Ο ανταποκριτής του Politico στην Ουάσιγκτον μεταφέρει πως οι ΗΠΑ, μετά την πρώτη εκτίμηση για το αν επηρεάστηκε το δολάριο από τη νέα κρίση στην Ελλάδα, απάντησαν πως «το πρόβλημα δεν είναι δικό μας».
Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του «Λευκού Οίκου», Τζος Έρνεστ: «Η έκθεση των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι μικρή. Εξακολουθούμε να ζητάμε και από τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε πραγματιστικές διαπραγματεύσεις». Μάλιστα, αναφέρει πως ο Ομπάμα, όντως, είχε επικοινωνία με την Μέρκελ και τον Ολάντ το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά δεν διευκρίνισε αν τους ζήτησε να προχωρήσουν σε επέκταση του ελληνικού προγράμματος και χωρίς όρους, μόνο και μόνο για να ηρεμήσουν οι αγορές. Αντίθετα, τους ζήτησε να καθίσουν εκ νέου όλοι οι τραπέζι και να επεξεργαστούν ένα πακέτο.
Στην πραγματικότητα, αναφέρει το Politico, αυτή τη στιγμή ο Ομπάμα ακολουθεί μια προσεκτική προσέγγιση στο ελληνικό ζήτημα, καθώς έχει δικά του ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό και δεν επιθυμεί να αφήσει πολλές εστίες ανοιχτές. Επίσης, η προσέγγισή του δείχνει πως η Ουάσιγκτον έχει περισσότερο πλεονέκτημα στις ελληνικές συζητήσεις. Και τούτο διότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους εταίρους της και η μεγαλύτερη πληρωμή που έχει να κάνει είναι προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο, αφού προηγουμένως θα έχει αφήσει στην άκρη την πληρωμή προς το ΔΝΤ, κάτι που δυνητικά μπορεί να την οδηγήσει σε χρεοκοπία.
Διεθνείς παρατηρητές σημειώνουν πως ο Ομπάμα θα έπρεπε να ασκήσει περισσότερη πίεση στην Μέρκελ, έτσι ώστε να ελαττώσει τους όρους που χρειάζεται να εκπληρώσει η Ελλάδα, αλλά ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν φαίνεται να επιθυμεί να προκαλέσει κάποια κρίση στις σχέσεις του με την κ. Μέρκελ.
Ακόμη και σημαντικοί επενδυτές αναφέρουν πως οποιαδήποτε ανάμειξη των ΗΠΑ στο θέμα θα ήταν δίχως αποτέλεσμα, ενώ θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα, καθώς θα φανεί προς τα έξω πως η υπερδύναμη είναι στην πραγματικότητα αδύναμη. Τη στιγμή, μάλιστα, που τα οικονομικά της κέρδη τα τελευταίο διάστημα αυξάνονται και τα οφέλη αρχίζουν να φαίνονται και στους Αμερικανούς πολίτες. Οι ίδιοι αναλυτές αναφέρουν πως η κατάσταση στις αγορές είναι προβλέψιμα ανήσυχη. Κάποιοι μάλιστα αρχίζουν να βλέπουν και ευκαιρίες λόγω της κρίσης και αναφέρουν πως το 2015 δεν είναι ούτε 2010 ούτε και 2012».