Για θέματα που παραμένουν ανοιχτά μίλησε ο επικεφαλής της Τρόικας Πολ Τόμσεν μετά την πολύωρη σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου εργασίας. Συμφωνα με πηγές του υπουργείου, συζητήθηκαν εφ’ όλης της ύλης θέματα που εκκρεμούν ασφαλιστικά και εργασιακά. Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Αντόνιο Μπόρχες, αρμόδιος του ΔΝΤ για την Ευρώπη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Dow Jones Newswires, εξέφρασε την άποψη πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα «μεγαλύτερο, ποιοτικά διαφορετικό» πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να καταστήσει την οικονομία της πιο ανταγωνιστική και να εξέλθει από την κρίση! «Θα χρειαστούμε ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα. Eνα πρόγραμμα ποιοτικά διαφορετικό από όσα έχουν προηγηθεί», ειπε.Σήμερα το βράδυ αναμένεται να ολοκληρωθούν εκτός απροόπτου οι διαπραγματεύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα για την εκταμίευση της 6ης δόσης αλλά θα συνεχιστούν για την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και το τελικό ποσοστό στο κούρεμα του ελληνικου χρέους. Ο επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών μας και εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν μιλώντας στο πρακτορείο Reuters επισημανε:
«Εχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο, αλλά παραμένουν ακόμα προς συζήτηση κάποια σημαντικά θέματα. Ελπίζουμε πως θα καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί».
Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters, βασιζόμενο σε πηγές από το ΔΝΤ, είχε μεταδώσει ότι «οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας συνεχίζονται και δεν υπήρξε τελική συμφωνία», διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ελεγκτές του ΔΝΤ έχουν ολοκληρωθεί.
Ακόμη, ένας ανώτερος αξιωματούχος από την Τρόικα δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ότι η 6η δόση θα εκταμιευτεί, «μόνο όταν η Αθήνα κάνει περισσότερα, για να πείσει τους δανειστές της ότι μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις».
Νωρίτερα, βεβαίως, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι η έκθεση της Τρόικα για την Ελλάδα θα είναι έτοιμη έως τις 24 Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι η ελληνική χρεοκοπία θα ήταν καταστροφή.
«Χωρίς την ενίσχυση, η Αθήνα μπορεί να ξεμείνει από μετρητά τον επόμενο μήνα, προκαλώντας τη χρεοκοπία, που θα συμπαρασύρει τη ζώνη του ευρώ σε μια βαθύτερη κρίση του χρέους» σημειώνει στέλεχος του ΔΝΤ.