Με τους πλέον δραματικούς τόνους, ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Bank of America σκιαγραφεί τις εικόνες που μπορεί να βιώσει άμεσα η Ελλάδα, αν οι ελληνικές τράπεζες ξεμείνουν από χρήματα.
Όπως αναφέρει ο ίδιος στο Bloomberg, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβεί. Αντίθετα, πολύ σύντομα οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν μπροστά σε μια σκληρή πραγματικότητα: δεν θα έχουν άλλα χρήματα.Τούτο θα οδηγήσει σε ελλείψεις εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένων και φαρμάκων, εκτός κι αν η ΕΚΤ επεκτείνει την έκτακτη βοήθεια. Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, πιθανόν, θα οδηγήσει σε εκλογές τον Αύγουστο και δυνητικά σε μια νέα κυβέρνηση.
Μετά από αυτό, η Ελλάδα θα λάβει νέα ρευστότητα το νωρίτερο το Σεπτέμβριο ή και πιο αργά – εν τω μεταξύ, η οικονομία θα καταρρεύσει, είπε ο Βαμβακίδης. Σε προσωπικό επίπεδο, αυτή είναι μια πολύ κακή κατάσταση. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας», είπε. Για να αποτρέψει την κρίση, η ΕΚΤ θα πρέπει να ενισχύσει τον ELA εκ των προτέρων, ώστε να εξασφαλίσει ότι οι Έλληνες καταθέτες θα έχουν αρκετά μετρητά στα χέρια τους.
«Αλλιώς θα υπάρξει ανθρωπιστική καταστροφή», τόνισε. «Οι άνθρωποι θα αρχίσουν να επηρεάζονται όταν δε θα μπορούν να βγάλουν τους μισθούς τους, όταν θα αρχίσουν να διαφαίνονται οι ελλείψεις, γιατί οι Έλληνες εισάγουν πολλά από τα προϊόντα τους. Για παράδειγμα, εισάγονται φάρμακα και κάποια τρόφιμα».
Η Ελλάδα επέβαλε έκτακτα μέτρα ελέγχου κίνησης κεφαλαίων για το χρηματοπιστωτικό της σύστημα νωρίς τη Δευτέρα, κλείνοντας τις τράπεζες και τις χρηματαγορές, αφού η ανακοίνωση για δημοψήφισμα οδήγησε σε ανησυχίες ότι η χώρα θα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα. Το Σαββατοκύριακο, οι πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από τα ΑΤΜ για να αποσύρουν τα χρήματά τους. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει περιορισμός €60 στις ημερήσιες αναλήψεις.
Προτού ο Βαμβακίδης προσληφθεί από την Bank of America το 2010, πέρασε 13 χρόνια στο ΔΝΤ, όπου κατέλαβε έναν αριθμό υψηλόβαθμων θέσεων. Πήρε το πρώτο του πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα, και κατόπιν μάστερ και διδακτορικό στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Το δημοψήφισμα θα οδηγήσει πιθανόν σε ένα «Ναι» στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, καθώς οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, δηλώνει ο Βαμβακίδης. Μία ψήφος στο όχι θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρεοκοπίες τραπεζών, καθώς η ΕΚΤ θα κλείσει τη στρόφιγγα της έκτακτης ρευστότητας, σημείωσε.
«Χωρίς τη βοήθεια της ΕΚΤ, οι τράπεζες θα στερέψουν σύντομα από χρήματα», πρόσθεσε. «Εντός ορίων, θα χρειαστούμε περισσότερα χαρτονομίσματα στην Ελλάδα».