Με κόντρες, αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις πραγματοποιήθηκε η σημαντική συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, όπου ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δέχθηκε πυρά ομαδόν τόσο προσωπικά όσο και για το σύνολο της κυβερνητικής λειτουργίας.
Εισαγωγικά, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους βουλευτές για την σημερινή κατάσταση και τόνισε ότι σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν δυο μπλοκ συμφερόντων. Στο ένα, όπως είπε βρίσκονται οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί και στο άλλο οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί.
Σύμφωνα μάλιστα με τα λεγόμενά του η έλλειψη στρατηγικού σχεδίου δημιουργεί καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα και φέρνει την Ελλάδα στην κόψη του ξυραφιού.
Παραδέχθηκε ότι πραγματοποιείται στους κόλπους της Ευρωζώνης μια νέα συζήτηση για το αν επαρκεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου και είπε ότι τελικά ή θα διασφαλιστεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου ή θα επιτευχθεί κάτι καλύτερο, χωρίς να διευκρινήσει αν αυτό σημαίνει μεγαλύτερο κούρεμα χρέους.
Θέλουμε μια συμφωνία, κατέληξε ο κ. Βενιζέλος, που να είναι θεσμικά και νομικά κατοχυρωμένη ώστε να μην υπάρξει αντίκτυπος στην καθημερινότητα των πολιτών και στην οικονομία.
Ακολούθως το λόγο έλαβε πρώτη η πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου η οποία επισήμανε ότι χρειάζεται να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες καθώς, όπως διαπίστωσε, «δεν συμπαρατάσσεται ένα ευρύ μέτωπο της κοινωνίας και δεν έχουμε πολλές επιλογές». «Πρέπει να δούμε τι λύση μπορεί να υπάρξει για να σωθεί η χώρα», κατέληξε.
Ο κ. Βενιζέλος παρενέβη και της επισήμανε πως αν εννοεί ότι πρέπει να γίνουν εκλογές αυτό θα ήταν καταστροφικό.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι σε κρίση και ότι δεν υπάρχει συντονισμός και μίλησε για«ευρύτερες πολιτικές πρωτοβουλίες».
Ο κ. Νίκος Σαλαγιάννης χαρακτήρισε «εθνικό έγκλημα το να φορτώνονται όλα τα βάση στις πλάτες των ίδιων ανθρώπων και να μένουν στο απυρόβλητο οι φοροφυγάδες».
Κόντρα για τα δημοψηφίσματα
Ο πρώην υπουργός Κώστας Γείτονας επισήμανε, στη συνέχεια, ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για μια νέα εθνική συσπείρωση και τέτοιες δεν είναι το δημοψήφισμα».
Η κυρία Μιλένα Αποστολάκη τόνισε ότι «υπάρχουν ευθύνες για τις συνεχείς αναθεωρήσεις που επέφεραν νέα μέτρα και αποδεικνύουν την αποτυχία των κυβερνητικών αποφάσεων. Δεν είναι δυνατό σε στιγμές κρίσης να παίζουμε με τους θεσμούς, να μιλάμε για δημοψηφίσματα και να αλληλοδιαψεύδονται υπουργός Εσωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος». Αναφερόμενος δε στις αποδόσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, τις χαρακτήρισε «μηδενικές».