Bloomberg: Θα καθορίσουν τη μοίρα της Ελλάδας ο φόρος στα μακαρόνια και το γάλα; - iefimerida.gr

Bloomberg: Θα καθορίσουν τη μοίρα της Ελλάδας ο φόρος στα μακαρόνια και το γάλα;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πόσος πρέπει να είναι ο φόρος για ένα σουβλάκι και μια μπίρα σε μια ελληνική ταβέρνα; Πόσος σε ένα κουτί γάλα σε ένα παντοπωλείο; Ποια πρέπει να είναι η διαφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά;

Αν αυτή τη στιγμή προβάλλονται τα μεγάλα ερωτήματα των διαπραγματεύσεων στα διεθνή ΜΜΕ, αυτά που μπορούν να ενώσουν ή να χωρίσουν την Ελλάδα και τους δανειστές, ενδέχεται να είναι πιο ταπεινά. Όπως λέει ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Yale στο Bloomberg, «Συνήθως στις διαπραγματεύσεις, αυτά τα μικρά και επουσιώδη ζητήματα είναι που κάνουν τις μεγάλες διαφορές. Ίσως ακούγεται παράδοξο να μιλάμε αυτή τη στιγμή για την τιμή που θα πρέπει να έχει το γάλα, αλλά στο τέλος αυτά τα πράγματα μπορούν να αποκτήσουν πολιτική χροιά».

Με τα σχέδια να αλλάζουν χέρια και να μπερδεύονται μεταξύ τους (άλλο το πλάνο της Ελλάδας και άλλο των θεσμών), ακόμη και οι υπουργοί Οικονομικών εμφανίζονται μπερδεμένοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μαλτέζος ΥΠΟΙΚ που δεν μπορούσε να κατανοήσει σε τι διαφέρουν οι δύο προτάσεις.

Όπως αναφέρει το άρθρο: «Η μεγάλη διαφορά είναι ότι ο ένας συνεχίζει να μην εμπιστεύεται τον άλλον. Οι Έλληνες πιστεύουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ενώ οι Ευρωπαίοι δεν σκέφτονται τη διαγραφή του και επιμένουν πως η Ελλάδα δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές».

Έτσι, τη στιγμή που ο Τσίπρας αναδείχθηκε με την υπόσχεση να τελειώσει τη λιτότητα, οι δανειστές έρχονται στο τραπέζι με το φόρο για τα... μακαρόνια. Άλλωστε, ένα από τα θέματα που δημιουργούν ένταση είναι σε ποιο καθεστώς φορολογίας θα υπαχθούν κάποια από τα βασικά τρόφιμα.

Αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Πριν από ένα χρόνο περίπου, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είχε δεχθεί κλυδωνισμούς για το παστεριωμένο γάλα. Οι τότε απαιτήσεις των δανειστών είχαν βρει αντίσταση σε πολλούς βουλευτές της ΝΔ και σε τοπικά λόμπι που έλεγαν πως το μέτρο θα χτυπούσε τους Έλληνες αγρότες.

Τη στιγμή λοιπόν που διακυβεύεται κάτι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη, οι ηγέτες των πιο πλούσιων χωρών του κόσμου ασχολούνται με το πόσος θα είναι ο φόρος στα εισιτήρια των θεαμάτων στην Ελλάδα.

Η μάχη των μακαρονιών

Όλα αυτά, πάντως, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αποτελούν τα βασικά ζητήματα που κρατούν κλειδωμένα τα χρήματα που επιθυμεί να λάβει η Ελλάδα για να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ. Και μπορεί ανάμεσα στα φλέγοντα ζητήματα να υπάρχουν και κάποια ζωτικής σημασίας (βλ. συνταξιοδοτικό), ωστόσο, αναφέρει το Bloomberg, οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης έχουν μαζευτεί πέντε φορές το τελευταίο διάστημα και συζητούν για το φόρο που θα έχουν τα μακαρόνια.

Μα, και στην Ελλάδα ο ίδιος πόλεμος έχει ξεσπάσει. Εξ ου και η περιβόητη ατάκα του Νίκου Φίλη: «Μα, τελικά πόσα μακαρόνια τρώνε οι Έλληνες;»




Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ φόρος μακαρόνια γάλα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ