Ποιες είναι οι νικήτριες του φετινού Νόμπελ Ειρήνης και γιατί βραβεύτηκαν - iefimerida.gr

Ποιες είναι οι νικήτριες του φετινού Νόμπελ Ειρήνης και γιατί βραβεύτηκαν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρεις γυναίκες, οι οποίες πρωταγωνίστησαν σε εκστρατείες για την προάσπιση δικαιωμάτων και τον τερματισμό της ένοπλης βίας στη Λιβερία και στην Υεμένη, η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ, η λιβεριανή ακτιβίστρια Λέιμα Γκμπόουι και η Ταϊακούλ Κάρμαν, ακτιβίστρια στην Υεμένη, τιμήθηκαν με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης 2011.

Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ



Η 72χρονη Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος στην Αφρική και πρωταγωνίστησε στις προσπάθειες να τερματιστεί ο εμφύλιος στη Λιβερία. Σπούδασε στο Harvard και ήταν Υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του Γουίλιαμ Τόλμπερτ (William Tolbert) το 1970. Το 1985, τάχθηκε εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος, στάση που της στοίχισε δεκαετή φυλάκιση και τελικά εξορία.

Το 1997 επέστρεψε στη χώρα και διεκδίκησε την προεδρία, αλλά έλαβε μόλις 10% των ψήφων. Ο Πρόεδρος Τέιλορ την κατηγόρησε για προδοσία και εκείνη έκανε εκστρατεία για την ανατροπή του.

Το 2006 το αμερικανικό περιοδικό Φορμπς κατέταξε την Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ στην 51η θέση των ισχυρότερων γυναικών στον κόσμο.

Λέιμα Γκμπόουι

Ποιες είναι οι νικήτριες του φετινού Νόμπελ Ειρήνης και γιατί βραβεύτηκαν | iefimerida.gr 1


Η λιβεριανή ακτιβίστρια Λέιμα Γκμπόουι βρίσκεται πίσω από την οργάνωση του ειρηνικού κινήματος που βοήθησε να λήξει ο Β’ Εμφύλιος Πόλεμος της Λιβερίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Γκμπόουι κινητοποίησε και οργάνωσε γυναίκες από διάφορες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες --χριστιανές και μουσουλμάνες-- στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί ο εμφύλιος στη Λιβερία και για να διασφαλιστεί η συμμετοχή των γυναικών στη χώρα, οργανώνοντας και μια ομαδική «αποχή από το σεξ».

Ταουακούλ Κάρμαν

Ποιες είναι οι νικήτριες του φετινού Νόμπελ Ειρήνης και γιατί βραβεύτηκαν | iefimerida.gr 2


Η Ταουακούλ Κάρμαν είναι πολιτικός της Υεμένης και ακτιβίστρια που μάχεται για τα γυναικεία δικαιώματα και τον εκδημοκρατισμό στη χώρα της, ως επικεφαλής της οργάνωσης Γυναίκες Δημοσιογράφοι Χωρίς Αλυσίδες, η οποία ιδρύθηκε το 2005.

Στις διάρκεια των διαδηλώσεων στην Υεμένη, συμμετείχε ενεργά και συνελήφθη τρεις φορές για τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και η Επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ στην ανακοίνωσή της, «υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες, τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, η Ταουακούλ Κάρμαν διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και στην δημοκρατία και την ειρήνη στην Υεμένη».

Η ίδια, μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο χαρακτήρισε τη βράβευσή της «μια νίκη για τους διαδηλωτές στην Υεμένη» και την αφιέρωσε στην Αραβική Άνοιξη.

Οι τρεις γυναίκες θα μοιραστούν το ποσό του 1,5 εκατ. δολαρίων το οποίο συνοδεύει το βραβείο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ