Κόκκινο έχει χτυπήσει η αβεβαιότητα στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, αφού είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση προτού οριστικοποιηθεί η υπέρβαση των διαφωνιών και μπουν οι τελικές υπογραφές σε κάποιο κείμενο συμφωνίας, εάν αυτή υπάρξει.
Το θρίλερ των διαπραγματεύσεων παίρνει παράταση για το Σαββατοκύριακο, με το περιβάλλον του πρωθυπουργού να μετρά πια αντίστροφα και την ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης να εργάζεται πυρετωδώς στην κατεύθυνση να φανεί «φως στο τούνελ» το συντομότερο δυνατό. Για τον λόγο αυτό, στις Βρυξέλλες παραμένουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Οι ηγέτες παρέπεμψαν την Ελλάδα στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup
Μπορεί το ζήτημα της Ελλάδας να μην ήταν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, ωστόσο δύο ολόκληρες ώρες οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ασχολήθηκαν με αυτό. Παρά τις ραγδαίες εξελίξεις και την αγωνία, οι ηγέτες έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην Ελλάδα, παραπέμποντάς την στο Eurogroup του Σαββάτου.
Τα μηνύματα ήταν σαφή και ξεκάθαρα. Η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε πως το Eurogroup είναι απολύτως κομβικό, καθώς ο χρόνος τελειώνει, οι τεχνικές λεπτομέρειες πρέπει να διευθετηθούν και αυτό δεν μπορεί να γίνει σε επίπεδο ηγετών. Αυστηρό μήνυμα-τελεσίγραφο και από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ: «Δεν υπάρχει λόγος για σύγκληση νέας έκτακτης Συνόδου της Ευρωζώνης, το παιχνίδι τελείωσε».
Ο Φρανσουά Ολάντ, από την πλευρά του, επεσήμανε πως η συνεδρίαση του Eurogroup του Σαββάτου θα είναι «ζωτικής σημασίας», διότι στενεύουν τα περιθώρια για την εξεύρεση λύσης. Ο Ισπανός Μαριάνο Ραχόι είπε πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός τόνισε πως οι ελληνικές προτάσεις πρέπει να είναι βιώσιμες οικονομικά.
Ο επικεφαλής της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι το κενό με την Ελλάδα «μπορεί να γεφυρωθεί».
Νέο Eurogroup για... ενοποιημένη πρόταση
Μετά το χθεσινό Εurogroup, που έληξε άδοξα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ανανέωσαν το ραντεβού τους -εκτάκτως- για αύριο το πρωί. Στόχος είναι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μπορέσουν στον χρόνο που απομένει να μελετήσουν τα σημεία-«αγκάθια» των δύο προτάσεων για να συγκλίνουν εν τέλει σε ένα κοινό κείμενο, το λεγόμενο «staff level agreement».
Σημαντική όμως θεωρείται και η σημερινή συνεδρίαση του Εuro Working Group, στην οποία οι εκπρόσωποι των υπουργών της Ευρωζώνης θα προετοιμάσουν επί της ουσίας την αυριανή ατζέντα.
FT: Οι δανειστές πλέον μιλούν για plan B και capital controls
Οπως αναφέρουν οι FT, «οι δηλώσεις των αξιωματούχων δεν έδιναν πιθανότητες αποδοχής από τους δανειστές της νέας ελληνικής πρότασης και προετοιμάζουν σχέδια "απομόνωσης" της Ελλάδας, ώστε οποιαδήποτε οικονομική αναστάτωση να μην εξαπλωθεί. Αυτά τα πλάνα πιστεύεται πως περιέχουν capital controls, ακόμα και ανθρωπιστική βοήθεια».
Ακόμα και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα φέρεται να περιέχεται στα σχέδια των δανειστών
Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρεται στη στάση του Βόλφγκανκ Σόιμπλε στη χθεσινή συνεδρίαση, που παρακίνησε μια ομάδα υπουργών, η οποία πίεσε για ακόμη πιο σκληρά μέτρα ασκώντας κριτική στην πρόταση των Θεσμών, την οποία χαρακτήρισαν «επιεική».
Τα πέντε «όχι» της κυβέρνησης
Οι βασικές διαφορές που χωρίζουν Αθήνα και Βρυξέλλες παραμένουν στο τραπέζι, με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου να σημειώνουν στο iefimerida.gr πως «δεν είναι αγεφύρωτες». Ως εκ τούτου, οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς και τις επόμενες ώρες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και επικοινωνίες σε ανώτερο επίπεδο.
Με τα έως τώρα δεδομένα, πάντως, το σκληρό πόκερ κυβέρνησης-δανειστών συμπυκνώνεται στα εξής:
- Η Αθήνα θέτει ως βασική προϋπόθεση μιας «βιώσιμης συμφωνίας» το θέμα του χρέους.
- Η κυβέρνηση δεν δέχεται συντελεστή 23% και στα ξενοδοχεία και στην εστίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές υπαναχωρούν και δέχονται πιθανότατα το 13% στα ξενοδοχεία.
- Οι δανειστές ζητούν να καταργηθεί το ΕΚΑΣ και να αρχίσει από την 1η Ιουλίου η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
- Οι δανειστές προτείνουν τρίμηνη παράταση και η Αθήνα παράταση έξι μηνών.
- Η Αθήνα ζητά αύξηση φόρου στις επιχειρήσεις στο 29% (από 26%) και οι δανειστές προτείνουν να πάει από το 26% στο 28%.
Μηνύματα Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής για μέτρα, χρηματοδότηση, ΔΝΤ
Παράλληλα, ηχηρά μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις έστειλε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Οπως μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές, ξεκαθάρισε ότι «έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι θέλουμε να κινηθούμε εντός κανόνων, αλλά ταυτόχρονα να γίνει σεβαστή η λαϊκή έκφραση».
Επίσης, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις προτάσεις που έκανε η ελληνική κυβέρνηση, μιας και οι περισσότεροι ηγέτες δεν ήταν ενημερωμένοι για τη σύγκλιση, την πρόοδο και τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, λέγοντας πως πρόκειται επί της ουσίας για «απάντηση στις απαιτήσεις-προτάσεις των Θεσμών το προηγούμενο διάστημα».
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να πρυτανεύσει η λογική
Σε αυτές τις προτάσεις υπάρχουν μετρήσιμα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, είπε, και πρόσθεσε ότι στις περιπτώσεις που υπήρχαν διαφωνίες κατατέθηκαν ισοδύναμα μετρήσιμα μέτρα, επικαλούμενος αντίστοιχες περιπτώσεις με τα όσα είχαν συμβεί σε Πορτογαλία και Ιρλανδία.
Από τα «πυρά» Τσίπρα -όπως ήταν αναμενόμενο- δεν ξέφυγε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κατά πληροφορίες, «φωτογράφισε» τη στάση του λέγοντας ότι «κάποιοι με την ακραία στάση τους και τις απαιτήσεις τους δυναμιτίζουν το κλίμα». Στη συνέχεια, ζήτησε από τους ομολόγους του να πρυτανεύσει η λογική και η αμοιβαία ευθύνη απέναντι στην ευρωπαϊκή ένωση και στην Ευρωζώνη.
Το στοίχημα της επόμενης μέρας
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ξεπεραστεί η εμπλοκή των τελευταίων ημερών, η λύση που έχει διαφανεί για την «επόμενη μέρα» είναι αυτή της εξάμηνης παράτασης της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης, με στόχους:
- Να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση να επικυρώσει την όποια συμφωνία και να προχωρήσει στην υλοποίησή της.
- Να προετοιμαστεί χωρίς κατεπείγουσες διαδικασίες για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.