Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο στο δημόσιο - iefimerida.gr

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο στο δημόσιο

δημόσιοι υπάλληλοι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι σαρωτικές αλλαγές που φέρνει το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους έχουν και τα θετικά τους καθώς με το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, η κυβέρνηση επιχειρεί να διορθώσει τις μεγάλες ανισότητες που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια στο ελληνικό δημόσιο.

Ουσιαστικά το νέο μισθολόγιο καταργεί τους διαφορετικούς μισθούς που υπήρχαν μέχρι σήμερα και ορίζει ότι κάθε δημόσιος υπάλληλος θα λαμβάνει στο εξής τον ίδιο βασικό μισθό ανεξαρτήτως της υπηρεσίας ή του υπουργείου όπου εργάζεται. Δηλαδή, οι μισθοί εξορθολογίζονται και διαφοροποιούνται μόνο ανάλογα με τον βαθμό του κάθε υπαλλήλου. Όσο μεγαλύτερο βαθμό έχει ένας υπάλληλος τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι αποδοχές του.

Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση επιχειρεί να εξαλείψει μια και καλή τις χρόνιες «αδικίες» μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στα ΝΕΑ, με το παλιό μισθολόγιο, ένας υπάλληλος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και 33 χρόνια προϋπηρεσίας είχε αποδοχές 1.908 ευρώ, ενώ ένας υπάλληλος με υποχρεωτική εκπαίδευση και 17 χρόνια προϋπηρεσίας στο υπουργείο Οικονομικών έπαιρνε 2.222 ευρώ το μήνα δηλαδη 300 ευρώ παραπάνω.

Το νέο μισθολόγιο όμως ενοποιεί τους βασικούς μισθούς όλων των υπαλλήλων και καταργεί τα δεκάδες ειδικά επιδόματα που αύξαναν αδικαιολόγητα τις αποδοχές τους. Ετσι, πολλοί δημοσίοι υπάλληλοι, και ιδιαίτερα όσοι υπηρετούν στα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Εξωτερικών, θα διαπιστώσουν τον επόμενο μήνα ότι οι αποδοχές τους μειώνονται ραγδαία, ακόμα και πάνω από 1200 ευρώ.

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο στο δημόσιο | iefimerida.gr 0

Στα υπόλοιπα υπουργεία οι αποδοχές θα μειωθούν από 150 έως 300 ευρώ, ενώ υπάρχουν και ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων οι οποίοι θα δουν τις απολαβές τους να ενισχύονται ακόμη και κατά 250 - 300 ευρώ. Οι υπάλληλοι που θα πληγούν είναι κυρίως εκείνοι με χαμηλά τυπικά προσόντα, δηλαδή Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο στο δημόσιο | iefimerida.gr 1

Από το νέο μισθολόγιο θα πληγούν και οι νεοδιοριζόμενοι. Οι νέοι βασικοί μισθοί είναι λίγο πιο υψηλοί από ότι ίσχυε μέχρι σήμερα, ωστόσο θα είναι σημαντικά χαμηλότεροι από τις αποδοχές αυτών που προσλαμβάνονταν μέχρι σήμερα στο δημόσιο.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο καταργεί ακόμη και την μονιμοποίηση μετά τη διετή δοκιμαστική περίοδο των νέων υπαλλήλων αφού προβλέπει πλέον αξιολόγηση...

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ