Ενα ξεχασμένο μετα-αποικιακό νησάκι στον Ειρηνικό ωκεανό είναι το αλατοπίπερο του κόσμου, αφού κρατάει όλη την ιστορία διακίνησης μπαχαρικών στον κόσμο.
Ο λόγος για το Ραν, ένα μικρό ξεχασμένο πλέον νησί που επισκέφθηκε και φωτογράφισε ο Μοχάμεντ Φαντλί, για το National Geographic.
Το συγκεκριμένο νησί ήταν κάποτε ήταν ένας σημαντικός εμπορικός άξονας του 17ου αιώνα, λόγω της πολύτιμης παραγωγής μοσχοκάρυδου. Μάλιστα το 1667 η Συνθήκη της Μπρέντα επέτρεψε στους Αγγλους να εκχωρήσουν τον έλεγχο του νησιού στους Ολλανδούς σε αντάλλαγμα για το Μανχάταν.
Μετά από μια πτήση τεσσάρων ωρών, οκτώ ώρες ταξίδι με το πλοίο της γραμμής και μία βόλτα με ξεχαρβαλωμένη βάρκα, οι επισκέπτες φτάνουν στο απομακρυσμένο νησί για να δουν από κοντά την απόλυτη απομόνωση.
Αυτό που κάνει το νησί σημαντικό ήταν ότι αποτελούσε μία από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Ασία και έπαιξε κεντρικό ρόλο στην οικονομική ιστορία του κόσμου. Ήταν όλα λόγω του μοσχοκάρυδου, που κάποτε θεωρούνταν το πολυτιμότερο όλων των μπαχαρικών και άξιζε το βάρος του σε χρυσό, ενώ καλλιεργούνταν σχεδόν αποκλειστικά στα νησιά στην θάλασσα Μπάντα.
Η εύρεση της Μπάντα και των νησιών με τα μπαχαρικά ήταν το ισχυρότερο κίνητρο και εφαλτήριο για την εποχή εξερεύνησης της Ευρώπης. Οι Ολλανδοί κατάφεραν να ελέγχουν περισσότερες περιοχές της Μπάντα, ενώ οι Βρετανοί κατέκτησαν το Ραν, που θεωρείται μία από τις πρώτες αποικίες τους στο εξωτερικό.
Πλέον, η ζωή στο Ραν είναι αρκετά απλή. Δεν υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας ή αυτοκίνητα, και το ηλεκτρικό ρεύμα λειτουργεί μόνο για λίγες ώρες το βράδυ. Πολλοί ταξιδιώτες, δυσκολεύονται να συνηθίσουν τη ζωή εκεί και να κοιμηθούν το βράδυ γιατί «έχει πολλή ησυχία» και μία περίεργη αίσθηση απομόνωσης.