Ο Paul Mason, ο γνωστός δημοσιογράφος του βρετανικού Channel 4, σχολιάζει - με αφορμή την συγκέντρωση του ΠΑΜΕ με οργισμένους συνταξιούχους στην Αθήνα – τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.
Διατυπώνει μάλιστα το φόβο αν η επικείμενη συμφωνία μπορεί να ανατραπεί «από πάνω» - δηλαδή από το ΔΝΤ - και όχι από «τα κάτω», δηλαδή τις εσωτερικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι και ο τίτλος της ανταπόκρισής του: «Μπορεί μια συμφωνία για το χρέος να τορπιλιστεί από πάνω;».
Διαβάστε το κείμενο του Πωλ Μέισον
«Υπάρχει Τσε Γκεβάρα, Ιωσήφ Στάλιν και κάποιοι πολύ θυμωμένοι συνταξιούχοι. Είμαι στην πρώτη από τις διαδηλώσεις - θα υπάρξουν πολλές περισσότερες – που λαμβάνουν χώρα από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να υπογράψει μια συμφωνία με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ αναφορικά με την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας.
Αυτή η διαδήλωση, που έχει 2-3.000 άτομα, έχει διοργανωθεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Μετέφεραν συνταξιούχους από 70 πόλεις από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα περισσότερα από τα μέτρα της συμφωνίας Τσίπρα.
Οσο μπορούμε να γνωρίζουμε, επειδή τα έγγραφα δεν είναι τελικά, ούτε επίσημα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπογράψει πρόταση για μέτρα λιτότητας ακόμη 1 δισ.ευρώ, προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Και τα νέα μέτρα, ζητούν από τους πολίτες να συνεισφέρουν περισσότερο με περικοπές συντάξεων, συμπεριλαμβανομένων και των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και εργαζομένους καθώς και περικοπές στις υψηλές συνταξιοδοτικές παροχές.
Αυτό ήταν αρκετό για να φέρει τους κομμουνιστές στον δρόμο. Πήραν 5% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές.
Ωστόσο, αρκετοί από τους ίδια τα στελέχη του Τσίπρα, συμπεριλαμβανομένων πολλών νέων ανθρώπων, αντιτίθενται επίσης στη συμφωνία. Η αριστερή πτέρυγα του κόμματος Τσίπρα - επειδή το κόμμα του είναι ένας συνασπισμός κομμουνιστών και σοσιαλιστών - έχει εκδώσει μια ανακοίνωση καταγγέλλοντας τη συμφωνία, λέγοντας ότι περιέχει τρομερές παραχωρήσεις.
Το ερώτημα απόψε, καθώς η πίεση έρχεται από την κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κατά πόσον οι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες μπορούν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους, καθώς τελούν, επίσης, υπό την πίεση του ΔΝΤ, το οποίο - αν και είναι μέρος της λεγόμενης «Τρόικα», έχει μια πολύ διαφορετική στάση προς την αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ.
Επειδή το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία που είναι μη βιώσιμη - και πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι αυτή η συμφωνία δεν είναι βιώσιμη – υπάρχει ένα κενό στασιμότητας.
Οι τράπεζες παραμένουν ανοικτές, διότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις κρατά ανοιχτές, και το bank run έχει μειωθεί σήμερα - μόνο 400 εκατομμύρια ευρώ έφυγαν από τις τράπεζες, σε σύγκριση με 1,4 δισ. Ευρώ την προηγούμενη ημέρα.
Αλλά το επίπεδο της πίεσης που ασκείται στο ΣΥΡΙΖΑ τώρα, δεν νομίζω ότι είναι αρκετό για να εκτροχιάσει μια συμφωνία «από κάτω». Η μεγαλύτερη ανησυχία παραμένει κατά πόσο η πίεση του ΔΝΤ για μεγαλύτερη αξιοπιστία, και επιπλέον ό,τι αποκαλείται «βιωσιμότητα του χρέους», θα την τορπιλίσει «από πάνω».