Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ένα μεγάλο μυστικό για τον πλανήτη Αφροδίτη που θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις λειτουργίες της Γης.
Ο αφιλόξενος πλανήτης που είναι καλυμμένος με ένα παχύ πέπλο νέφους και οι θερμοκρασίες της επιφάνειας του αγγίζουν τους 482 βαθμούς Κελσίου έχουν καταστήσει δύσκολη την μελέτη του στο παρελθόν.
Ωστόσο το Venus Express Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, που βρισκόταν στην τροχιά του πλανήτη για περισσότερα από οκτώ χρόνια πριν βυθιστεί στο θάνατο του τον περασμένο Δεκέμβριο, έδωσε νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Αφροδίτη είναι γεωλογικά ενεργή, με τις ηφαιστειακές εκρήξεις να αυξάνουν θερμοκρασία πάνω από 800 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένα σημεία.
«Αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό» εξηγεί ο Τζέιμς Χεντ, πλανητικός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Μπράουν, ο οποίος συνέγραψε μια νέα μελέτη σχετικά με τα ευρήματα στο Geophysical Research Letters. Ο Χεντ χαρακτηρίζει την Αφροδίτη τον «κακό δίδυμο της Γης» λόγω της ομοιότητάς της με τον πλανήτη μας όσον αφορά τη σύνθεση και το μέγεθος, καθώς και τις δυνατότητές της για ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν από χρόνια ότι η Αφροδίτη έχει ιστορία ηφαιστειακής δραστηριότητας, αλλά δεν ήταν σαφές πόσο ζωντανός ήταν τελικά ο γειτονικός μας πλανήτης.
Παρόλο που τα βουνά και τα ηφαίστεια του είχαν καταγραφεί και καταμετρηθεί στο παρελθόν, κανείς δεν γνώριζε, αν οι εκρήξεις είχαν σταματήσει, παρόλο που υπήρχαν ορισμένες ασαφείς ενδείξεις, όπως τοπικές αυξήσεις της θερμοκρασίας. Ωστόσο το 2012, το Orbiter σημείωσε ταχεία άνοδο και στη συνέχεια, βαθμιαία μείωση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του θείου, ένα αέριο που συνήθως παράγεται από έκρηξη ηφαιστείου.
«Είχαμε πάντα λόγους να πιστεύουμε ότι η Αφροδίτη είναι ηφαιστειακά ενεργή αφού είναι τόσο παρόμοια με τη Γη. Αλλά σε αντίθεση με τη Γη, η Αφροδίτη δεν δείχνει σημάδια τεκτονικών πλακών, κάτι που ιντριγκάρει τους γεωλόγους. Κανείς δεν γνωρίζει πώς ξεκίνησαν οι τεκτονικές πλάκες στη Γη. Ισως η κατανόηση της γεωλογίας της Αφροδίτης να κρύβει την απάντηση» εξηγεί η Σούζαν Σμρέκαρ της NASA.