Ενα ακόμη σκληρό μπρα ντε φερ βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες μετά την πρόταση των δανειστών και την οργισμένη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα.
Το πρακτορείο Reuters μεταφέρει το κλίμα από τις Βρυξέλλες σημειώνοντας ότι οι πιστωτές απαίτησαν σαρωτικές αλλαγές στις προτάσεις της Ελλάδας προσθέτοντας ένα ακόμη στοιχείο αβεβαιότητας στις συζητήσεις.
Οπως τονίζει το Reuters, ο πρωθυπουργός, λίγο πριν πετάξει για τις Βρυξέλλες επιτέθηκε στους δανειστές και άφησε σαφείς αιχμές προς το ΔΝΤ. «Αυτή η περίεργη πρόταση δείχνει πως είτε δεν υπάρχει ενδιαφέρον για συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Είσοδος από το γκαράζ
Μάλιστα, το πρακτορείο επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα νευρικός στη βελγική πρωτεύουσα και οδηγήθηκε στα γραφεία της Κομισιόν από ένα υπόγειο γκαράζ για να αποφύγει τις «κλασσικές» δηλώσεις άφιξης, ενώ, αντάλλαξε μόνο μια τυπική χειρονομία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προτού μπει στην αίθουσα της συνάντησης.
Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιμένει ότι οι συζητήσεις δεν έχουν καταρρεύσει και τόνισε ότι η ανταλλαγή διαφορετικών προτάσεων είναι μια φυσική διαδικασία σε μια διαπραγμάτευση. Ωστόσο, επειδή απομένει πολύ λίγος χρόνος για μια συμφωνία πριν η Ελλάδα αναγκαστεί να πληρώσει το ΔΝΤ, οι συζητήσεις είναι συνεχόμενες και έντονες.
Το μεγάλο παζάρι με τους δανειστές
«Προφανώς θέλουμε αλλαγές και εκείνοι δεν θέλουν και αυτό είναι μέρος της διαδικασίας παζαρέματος, αν και λιγότερο αποτελεσματικό όταν γίνεται δημόσια» σημείωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος από την πλευρά των δανειστών αφήνοντας αιχμές κατά του πρωθυπουργού.
Αλλες πηγές σημειώνουν ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν έχει την πιο σκληρή γραμμή ενάντια στις ελληνικές προτάσεις, ενώ αυτή την ώρα πραγματοποιείται συνάντηση Τσίπρα, Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ για να γεφυρωθεί το χάσμα. Αξιωματούχοι λένε ότι το ΔΝΤ ανησυχεί περισσότερο για την ισορροπία του πακέτου, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες αυξήσεις σε φόρους που μπορεί να αποδυναμώσουν κι άλλο την ελληνική οικονομία και ίσως να είναι δύσκολο να εισπραχθούν παρά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Εάν ρωτάτε “είναι αυτό αρκετό για να εκταμιεύσει το ΔΝΤ τη δόση”; Υποπτεύομαι πως όχι» είπε ένας αξιωματούχος τη στιγμή που το Βερολίνο ξεκαθαρίζει ότι θέλει το ΔΝΤ μέσα σε οποιαδήποτε συμφωνία.
Θα περάσουν τα μέτρα;
Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο σημειώνει πως όσο περισσότερες παραχωρήσεις κάνει ο Τσίπρας τόσο μεγαλύτερη αντίσταση θα συναντήσει μέσα στο κόμμα του και στους δρόμους, όπου μια σειρά από διαδηλώσεις (κάποιες οργανωμένες από τον ΣΥΡΙΖΑ) υπογράμμισαν την αντίθεση σε περισσότερη λιτότητα.
Παράλληλα, σημειώνει ότι όσο δεν υπάρχει κάποια συμφωνία ή αναφορά για το χρέος τόσο πιο δύσκολο θα είναι να περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή.
Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ελλάδ είτε θα χρειαστεί διαγραφή χρέους είτε περισσότερα δάνεια για να ορθοποδήσει, ωστόσο, η Ανγκελα Μέρκελ έχει αποκλείσει το οποιοδήποτε κούρεμα ή αναδιάρθρωση του χρέους.
Παράλληλα, οι Ελληνες απορρίπτουν προτάσεις για κατάργηση των φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν ορισμένα νησιά. «Αυτό» λέει το πρακτορείο «θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή, καθώς ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, έχει δηλώσει πως δεν μπορεί να το ψηφίσει».