Υποψήφιοι για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης o Ασάνζ και το Wikileaks - iefimerida.gr

Υποψήφιοι για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης o Ασάνζ και το Wikileaks

wikileaks
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απονέμεται σήμερα το φετινό Νόμπελ Ειρήνης και η Επιτροπή που θα επιλέξει τον τελικό νικητή έχει δεχτεί συνολικά 241 προτάσεις υποψηφίων, αριθμός-ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού, μεταξύ αυτών και τον ιστότοπο του Wikileaks.

Στις υποψηφιότητες συγκαταλέγονται επίσης προσωπικότητες της «Αραβικής Άνοιξης», η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και άλλες 52 οργανώσεις, εκτός του Wikileaks.

Οι υποψήφιοι για το Νόμπελ, προτείνονται από χιλιάδες άτομα ανά τον κόσμο, που ποικίλουν από πολιτικούς και παλαιότερους βραβευθέντες, μέχρι καθηγητές πανεπιστημίου. Την υποψηφιότητα του Wikileaks συγκεκριμένα, την πρότεινε ο νορβηγός βουλευτής Σνόρε Βάλεν, ο οποίος δήλωσε ότι ο ιστότοπος του Αυστραλού Τζούλιαν Ασάνζ, με τη δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών βοήθησε στην αποκάλυψη εγκλημάτων πολέμου, βασανιστηρίων και διαφθοράς.

Πάντως, αν και πολύ θα ήθελαν το Νόμπελ να δοθεί στο Wikileaks, δεδομένης της κατάστασης στο αραβικό κόσμο και κυρίως στην Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Λιβύη, φαβορί θεωρείται η Αραβική Άνοιξη.

Άλλοι υποψήφιοι είναι οι τρεις άνδρες που αποκαλούνται « πατέρες» του Διαδικτύου, οι Αμερικανοί Λάρι Ρόμπερτς και Βιντ Σερφ και ο Βρετανός Τιμ Μπέρνερς-Λι, καθώς η εφεύρεσή τους επέτρεψε να αναδειχθούν ιστότοποι όπως το Twitter και το Facebook που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην «Αραβική Άνοιξη». Επίσης, ο πρώην Γερμανός Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ και ο κουβανός διαφωνών Οσβάλδο Πάγια Σαρντίνας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ