Η Moody's υποβάθμισε 12 τράπεζες της Μεγάλης Βρετανίας συμπεριλαμβανομένης της Loyds Banking Group και της Royal Bank of Scotland.
Ο οίκος αξιολόγησης υποστήριξε πως πλέον δεν είναι πιθανό η βρετανική κυβέρνηση να στηρίξει τις τράπεζες σε περίπτωση ανάγκης. Διαίρεσε τις τράπεζες σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον βαθμό πιθανότητας στήριξής τους (υψηλή, χαμηλή και καμία πιθανότητα). Παρ' όλα αυτά ο οίκος δήλωσε πως η υποβάθμιση δεν αντικατοπτίζει την χειροτέρευση της οικονομικής ισχύος του τραπεζικού συστήματος.
Μεταξύ των μεγάλων βρετανικών τραπεζών περιλαμβάνονται η Lloyds Banking Group (LBG), η οποία υποβαθμίζεται από "Aa3" σε "Α1" και η Royal Bank of Scotland (RBS) , η οποία κατεβαίνει τρεις βαθμίδες, από "Aa3" σε "A2".
Οι δύο αυτές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν από το κράτος με δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008/2009.
Η υποβάθμιση αφορά ακόμη τρεις τράπεζες, τις Santander UK (από "Aa3 σε Α1"), Co-Operative Bank (από "Α3" σε "A2") και Nationwide Building Society (από "Αα3" σε "A2").
Τρεις μεγάλες βρετανικές τράπεζες δεν υπέστησαν υποβάθμιση: οι Barclays, HSBC και Standard Chartered.
Επίσης επτά ακόμη ιδρύματα μικρότερης σημασίας, μεταξύ των οποίων εταιρείες που ειδικεύονται στις στεγαστικές πιστώσεις, υποβαθμίσθηκαν από την Moody's κατά μία έως και πέντε βαθμίδες.
Οι επενδυτές αντέδρασαν άμεσα και η αξία των μετοχών των συγκεκριμένων τραπεζών στα χρηματιστήρια, έπεσε κατακόρυφα.
Από τον ίδιο οίκο υποβαθμίστηκαν και εννέα τράπεζες της Πορτογαλίας με την αιτιολογία της οικονομικής αδυναμίας της χώρας να τις στηρίξει.
H Moody's τόνισε πως η πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση είναι το κλειδί για να επανέλθει η εμπιστοσύνη.