Σε αναζήτηση του ερωτήματος για το δημοψήφισμα. Μπορεί η κυβέρνηση να έχει κάνει συγκεκριμένο τι ακριβώς τίθεται με το «ναι» και το «όχι», ωστόσο ο Σάιμον Νίξον έχει άλλη άποψη.
Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal αναφέρει πως η πραγματική διάσταση του δημοψηφίσματος είναι αν η Ελλάδα θα έχει ευρωπαϊκή ταυτότητα μετά τη Δευτέρα ή όχι.
Όπως αναφέρει:
«Η ιστορία της Ελλάδας είναι γεμάτη με μεγάλες καταστροφές και εντυπωσιακές ανακάμψεις. Ακόμα και από τη γέννησή του, το 1832, ήταν ένας θρίαμβος πάνω από τα αναμενόμενα, επικουρούμενος από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας να διασώσουν το κίνημα της ανεξαρτησίας που βρισκόταν στα πρόθυρα της ήττας. Η Ελλάδα, από τότε και μέχρι το 2006 χρειάστηκε να περάσει τα μισά χρόνια σε χρεοκοπία, αφού χρειάστηκε να αναδιαρθρώσει τα χρέη της έξι φορές.
Ωστόσο, παρά τις πολλές αποτυχίες του, και παρά την παρούσα δυσχερή θέση, είναι αναμφισβήτητα το πιο επιτυχημένο κράτος που αναδύθηκε από τις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έχει αποδειχθεί ως ένας φάρος ευημερίας και σταθερότητας σε σχέση για τα υπόλοιπα Βαλκάνια», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Για τον Νίξον αυτό συνέβη διότι η Ελλάδα έστρεψε το βλέμμα της στην Ευρώπη και έτσι εξασφάλισε ζωτική υποστήριξη σε κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας της. Όσο για την υπόλοιπη Ευρώπη, η Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από μια χώρα: είναι μια ιδέα, ένας φάρος ελευθερίας, ένα σύμβολο αντίστασης, είναι οι κοινές ρίζες ενός κοινού πολιτισμού.
Η επιτυχία της Ελλάδας, συνεχίζει ο Νίξον, οφείλεται στην μακρόχρονη αποφασιστικότητα των Ελλήνων να τοποθετήσουν τη χώρα τους στην οικογένεια των εθνών της Δυτικής Ευρώπης και επεκτάθηκε από την τολμηρή απόφαση να ενταχθεί στην ΕΟΚ, αμέσως μετά την κατάρρευση της χούντας, ενώ το 2001 εντάχθηκε και στη ζώνη του ευρώ.
Τι διακυβεύεται
Κατά τον Νίξον, αυτό που διακυβεύεται στις 5 Ιουνίου είναι η ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελλάδας. Το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι αν η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης ή όχι. Όπως αναφέρει, μπορεί να μην υπάρχει νόμιμος τρόπος για την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ, ωστόσο η επικράτηση του «όχι» θα προκαλέσει μια αλληλουχία γεγονότων που μπορούν να θέσουν σε ερώτημα την παρουσία της χώρας στην ΕΕ.
Για άλλη μια φορά, ο Αμερικανός δημοσιογράφος ασκεί κριτική για την αμέλεια που υπήρξε κατά την ένταξη της Ελλάδα στο ευρώ, σημειώνοντας πως στη χώρα δεν πραγματοποιήθηκε ο εκσυγχρονισμός της χώρας που απαιτούνταν για την παραμονή της στην ένωση. Δεν συνέβη στα χρόνια της αλματώδους ανάπτυξης και δεν συνέβη στα χρόνια της ύφεσης. «Ισχυρά συμφέροντα εμπόδισαν την αναμόρφωση των πολιτικών δυσλειτουργιών και των γραφειοκρατικών συστημάτων στην Ελλάδα, αναγκάζοντας την Ελλάδα να βασιστεί σε κακοσχεδιασμένες φορολογικές αυξήσεις και περικοπές δαπανών για να ισοσκελίσει τους λογαριασμούς της. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε με την πλατφόρμα της αντι-λιτότητας, αλλά στην πραγματικότητα υπερασπίστηκε το πελατειακό κράτος. Αν, τώρα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και οι εκείνοι της Χρυσής Αυγής ψηφίσουν ''όχι'', είναι πιθανό να επεκταθεί η σειρά των καταστροφών», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τι σημαίνει το «όχι»
Το «όχι», αναφέρει ο Νίξον, θα οδηγήσει την Ελλάδα σε πτώχευση, καθώς δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση προς την Αθήνα και φυσικά αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε νέο νόμισμα και έξοδο από το ευρώ. Μα, ακόμη και «ναι» να ψηφίσουν οι Έλληνες, ο Νίξον αναφέρει πως ο δρόμος της επιστροφής δεν θα είναι εύκολος. Και τούτο διότι έχει καταρρεύσει η εμπιστοσύνη των ξένων προς τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη. Έτσι, αυτό που θα χρειαστεί να γίνει είναι νέες εκλογές και η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα διαπραγματευτεί εκ νέου με την Ευρωζώνη πάνω σε ένα πρόγραμμα διάσωσης.
Η ζημιά
Το άρθρο αναφέρει πως οι κίνδυνοι, λόγω της παράτασης της αβεβαιότητας, είναι μεγάλοι. Και τούτο διότι μπορεί να παραμείνουν οι έλεγχοι κεφαλαίων που θα προκαλέσουν σημαντικές αναταράξεις στην ελληνική οικονομία, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει ακόμη και κούρεμα καταθέσεων σε μια προσπάθεια να αναδιαρθρωθούν οι τράπεζες.
Σκληρότερη διάσωση
Από εδώ και πέρα, αναφέρει ο Νίξον, κάθε μελλοντική διάσωση θα είναι σκληρότερη από εκείνη που απέρριψε ο Τσίπρας, αντανακλώντας την περαιτέρω ζημιά της οικονομίας. Διάφοροι φορείς χάραξης πολιτικής αναφέρουν πως θα χρειαστεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στο στυλ της Παγκόσμιας Τράπεζας για να αναμορφωθεί η δημόσια διοίκηση της Ελλάδας και να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή οικονομία που θα μπορεί να υπάρξει μέσα σε μια νομισματική ένωση.
Για να καταλήξει ο Νίξον πως ο κίνδυνος είναι ακόμη και ένα «ναι» να οδηγήσει εκτός της Ευρωζώνης. Ωστόσο, αν υπάρξει θετικό μήνυμα από τους Έλληνες, τότε ενδέχεται η Ευρώπη να δώσει νέες ενισχύσεις.