρέπει να κερδίσει η θετική Ελλάδα, η Ελλάδα που θέλει και μπορεί.

Η Ελλάδα του «ναι» που ενώνει.»

Συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα

Παράλληλα, τις απόψεις του παραθέτει και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Θέμα και στον δημοσιογράφο Γρηγόρη Τζιοβάρα τονίζοντας ότι στο δημοψήφισμα διακυβεύεται η μοίρα της χώρας, ο στρατηγικός της προσανατολισμός και ο ευρωπαϊκός της χαρακτήρας. Μάλιστα επισημαίνει ότι το πραγματικό δίλημμα του δημοψηφίσματος είναι Ευρώπη ή απομόνωση. Ευρώ ή πληθωριστική δραχμή. Ασφάλεια ή πορεία στο άγνωστο.

Οσο για το τι θα βαρύνει τελικά την ψήφο των πολιτών, ο κ Βενιζέλος εκτιμά ότι μεγάλο ρόλο θα παίξουν τα νέα βιώματα των τελευταίων ημερών με τις κλειστές τράπεζες, τους συνταξιούχους να ευτελίζονται στις ουρές, με τον κίνδυνο να σταματήσουν οι εισαγωγές τροφίμων και φαρμάκων: «Εως τώρα ο πολίτης είχε το βίωμα των θυσιών του των πέντε τελευταίων ετών και το συνέκρινε με την κατάσταση που υπήρχε μέχρι το 2010. Λέγαμε ότι κάναμε δύσκολες επιλογές για να γλιτώσουμε τις πολύ χειρότερες και δεν μας πίστευε. Τώρα βιώνει το πολύ χειρότερο που αγωνιστήκαμε πέντε χρόνια να αποφύγουμε και το έφερε ο κ. Τσίπρας σε πέντε μήνες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οπως υποστηρίζει, η καταφυγή του Τσίπρα στο δημοψήφισμα ήταν επιλογή αδιεξόδου που διχάζει την κοινωνία και φέρνει σε πλήρες αδιέξοδο την κυβέρνησή του. «Είναι χαμένος για χαμένος. Βλέπω ότι επικρατεί το «Ναι» και άρα η κυβέρνηση περιέρχεται σε κρίση νομιμοποίησης. Ας πούμε όμως ότι επικρατεί το «Όχι». Τι μπορεί να κάνει ο κ. Τσίπρας; Συμφωνία αποδεχόμενος το 90% των εγγράφων που ζήτησε να απορριφθούν στο δημοψήφισμα; Θα διαπραγματευθεί με τις τράπεζες κλειστές και την ύφεση να διογκώνεται; Με ελλείψεις στα βασικά αγαθά; Η χώρα πληρώνει το κόστος του χαμένου πενταμήνου. Από εκεί που περιμέναμε το 2015 ανάπτυξη 2,5 % του ΑΕΠ, πηγαίνουμε - λένε οι διεθνείς οίκοι - σε ύφεση 3%. Το κενό είναι αθροιστικά 5,5 % του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει 10 δις ευρώ. Έτσι εξηγείται γιατί τώρα η ίδια η κυβέρνηση προτείνει μέτρα 8 δις, ενώ το email Χαρδούβελη περιείχε μέτρα ύφους 900 εκατομμυρίων» προσθέτει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ