Μια ρητή διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση για νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο μετατρέπει την εργασιακή εφεδρεία σε απόλυση χωρίς πλήρη αποζημίωση για τους αορίστου χρόνου υπαλλήλους στους υπό κατάργηση οργανισμούς.
Συγκεκριμένα, στο πολυνομοσχέδιο για το μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εκτός από τις δραματικές μειώσεις στις αποδοχές, περιλαμβάνονται και διατάξεις για ασφαλιστικά των δημοσίων υπαλλήλων και ειδικότερα για τους αορίστου χρόνου υπαλλήλους που εργάζονται τώρα σε οργανισμούς του δημοσίου που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Οι υπαλληλοι αυτοί, που θα υποδειχθούν μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου από τις διοικήσεις των οργανισμών, θα βγουν στην εργασιακή εφεδρεία για 12 μήνες με το 60% του βασικού μισθού τους.
Μετά το 12μηνο της εργασιακής εφεδρείας, όσοι απολυθούν θα πάρουν και μειωμένη αποζημίωση αφού ανάμεσα στις διατάξεις του νομοσχεδίου ξεχωρίζει η ρύθμιση που λέει:
«Η ένταξη σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας λογίζεται ως προαναγγελία απόλυσης για κάθε νόμιμη συνέπεια».
Τι σημαίνει αυτό; Με την διάταξη αυτή, το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει και διακυρήσσει ότι η εργασιακή εφεδρεία είναι προαναγγελία απόλυσης. Σύμφωνα με το νόμο, όταν ο εργοδότης προαναγγέλει στον εργαζόμενο την απόλυσή του τότε ο εργαζόμενος θα πάρει μόνο το 50% της νόμιμης αποζημίωσης.
Επομένως, το υπουργείο Οικονομικών με αυτή τη ρύθμιση περιορίζει στο μισό την αποζημίωση που θα δώσει το δημόσιο σε κάθε υπάλληλο αορίστου χρόνου που θα απολυθεί μετά το δωδεκάμηνο της εργασιακής εφεδρείας.
Παράδειγμα
Έστω υπάλληλος με 30 χρόνια υπηρεσίας. Με τον παλιό νόμο θα λάμβανε αποζημίωση ίση με 48 μισθούς. Με το νόμο Κατσέλη, που ισχύει πλέον, και την προαναγγελία της απόλυσης λόγω εφεδρείας, ο εργαζόμενος μπορεί να λάβει μέχρι 18 μισθούς αποζημίωση αφού το δημόσιο θεωρεί ότι έχει «προειδοποιηθεί».
Αυτή η διάταξη μεταφέρει ουσιαστικά στο δημόσιο τις συνθήκες που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα. Είναι η πρώτη φορά που θα απολύονται από το δημόσιο υπάλληλοι με μισή αποζημίωση και ίσως το επόμενο βήμα της κυβέρνησης να είναι να τους αποζημιώνει σε 6 ισόποσες δόσεις, όπως επίσης συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα...