Τον λόγο για τον οποίο οι κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι το επόμενο βήμα αναλύει ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου Karl Whelan.
Σε άρθρο του που μοιράζεται ο Guardian, ο Karl Whelan αναφέρει ότι η απόφαση της ΕΚΤ να παγώσει τον ΕLA σημαίνει ότι τα capital controls είναι κοντά και αυτό γιατί τα αποθεματικά των εμπορικών τραπεζών έχουν μειωθεί σημαντικά εξαιτίας των αναλήψεων που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από τα ΑΤΜ.
Έτσι, εξηγεί, στην κεντρική τράπεζα έχουν απομείνει λίγα μετρητά ή αποθεματικά, πράγμα που σημαίνει ότι αν οι τράπεζες ανοίξουν τις πόρτες τους το πρωί της Δευτέρας θα είναι ουσιαστικά εκτεθειμένες.
Πιο συγκεκριμένα ο Karl Whelan εξηγεί: «Σε αυτή την περίπτωση, ο μόνος τρόπος που οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τις (προφανώς πολύ μεγάλες) απαιτήσεις για αναλήψεις την Δευτέρα θα ήταν να αποκτήσουν πρόσβαση στα πρόσθετους πόρους της ΤτΕ με τη μορφή ενός πρόσθετου ELA. Αυτό δεν θα είναι δυνατό τώρα , οπότε πιθανότατα οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν την Δευτέρα».
Όπως τονίζει μάλιστα ο καθηγητής Οικονομικών «η δήλωση ότι “η ΕΚΤ θα συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδα για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας” είναι πιθανώς κώδικας που σημαίνει ότι “η ΕΚΤ θα βοηθήσει την Ελλάδα να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα ελέγχων κεφαλαίου».
Όπως προβλέπει μάλιστα οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα έχουν μεγάλη διάρκεια στην χώρα μας. «Όσο καλά και να πάνε τα πράγματα από εδώ και πέρα (και τα θετικά σενάρια είναι δύσκολο να τα φανταστεί κανείς) οι περιορισμοί στις ελληνικές τράπεζες θα είναι σε ισχύ για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», γράφει.
«Είναι εύκολο σε αυτό το σημείο να πανικοβληθεί κανείς και να πει ότι αυτό είναι το τέλος του κόσμου και ότι ένα νέο νόμισμα είναι μέρες μακριά. Αξίζει ωστόσο να θυμηθούμε ότι η Κύπρος τα πήγε εκπληκτικά καλά με τους κεφαλαιακούς ελέγχους οι οποίοι τελικά ήρθησαν αυτόν τον χρόνο και οι τράπεζες επιβίωσαν. Υπάρχει πιθανότατα ακόμα έστω μία μικρή πιθανότητα για την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, ακόμα και αν οι τράπεζες δεν ανοίξουν αύριο», καταλήγει ο Karl Whelan.