Σήμερα στη 1 το μεσημέρι, θα διεξαχθεί η ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου για την Ιθαγένεια, έπειτα από αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.
Η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, απηύθυνε και πάλι έκκληση για την ευρύτερη δυνατή σύμπλευση των κομμάτων, χαρακτηρίζοντας θετικό το γεγονός ότι δύο κόμματα της Αντιπολίτευσης υπερψηφίζουν (Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ).
Κατηγόρησε όμως όσους δεν κράτησαν την διαφωνία τους στο σοβαρό επίπεδο που αρμόζει σε ένα τέτοιο νομοθέτημα και επιχείρησαν να ανεβάσουν τους τόνους , μίλησαν για «ότι ο καθένας θυμάται για να πάρουν μερικά λεπτά δημοσιότητας», έθεσαν ζητήματα δεδηλωμένης και μίλησαν για μια συμφωνία που δεν την ξέρει κανείς «για και να προκαταλάβουν πολιτικές εξελίξεις που θα ήθελαν να υπάρξουν».
Η κα Χριστοδουλοπούλου, επιφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά προς την Χρυσή Αυγή λέγοντας «Ελπίζω να μην έδωσαν το όνομά μου στα τάγματα εφόδου για να με καρατομήσουν, διότι νομίζω ότι έχουν αποθρασυνθεί αρκετά για να τολμάνε να έρθουν εδώ και πέρα από τις απόψεις τους, που είναι καταδικασμένες, να τολμάνε να θέτουν και τέτοια ζητήματα».
Παίρνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, είπε πως αν υπάρχει στοχοποίηση (όπως είχε σχολιάσει νωρίτερα ο κ. Βούτσης τις αναφορές του βουλευτή Αντώνη Γρέγου) υπάρχει για τους βουλευτές του κόμματός του.
«Στα χρόνια που θα έρθουν κανείς δεν Θα ασχολείται μαζί σας. Το έργο σας θα ακυρωθεί και τις ύβρεις σας τις επιστρέφουμε» είπε απευθυνόμενος στην κ. Χριστοδουλοπούλου.
«Το απειλητικό ύφος δεν ταιριάζει στο Κοινοβούλιο. Αφήστε την ιστορία να κρίνει τις απόψεις και τα νομοσχέδια, όπως θα σας κρίνει κι εσάς. Απλώς εσάς θα σας κρίνει και η Δικαιοσύνη γιατί παραπέμπεστε ως συμμορία», ανταπάντησε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τοποθέτηση των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων στην Ολομέλεια χθες, το νομοσχέδιο καταψηφίζουν επί της αρχής η ΝΔ, η ΧΑ και οι ΑΝΕΛ, ενώ «παρών», δηλώνει το ΚΚΕ.
Ειδικά για το κόμμα της συγκυβέρνησης, τους Ανεξάρτητους Ελληνες, σημειώνεται ότι η κεντρική τους διαφωνία έγκειται στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου για την απόδοση ιθαγένειας στα ανήλικα (από το έκτο έτος) παιδιά μεταναστών πρώτης γενιάς, τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ο ειδικός αγορητής Νίκος Μαυραγάνης είπε πως ναι μεν το νομοθέτημα αυτό ήταν απαραίτητο υπό την θεώρηση του ανθρωπισμού, όμως το πρώτο άρθρο είναι ο πυρήνας που ή θα προσδώσει αξία στο υπόλοιπο νομοσχέδιο ή θα το μειώσει.
«Οι προϋποθέσεις με τις οποίες δίδεται η ιθαγένεια στα τέκνα μεταναστών δίνουν το στίγμα της σοβαρότητας» τόνισε, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται για σπουδή που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, «γκετοποίηση απαίδευτων και αμαθών ανθρώπων».
«Η ιθαγένεια δεν μπορεί να συνδέεται με το νομικό οπλοστάσιο με το οποίο μπορεί να εξοπλιστεί οποιοσδήποτε συνάνθρωπος προκειμένου να αισθάνεται ίσος. Δεν μπορούμε να εκβιάσουμε την αίτηση ιθαγένειας από τις οικογένειες των ανήλικων με αντάλλαγμα ένα νομικό οπλοστάσιο» είπε. Σχετικώς με τη διάταξη με βάση την οποία δίδεται η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό να ορίζει τα απαραίτητα έγγραφα για την απόκτηση ιθαγένειας, ο κ. Μαυραγάνης δήλωσε την απαρέσκεια του κόμματός του, υποστηρίζοντας πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να εκχωρήσει η Βουλή μια τέτοια εξουσία.