Παυλόπουλος: Οι δημοκρατικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη από κοινού για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη - iefimerida.gr

Παυλόπουλος: Οι δημοκρατικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη από κοινού για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διπλό μήνυμα τόσο για την προσπάθεια που καταβάλλει η συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας για την παραμονή στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη αλλά και για την επίλυση του Κυπριακού έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του σήμερα το μεσημέρι, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιαννάκη Ομήρου στο Προεδρικό Μέγαρο.

"Στην Ελλάδα, αυτές τις κρίσιμες ώρες, δίνουμε μια μάχη και η συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών δυνάμεων τη δίνει από κοινού", διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, και πρόσθεσε ότι "παρά τις επιμέρους διαφορές που μπορεί να υπάρχουν, ο αγώνας είναι κοινός για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη".

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ύστερα από την πικρή εμπειρία των Μνημονίων, που την έζησαν και οι δυο λαοί, η Ευρώπη και η Ευρωζώνη θα αποκτήσουν τους μηχανισμούς εκείνους που θα τους επιτρέψουν στο μέλλον τις κρίσεις να τις αντιμετωπίζουν πολύ καλύτερα και πολύ πιο αποτελεσματικά. " Διότι ειναι δυνατόν να αντιμετωπίζουν τέτοιες κρίσεις, που δυστυχώς θα υπάρχουν και στο μέλλον, υπό όρους που ανταποκρίνονται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες" σημείωσε ο κ.Παυλόπουλος και πρόσθεσε "δηλαδή, υπό όρους που και σεβόμαστε την πλήρη λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς και του υγιούς ανταγωνσμού, αλλά με βάση προγράμματα, τα οποία εξασφαλίζουν την βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και το κοινωνικό κράτος δικαίου, που αποτελεί βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού".

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι "παρά τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουμε, είμαστε δίπλα σας. Και είμαστε αρκετά δυνατοί, πάντοτε δυνατοί για να σας στηρίζουμε στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού".
Σημείωσε ότι "ο κόμπος έφθασε στο χτένι" και τόνισε την ανάγκη να λυθεί το Κυπριακό, τώρα που ξεκίνησαν οι δικοινοτικές συνομιλίες.

Συνεχίζοντας, ο κ.Παυλόπουλος είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και πρόσθεσε ότι "δεν είναι νοητό σήμερα να ανέχεται η Ευρώπη, ύστερα μάλιστα από τόσα που τράβηξε ο Κυπριακό Λαός, να υπάρχει κράτος-μέλος το οποίο έχει στρατό κατοχής" , ενώ εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι "μπορέσαμε, όπως είπε, να συμβάλουμε, ώστε να υπάρξουν κόκκινες γραμμές βασισμένες στο ευρωπαϊκό κεκτημένο".
Ακολούθως ο Πρόεδρος ανέφερε ότι "η λύση που θα δοθεί θα είναι λύση ευρωπαϊκή. Δηλαδή, λύση, η οποία θα δημιουργεί ένα κράτος, με ενιαία κυριαρχία και ιθαγένεια, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στην Ευρωζώνη" και υπογράμμισε ότι "Οποιαδήποτε πρόταση που δεν ανταποκρίνεται σ΄αυτήν την απαίτηση είναι "κόκκινη γραμμή" και για την Κύπρο και για την Ελλάδα".

Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι η "είμαστε δίπλα σας προς αυτήν την κατεύθυνση" και ευχήθηκε να είναι δίπλα στον Κυπριακό και όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιαννάκης Ομήρου, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για τις σημαντικές του διαβεβαιώσεις, αλλά και για την διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Κυπριακού Λαού για τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, τόνισε ότι " οι Κύπριοι πολίτες δεν μπορούν να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Παράλληλα, εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση, για το γεγονός, ότι "η Ελλάδα με σαφήνεια τονίζει ότι ούτε δέχεται, ούτε επιθυμεί, ούτε προτίθεται να συμμετάσχει σε ένα νέο εγγυητικό πλαίσιο για την Κύπρο. "Γιατί οι εγγυήσεις του 1960 ήταν ένας βαθύτατος αναχρονισμός και υπήρξε η κακοδαιμονία του Κυπριακού προβλήματος" είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι το κλειδί για την λύση του Κυπριακού προβλήματος εξακολουθεί να παραμένει στην Τουρκία και την κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες της, εγκαταλείποντας, όπως ειπε, αναχρονιστικές και επεκτατικές λογικές όλων αυτών των 41 χρόνων και να συμφιιλιωθεί με την ιδέα της λύσης, η οποία θα αποκαθιστά συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας, στην ευρύτερη περιοχή.
Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κ. Ομήρου έκανε λόγο όχι για ελληνικό αλλά για ευρωπαϊκό ζήτημα, και πρόσθεσε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.
"Είναι ώρα ευθύνης κυρίως και για τους λεγόμενους θεσμούς και για τα ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα" δήλωσε ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε την αναγκαιότητα να επανέλθει η αλληλεγγύη ως θεμελιώδης αρχή και αξία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ