Die Welt: Ο Τσίπρας σχεδίαζε από την αρχή το Grexit - iefimerida.gr

Die Welt: Ο Τσίπρας σχεδίαζε από την αρχή το Grexit

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για μύθους που σχηματοποιήθηκαν από την έναρξη της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και για ενδείξεις ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός σχεδίαζε από την αρχή, κάνει λόγο η Die Welt.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως μόνο ο μύθος της προδοσίας του ελληνικού λαού θα μπορούσε να κρατήσει τον Τσίπρα στην εξουσία, αμέσως μετά τη χρεοκοπία.

Μάλιστα, η Die Welt καλεί τους Ευρωπαίους πολιτικούς και τους υπεύθυνους της Ευρωζώνης να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους και αν διαχειριστούν με ρεαλιστικό τρόπο την ευκαιρία που τους παρέχεται έτσι ώστε να μην προκληθεί αναταραχή στις αγορές με ένα Grexit.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό το βήμα μπορεί να αποδειχθεί ως απελευθέρωση από μια φθαρμένη σχέση. Κι αυτό για πολλούς λόγους. Η αποχώρηση της Ελλάδας δεν θα ήταν το τέλος της νομισματικής ένωσης, όπως και για τους πολύ ταλαιπωρημένους Έλληνες η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα δε θα ήταν ολοκληρωτική καταστροφή. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα υπάρξει για τη χώρα και πέρα από το ευρώ. Η ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία παρ' ό,τι έχει συμβεί δεν έκλεισε τη στρόφιγγα για τους Έλληνες, αποτελεί απόδειξη αυτού του πνεύματος».

Η ΕΚΤ δεν έχει όλες τις λύσεις

Και συνεχίζει το άρθρο ως εξής: «Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν μπορεί να αντικαταστήσει οποιαδήποτε λύση. Το μόνο που εμποδίζει είναι η άμεση οικονομική κατάρρευση. Επειδή το κόστος της κρίσης για όλους κάθε μέρα συνεχίζει να αυξάνεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση το Σχέδιο Β: την προστασία της ζώνης του ευρώ από την αποχώρηση της Ελλάδας. Υπάρχουν αρκετά εργαλεία για την πρόληψη της κερδοσκοπίας έναντι άλλων μελών της ευρωζώνης».

Η άποψη του Τσίπρα για το Grexit

Κατά την Die Welt, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ο κ. Τσίπρας θεώρησε από την αρχή ενα Grexit ως ένα δυνατό, ίσως ακόμη και ελκυστικό για αυτόν ενδεχόμενο. Κι αυτό παρότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θέλει να κρατήσει το ευρώ. Άλλωστε γι' αυτό και μόνο η λαϊκιστική αριστερά απέρριψε από νωρίς την αποχώρηση από την ευρωζώνη.

Όμως οι τακτικοί ελιγμοί κατά τους τελευταίους πέντε μήνες μιλούν μια άλλη γλώσσα. Εκ των υστέρων αποκτούν ξαφνικά νόημα. O Τσίπρας όξυνε από την αρχή τα πνεύματα στην Ελλάδα και παρουσίασε την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την καγκελάριο Μέρκελ ως εχθρούς. Ωστόσο, η Αθήνα κατάλαβε γρήγορα ότι δεν μπορεί να φέρει επανάσταση στη ζώνη του ευρώ και η ρητορική της για την αποτυχημένη πολιτική λιτότητας της Μέρκελ δεν είχε απήχηση.

Για τις άλλες χώρες της κρίσης, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ο χρόνος που δόθηκε από την ΕΚΤ με τη χαλαρή νομισματική πολιτική της, αξιοποιήθηκε για την εξυγίανσή τους και έχουν επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης. Και στην Ελλάδα υπήρχαν το τέλος του περασμένου έτους τα σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης, αλλά καταστράφηκαν έπειτα από τη λήξη της πορείας των μεταρρυθμίσεων.

Η αποτυχία δεν είναι της Μέρκελ

Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι η Ελλάδα θα είχε μπροστά της τουλάχιστον μια ακόμα δεκαετία από κακουχίες αν επρόκειτο να συνεχίσει την πορεία των μεταρρύθμισεων. Επειδή η άνευ όρων χορήγηση δανείων των πιστωτών δεν υπάρχει στο τραπέζι, πρέπει ο Α. Τσίπρας να παραδεχτεί ότι μία από τις δύο προεκλογικές υποσχέσεις του δεν μπορεί να εκπληρωθεί: η παραμονή στη ζώνη του ευρώ και το τέλος της λιτότητας. Έχοντας τώρα καταγγείλει τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, είναι αδιανόητο να σταθεί ως εταίρος για την Τρόικα στο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, οι εταίροι του ευρώ δεν μπορούν να εξαρτώνται από την αβέβαιη έκβαση αυτής της ψηφοφορίας. Η προσφορά που ο Τσίπρας βάζει τους πολίτες να ψηφίσουν, δεν υπάρχει πια. Οι πιστωτές την έχουν αποσύρει.
Έτσι κι αλλιώς όμως η οικονομία στην Ελλάδα χρειάζεται πολλές περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να εξυγιανθεί. Όχι μόνο τους τελευταίους πέντε μήνες ο Τσίπρας, αλλά ήδη κατά τα προηγούμενα χρόνια η αυξανόμενη αποξένωση μεταξύ των Ελλήνων και των πιστωτών δείχνει πως είναι αυταπάτη ότι η Ευρωζώνη και η Ελλάδα μπορούν να βαδίσουν μαζί. Η πλειοψηφία των Ελλήνων αισθάνεται τους όρους των δανείων ως ζυγό.

Με το δικό τους νόμισμα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι Έλληνες έχουν μια καλύτερη οικονομική προοπτική και θα κερδίσουν ένα κομμάτι της κυριαρχίας τους πίσω, το οποίο έχουν τόσο οδυνηρά χάσει. Στις άλλες χώρες της ευρωζώνης, αν και υπάρχει επίσης αντίσταση στην πορεία εξυγίανσης, υπερτερεί η αντίληψη ότι μόνο μια ανταγωνιστική Ευρώπη έχει μέλλον. Αποτυχημένη δεν είναι η πολιτική της Μέρκελ για το ευρώ - αλλά η επανειλημμένη προσπάθεια, να γίνουν ελκυστικές οι βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στη νομισματική ένωση στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας Άνγκελα Μέρκελ grexit
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ