Την απόφαση να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από το CCC σε CCC-, με αρνητική προοπτική, πήρε η Standard & Poor's.
Ο οίκος αξιολόγησης ερμηνεύει την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως μία περαιτέρω ένδειξη ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα βάζει προτεραιότητα την εσωτερική πολιτική, πάνω από την χρηματοοικονομική και οικονομική σταθερότητα, τις πληρωμές χρέους και την παραμονή στην ευρωζώνη, όπως αναφέρει το σχετικό σημείωμα.
«Κατά την άποψή μας, η πιθανότητα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι τώρα σε περίπου 50%. Επίσης θεωρούμε ότι χωρίς απρόβλεπτες ευνοϊκές αλλαγές στις συνθήκες για την Ελλάδα, μία χρεοκοπία στο εμπορικό χρέος είναι αναπόφευκτη τους επόμενους έξι μήνες».
Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, η Standard & Poor's είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από CCC+ σε CCC, προειδοποιώντας για αρνητική προοπτική.
«Δεδομένου ότι η κυβέρνηση φαίνεται πρόθυμη να δεχθεί τις συνέπειες στον τραπεζικό της τομέα και την οικονομία από την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας, βλέπουμε 50% πιθανότητα η Ελλάδα να φύγει τελικά από την ευρωζώνη. Αν αυτό συμβεί, η Ελλάδα θα χάσει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, κάτι που κατά τη γνώμη μας θα δημιουργήσει σοβαρή έλλειψη ξένου συναλλάγματος για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διανομή με το δελτίο για βασικά είδη εισαγωγών, όπως τα καύσιμα. Υπό τη μεθοδολογία μας, η έξοδος από την ευρωζώνη θα μας οδηγούσε στην αναθεώρηση για την Ελλάδα από ''CCC'' σε ''ΑΑΑ'' για να αντικατοπτρίζεται η απώλεια αποθεματικού νομίσματος και έλλειψη ξένουν συναλλάγματος που αυτό θα δημιουργούσε», γράφει ακόμη η έκθεση.
Ακόμη, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα εκτιμηθεί κατά 3% φέτος, αν και σημειώνει ότι το περιθώριο σφάλματος είναι σημαντικό.