Ξυπόλητη, με δύο δόντια, σχεδόν τυφλή από το ένα μάτι και με ένα κοφτερό ξυράφι στο χέρι, αυτή είναι η γυναίκα που πραγματοποιεί κλειτοριδεκτομές σε νεαρά κορίτσια στην Κένυα.
Η 86χρονη πλέον Αννα Μούρα Ντέτζ, ξεκίνησε να εφαρμόζει αυτή την απάνθρωπη πρακτική πάνω από 70 χρόνια πριν.
Στο παρελθόν χρησιμοποιούσε ένα καρφί 15 εκατοστών, ακονισμένο σε πέτρα για να δημιουργήσει μία ακατέργαστη επίπεδη λεπίδα. Τώρα χρησιμοποιεί ένα ξυράφι που αγόρασε από το μικρό κατάστημα στο τέλος του χωματόδρομου που οδηγεί από την λασποκαλύβα της στους αγρούς της Αφρικής.
Η Ντετζ, μαζί με την Αγκνες Κερούμπο είναι δύο από τις γυναίκες που μπορούν να βρεθούν σε χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις στην Κένυα και σε ολόκληρη την Αφρική και τμήματα της Μέσης Ανατολής, όπου οι τοπικές κοινότητες είναι προσκολλημένες στη βάρβαρη παράδοση της κλειτοριδεκτομής.
Οπως λέει η ίδια στη Daily Mail, προσπαθώντας να εξηγήσει αυτή τη βάρβαρη παράδοση: «Τα κορίτσια κόβονται ώστε να εξασφαλιστεί ότι παραμένουν πιστές, επειδή το σεξουαλικό όργανο δεν υπάρχει πια. Οταν κόβονται δεν θα αναζητούν άνδρες εδώ και εκεί σαν τις πόρνες. Είναι υπάκουες, περιμένουν τον άντρα τους, γιατί μετά τον ακρωτηριασμό, το σεξ είναι μόνο για να κάνουν παιδιά»
Παρά το γεγονός ότι θεωρείται παράνομη σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο και σε πολλά μέρη της Αφρικής, η πρακτική συνεχίζεται ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που φοβούνται ότι θα στιγματιστούν αν δεν υποβάλλουν τις κόρες τους σε αυτήν την τρομερή δοκιμασία.
Πάνω από ένα εκατομμύριο κορίτσια και γυναίκες που ζουν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν υποβληθεί σε κλειτοριδεκτομή, σύμφωνα με τις ομάδες πρόνοιας.
Περίπου 700.000 θύματα ζουν στην Ευρώπη - 140.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 100.000 στη Γαλλία, ενώ περίπου 500.000 γυναίκες στις ΗΠΑ έχουν υποστεί τη διαδικασία ή βρίσκονται σε κίνδυνο να υποβληθούν σε αυτή.
Οπως είπε μία Βρετανή θύμα της πρακτικής αυτής: «Ο καθένας σκέφτεται ότι ένα κορίτσι στο Μάντσεστερ, στο Κάρντιφ ή το Λονδίνο που βρίσκεται μακριά από την Αφρική δεν κινδυνεύει, όμως συμβαίνει και σε κορίτσια που ζουν εδώ και δεν είναι ούτε μετανάστες ούτε τουρίστες»
Και φέτος καλοκαίρι δεκάδες χιλιάδες κορίτσια που ζουν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική θα οδηγηθούν στην Αφρική από τους γονείς τους για να υποβληθούν σε κλειτοριδεκτομή ως μέρος μιας προσπάθεια να διατηρήσουν τη θέση τους στην παραδοσιακή κοινωνία. Μάλιστα οι σχολικές διακοπές είναι γνωστές ως η σεζόν της κλειτοριδεκτομής, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν τρία εκατομμύρια νέα θύματα κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
Μιλώντας στην Daily Mail, η 62χρονη Κερούμπα εξηγεί ότι η κλειτοριδεκτομή αποτελεί κεντρική παράδοση της φυλής Kisi, όπως συμβαίνει και με πολλές φυλές και κοινότητες σε όλη την Αφρική και τη Μέση Ανατολή: «Είναι μια σημαντική γιορτή. Είναι μια γιορτή όπως τα Χριστούγεννα. Ενώνει τους ανθρώπους. Υπάρχει γλέντι και ποτό και χορός. Οταν ένα κορίτσι υποβληθεί σε αυτό τότε είναι που μπορούν να αναπτυχθεί υγιεινά, επειδή το κακό αίμα φεύγει». Μάλιστα, όπως επισημαίνει, πολλές οικογένειες πιέζουν τις κόρες τους να υποβληθούν σε αυτή την πρακτική και πιστεύουν ότι μία κοπέλα δεν μπορεί να μείνει έγκυος αν δεν το κάνει.
Δίνοντας μία εικόνα της πίεσης που υφίστανται οι οικογένειες, η Ντιξιόν Κιμπατζέντια, πολιτιστική ηγέτης της φυλής των Kisi υποστηρίζει ότι ο τερματισμός αυτής της βάρβαρης πρακτικής θα κάνει τους Αφρικανούς «σκλάβους» της Δύσης.
Οπως διατείνεται: «Η κλειτοριδεκτομή γίνεται από οικογένειες που εγκατέλειψαν την Αφρική για να διατηρήσουν τον πολιτισμό τους. Τα κορίτσια που δεν τον κάνουν δεν έχουν πειθαρχία και δεν δείχνουν σεβασμό προς τους συγγενείς τους. Οι οικογένειες απομονώνονται σε δική τους κοινότητα, μακριά από τη δική τους κουλτούρα και τις παραδόσεις. Στην Αφρική ο πολιτισμός είναι το παν. Αν είστε έξω από την κουλτούρα χάνεστε από την κοινότητα. Οποιος δεν στηρίζει τον πολιτισμό του είναι σκλάβος σε μια άλλη κουλτούρα» αναφέρει.
Επιμένει μάλιστα ότι μια γυναίκα που δεν έχει υποβληθεί σε κλειτοριδεκτομή δεν μπορεί να ξεχωρίσει το σύζυγο της από άλλους άνδρες και δεν μπορεί να ελέγξει τις ορμές της.
Η πρακτική αυτή ωστόσο εφαρμόζεται και για οικονομικούς λόγους. Η οικογένεια ενός κοριτσιού που δεν έχει υποβληθεί σε αυτή, δεν δικαιούται να πάρει προίκα για το γάμο της.