Οσο ο χρόνος περνάει, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ενός ατυχήματος, αναφέρει σε έκθεση της η Deutsche Bank, σημειώνοντας, πάντως, ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων είναι μια συμφωνία που θα κρατήσει την Ελλάδα στο Ευρώ.
Η γερμανική τράπεζα επισημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να απορρίψει στην παρούσα φάση τα σενάρια που προβλέπουν αθέτηση πληρωμών και επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων ή ακόμα και προληπτικούς ελέγχους κεφαλαίων. Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με την Τράπεζα, ένα δημοψήφισμα θα ήταν πιθανό, ενώ η γενικότερη πίεση από αυτά τα σενάρια θα ήταν αναγκαία για μια πολιτική συναίνεση με στόχο τη συμφωνία.
Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι η επικριτική στάση που κρατά η DB απέναντι στα όσα ακούγονται και γράφονται για την ανάγκη Συμφωνίας σε Τεχνικό Επίπεδο (Staff Level Agreement). «Δεν είναι πανάκεια», τονίζει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι όλα θα κριθούν από τις λεπτομέρειες. «Αν η ανάκαμψη τιμωρηθεί με σκληρή λιτότητα, η δημοσιονομική προσαρμογή θα αυτοηττηθεί. Όχι μόνο θα αποδειχθούν ουτοπικοί οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά η λιτότητα και η ύφεση μπορεί να αυξήσουν περαιτέρω την πολιτική υποστήριξη στα άκρα, θέτοντας εν αμφιβόλω τη δέσμευση για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, άρα και την ανάκαμψη της απασχόλησης και των επενδύσεων», επισημαίνει η Τράπεζα.
Η DB σημειώνει, πάντως, ότι αν και η μεγάλη αβεβαιότητα από ένα ατύχημα αποτελεί κίνδυνο, η μετάδοση θα είναι πολύ περισσότερο περιορισμένη σε σχέση με 3- 4 χρόνια πριν, με δεδομένο ότι και οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι λιγότερο εκτεθειμένες στην Ελλάδα και οι άλλες χώρες της Περιφέρειας έχουν προσαρμοστεί και οι επενδύσεις σε αυτές τις χώρες έχουν σταθεροποιηθεί. Το σημαντικότερο, σύμφωνα με την DB, είναι η αναμενόμενη αντίδραση της ΕΚΤ σε ένα ελληνικό ατύχημα, αφού εκτιμάται ότι κάνει ό,τι χρειαστεί (whatever it takes).