Το CNN πήγε και στις δύο διαδηλώσεις στο Σύνταγμα: «Τελικά είναι υπέρ ή κατά της Ευρώπης;» [εικόνες] - iefimerida.gr

Το CNN πήγε και στις δύο διαδηλώσεις στο Σύνταγμα: «Τελικά είναι υπέρ ή κατά της Ευρώπης;» [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η δημοσιογράφος του CNN Ιβάνα Κοτασόβα πήγε και σε όλες τις διαδηλώσεις που έγιναν στο Σύνταγμα, και σε αυτή υπέρ του ευρώ και σε αυτή κατά της λιτότητας, όπου βρήκε τα 11 πρόσωπα στα οποία συνοψίζεται το ελληνικό ευρω-δίλημμα.

Οι δηλώσεις των 11 Ελληνων διαφορετικών μορφωτικών επιπέδων, ηλικιών και background που συνάντησε αποτυπώνουν στο έπακρο το χάσμα που υπάρχει μέσα στην ελληνική κοινωνία για το πώς πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα από εδώ και πέρα: Μένουμε Ευρώπη ή φεύγουμε;

Ειρήνη Κάβουρα, 60 ετών, εκπαιδευτικός: Δεν υπάρχει αξιοπρέπεια

Το CNN πήγε και στις δύο διαδηλώσεις στο Σύνταγμα: «Τελικά είναι υπέρ ή κατά της Ευρώπης;» [εικόνες] | iefimerida.gr 0

«Είμαι καθηγήτρια αγγλικών και είχα το δικό μου φροντιστήριο, αλλά άμα ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει τα δίδακτρα, φεύγεις από τη δουλειά. Ποτέ δεν σταμάτησα να εργάζομαι και δεν πεινάω, αλλά δεν υπάρχει αξιοπρέπεια.

»Ακόμα καταφέρνουμε κι επιβιώνουμε, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Και πάλι θα τα καταφέρουμε, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει τι κάνει στον ελληνικό λαό. Μας εμπαίζουν και μας επικρίνουν, αλλά για ποιο πράγμα; Επειδή θέλουμε δουλειά, ασφάλεια και αξιοπρέπεια;

»Είναι σαν να μας πούλησαν τα ανθρώπινά μας δικαιώματα μέσα σε μια νύχτα. Η Ελλάδα και μερικές άλλες χώρες ήταν τα ινδικά χοιρίδια στο πείραμα του ευρώ. Και είναι πολύ αργά για πολλούς από εμάς, θα χρειαστεί μια γενιά για να επιστρέψει πίσω σε αυτά που είχαμε. Αλλά μπορούμε να παλέψουμε.

»Ο ελληνικός λαός δεν φοβάται μην τον βγάλουν από το ευρώ, ανησυχεί για το αν θα χάσει την αξιοπρέπειά του. Δεν είναι η ώρα να στηρίξουμε πολιτικά κόμματα, είναι ώρα να σταθούμε δίπλα στον λαό».

Φάτης Σαραντόπουλος, 57 ετών, χημικός: «Ανησυχώ πολύ μην βγούμε (από το ευρώ)»

Το CNN πήγε και στις δύο διαδηλώσεις στο Σύνταγμα: «Τελικά είναι υπέρ ή κατά της Ευρώπης;» [εικόνες] | iefimerida.gr 1

«Θέλω η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ. Ανησυχώ πολύ μην βγούμε (από το ευρώ). Νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι τρελή. Είναι λαϊκιστές. Χάσαμε πέντε μήνες. Δεν θεωρώ ότι έγινε και καμιά συζήτηση. Το ερώτημα είναι αν η Ευρώπη μπορεί να εμπιστευτεί την Ελλάδα.

»Είμαι καχύποπτος για τα νέα (σ.σ. για μια πιθανή συμφωνία). Θα το πιστέψω, όταν ότι παραμένουμε στην ευρωζώνη και όταν υπάρξει μια συμφωνία».

Μανόλης Σπάθης, 29 ετών, άνεργος: Θέλω Grexit

Το CNN πήγε και στις δύο διαδηλώσεις στο Σύνταγμα: «Τελικά είναι υπέρ ή κατά της Ευρώπης;» [εικόνες] | iefimerida.gr 2

«Είμαι άνεργος εδώ και έξι μήνες. Τώρα είμαι ένα full-time ακτιβιστής, αλλά ψάχνω για δουλειά. Οταν είχα δουλειά, ήμουν οικονομικός αναλυτής σε μια κατασκευαστική εταιρεία. Ωστόσο ποτέ δεν πληρωνόμουν στην ώρα μου και η εταιρεία δεν μου αγόραζε καν το software που χρειαζόμουν για να κάνω τη δουλειά μου. Πήγαινα τέσσερις μήνες (στη δουλειά) απλήρωτος.

»Είναι απίστευτα δύσκολο να βρεις μια δουλειά. Εχω καταθέσει πάρα πολλές αιτήσεις, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι οικονογενειακές. Με την ανεργία να αυξάνεται κι άλλο, όλοι γνωρίζουν πως κάποιος χρειάζεται μια δουλειά κι έτσι ο κόσμος προτιμά να προσλαμβάνει γνωστούς του.

»Παίρνω το επίδομα του ΟΑΕΔ, 360 ευρώ το μήνα. Δεν είναι πολλά, αλλά είναι καλύτερο από το να δουλεύω και να μην πληρώνομαι καθόλου για τέσσερις ολόκληρους μήνες.

»Θέλω ένα Grexit. Πιστεύω ότι είναι η μόνη λύση. Να ακυρώσουμε το χρέος, ολόκληρο το χρέος. Η ΕΚΤ δεν θα μας στηρίξει έτσι κι αλλιώς. Πρέπει να κάνουμε το πρώτο βήμα και να περάσουμε τη γραμμή. Θεωρώ ότι πρέπει να εθνικοποιήσουμε το τραπεζικό μας σύστημα.

»Είμαι αρκετά ριζοσπαστικός. Δεν ανησυχώ για μια ενδεχόμενη υποτίμηση της δραχμής. Πιστεύω ότι ακυρώνοντας το χρέος και εθνικοποιώντας μεγάλες εταιρίες -όπως τη ΔΕΗ και τα λιμάνια- θα σπρώξουμε το νόμισμα προς τα πάνω».

Αντώνης Φερράρας, 41 ετών, ιδιοκτήτης bar-cafe: «Εμείς φταίμε για όλο αυτό»

Το CNN πήγε και στις δύο διαδηλώσεις στο Σύνταγμα: «Τελικά είναι υπέρ ή κατά της Ευρώπης;» [εικόνες] | iefimerida.gr 3

«Η επιχειρηματικότητα είναι σκληρή υπόθεση. Χαμηλώσαμε τις τιμές τρεις φορές μέσα στα τελευταία έξι χρόνια, κάθε φορά κατά 10%-15%. Τα κέρδη όταν άνοιξα αυτό το cafe πριν από έξι χρόνια ήταν γύρω στο 50%-60% υψηλότερα. Είναι δύσκολο να πληρώνεις φόρους, είναι δύσκολο να πληρώνεις το προσωπικό, και το ενοίκιο είναι πολύ υψηλό. Εχω 10 άτομα προσωπικό στο bar και περίπου 5-8 στο cafe. Ολοι τους είναι μαζί μου πολύ καιρό. Είναι σημαντικό για εμένα να έχω καλές σχέσεις με τους υπαλλήλους μου, να τους πληρώνω δίκαιους μισθούς.

»Ελπίζω να υπάρξει μια λύση. Εμείς φταίμε για όλο αυτό. Κάποιες φορές κατηγορώ τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τους πατεράδες μας και τους παππούδες μας για τα κακά πράγματα, για το ότι δεν ήταν υπεύθυνοι, δεν πλήρωναν φόρους. Θεωρώ ότι οι νεότερες γενιές θα είναι περισσότερο υπεύθυνες.

»Δεν με ενδιαφέρει αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ. Για πάρα πολλά χρόνια, είχαμε αυτή την αμφιβολία, να μην ξέρουμε τι θα μας συμβεί. Κουράστηκα. Πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα είναι βιώσιμη και μακροπρόθεσμη.

»Πρέπει να πληρώσουμε τα δάνειά μας, ή τουλάχιστον ένα μέρος από αυτά. Ωστόσο αν οι Γερμανοί μας χρωστούν λεφτά για τον πόλεμο, πρέπει κι αυτοί να τα πληρώσουν.

»Πιστεύω ότι είμαστε στον πάτο τώρα, τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Αν δεν πάρουμε μια συμφωνία, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, αλλά σε κανά δυο χρόνια, θα καλυτερεύσουν. Ωστόσο, τα πράγματα στην Ευρώπη θα αλλάξουν. Η Ευρώπη είναι σαν μια αλυσίδα. Αν σπάσεις το ένα κομμάτι, τότε όλο το εγχείρημα θα καταρρεύσει σαν ντόμινο».

Γιάννης Σιφακέκης, 45 ετών, εργάζεται για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Πρέπει να χωρίσουμε από την ΕΕ

Το CNN πήγε και στις δύο διαδηλώσεις στο Σύνταγμα: «Τελικά είναι υπέρ ή κατά της Ευρώπης;» [εικόνες] | iefimerida.gr 4

«Είμαι κατά των συνομιλιών με το ΔΝΤ και την ΕΕ. Πρέπει να παλέψουμε ενάντια στο νέο πρόγραμμα λιτότητας. Αντίθετα, πρέπει να ακυρώσουμε το χρέος και να θέσουμε τις μεγάλες εταιρείες υπό τον έλεγχο του λαού.

»Ηταν λάθος απόφαση των προηγούμενων κυβερνήσεων να πάρουν δάνεια και είναι λάθος απόφαση να προσπαθούμε να αναδιαρθρώσουμε τα χρέη. Πρέπει να τα ακυρώσουμε. Τα δάνεια δεν πήγαν στον λαό, πήγαν στις τράπεζες και αυτό ήταν το λάθος.

»Πρέπει να χωρίσουμε από την ΕΕ. Το σημαντικό δεν είναι αν θα έχουμε ευρώ ή δραχμή. Είναι το ποιος θα ελέγχει τις τράπεζες. Εχουμε 1,3 εκατ. ανέργους. Πρέπει να πολεμήσουμε».

Βάσω Ζώτου, 21 ετών, φοιτήτρια: «Επρεπε να ήμασταν περισσότερο έξυπνοι»

Το CNN πήγε και στις δύο διαδηλώσεις στο Σύνταγμα: «Τελικά είναι υπέρ ή κατά της Ευρώπης;» [εικόνες] | iefimerida.gr 5

«Δεν θεωρώ ότι η κυβέρνηση και πολύ καλή δουλειά. Δεν νομίζω ότι συμπεριφέρονται και πολύ ώριμα. Θα ήταν επώδυνο να επιστρέψουμε στη δραχμή. Τα χρήματα είναι ήδη λίγα και νομίζω ότι θα γίνουν χειρότερα. Δεν παράγουμε και πολλά στην Ελλάδα, εισάγουμε πολλά αγαθά από το εξωτερικό και αυτά τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο ακριβά.

»Σπουδάζω διοίκηση επιχειρήσεων και γραφικό σχέδιο. Εχω ακόμα δύο χρόνια σπουδές στο πανεπιστήμιο και μετά θα ήθελα να πάω στο εξωτερικό να προχωρήσω κι άλλο τις σπουδές μου. Ισως στη Δανία ή την Ολλανδία, όπου έχουν πολύ καλά πανεπιστήμια για γραφικό σχέδιο. Ωστόσο δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσω να ανταποκριθώ οικονομικά σε κάτι τέτοιο.

»Το να βρεις δουλειά στην Ελλάδα είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Πρέπει να προσπαθήσεις πολύ σκληρά και να συμφωνήσεις να αμείβεσαι με πολύ λίγα χρήματα. Εχω μια βρει μια δουλειά για το καλοκαίρι κι ελπίζω να μπορέσω να την κρατήσω για να βοηθήσω την οικογένειά μου με τα έξοδα.

»Είμαι θυμωμένη, επειδή θεωρώ ότι οι προηγούμενες γενιές και οι κυβερνήσεις έζησαν με περισσότερα από αυτά που μπορούσαν να αντέξουν. Ξόδευαν τόσα πολλά λεφτά και ήταν λεφτά που δεν είχαν. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένα νόημα να επιστρέψουμε πίσω. Ωστόσο αγαπώ τη χώρα μου και δεν θέλω να μετακομίσω μακριά της για πολύ καιρό.

»Θεωρώ ότι φταίνε ο ελληνικός λαός και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, αλλά ακόμα και αν η Ευρωζώνη είναι λάθος, εμείς έπρεπε να ήμασταν εξυπνότεροι».

Μπομπ Χίος, 62 ετών, συνταξιούχος καθηγητής Ιστορίας: «Δεν χρειαζόμαστε συμμάχους σαν αυτούς»

Το CNN πήγε και στις δύο διαδηλώσεις στο Σύνταγμα: «Τελικά είναι υπέρ ή κατά της Ευρώπης;» [εικόνες] | iefimerida.gr 6

«Είμαι Ελληνοαμερικανός. Ζω στη Βοστόνη, αλλά έρχομαι στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Βλέπω τι έχουν κάνει στην Ελλάδα τα μέτρα λιτότητας: Μια απόλυτη φτώχεια του ελληνικού λαού. Υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργοι. Πάνω από 300.000 πτυχιούχοι πανεπιστημίου έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, εις βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων που πλήρωσαν για τα δωρεάν δίδακτρά τους.

»Κάθε χρόνο βλέπω μικρές επιχειρήσεις να κλείνουν, Αν δεν υπάρχουν μικρές επιχειρήσεις, από πού θα μαζέψει η κυβέρνηση φόρους; Οι μικρές επιχειρήσεις είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομία.

»Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση από τους υποτιθέμενους Ευρωπαίους συμμάχους. Δεν χρειαζόμαστε συμμάχους σαν αυτούς, δεν είναι καλοί σύμμαχοι.

»Αυτή είναι η πρώτη κυβέρνηση που στέκεται δίπλα στον λαό. Αν βγούμε εκτός ευρώ, το κόστος θα είναι 8 φορές υψηλότερο για την Ευρώπη από ό,τι για την Ελλάδα».

Στέφανος Ζουριδάκης, 25 ετών, ιδιοκτήτης καταστήματος λιανικής πώλησης: «Πρέπει να επιβιώσουμε με κάποιο τρόπο»

Το CNN πήγε και στις δύο διαδηλώσεις στο Σύνταγμα: «Τελικά είναι υπέρ ή κατά της Ευρώπης;» [εικόνες] | iefimerida.gr 7

«Εργάζομαι στο οικογενειακό μας κατάστημα. Είχαμε αυτό το κατάστημα πώλησης γυναικείων τσαντών και αποσκευών για 60 χρόνια και εγώ το ανέλαβα πριν από δύο χρόνια, από τότε που τελείωσα το πανεπιστήμιο. Δεν μπορώ να δουλέψω πουθενά αλλού, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρω μια δουλειά. Μιλώ τρεις διαφορετικές γλώσσες και έχω ένα πτυχίο στα οικονομικά. Το να πουλάω γυναικείες τσάντες δεν ήταν το όνειρό μου, αλλά πρέπει να επιβιώσω με κάποιο τρόπο.

»Θεωρώ ότι αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα -οι άνθρωποι εκτός Ελλάδος, νομίζουν ότι οι Ελληνες δεν θέλουν να εργαστούν. Οτι υπάρχουν πολλές δουλειές που δεν θέλουμε να κάνουμε. Αλλά όλοι μου οι φίλοι, που είναι όλοι απόφοιτοι πανεπιστημίου, δουλεύουν κάθε μέρα για 10 και 14 ώρες σαν σερβιτόροι σε καφέ ή πωλητές σε μαγαζιά, για 500 ευρώ τον μήνα. Και νοικιάζουν ένα μικρό διαμέρισμα 300 ευρώ. Δεν μπορούν να βρουν καλύτερες δουλειές.

»Το μόνο που πουλάμε είναι ο τουρισμός. Δεν παράγουμε τίποτα. Με ένα σκληρό ευρώ, όλα τα εργοστάσια έφυγαν και πήγαν σε φτηνότερες χώρες, όπως η Βουλγαρία.

»Μπορείτε να δείτε την κρίση σε αυτό τον δρόμο που κάποτε ήταν ένας από τους πιο ακμαίους δρόμους στην Αθήνα και τώρα δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα».

Ιωάννα Τσιρώνη, 37 ετών, Επιθεωρήτρια δημόσιας υγείας: «Είναι σαν να παίζουμε πόκερ»

Το CNN πήγε και στις δύο διαδηλώσεις στο Σύνταγμα: «Τελικά είναι υπέρ ή κατά της Ευρώπης;» [εικόνες] | iefimerida.gr 8

«Εχω δει μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές μου τα τελευταία χρόνια. Κέρδιζα 1.400 ευρώ τον μήνα και τώρα βγάζω 830. Φτάνουν για μένα την ίδια. Με δυσκολία, αλλά τα βγάζω πέρα. Δεν αγοράζω τίποτα καινούριο. Εχω ρούχα από παλιά, όταν έβγαζα περισσότερα χρήματα. Φοράω αυτά. Κάνω διακοπές μόνο στην Ελλάδα. Κάποτε ταξίδευα στο εξωτερικό, αλλά τώρα δεν έχω αρκετά χρήματα.

»Στη δουλειά μου, ως επιθεωρήτρια, βλέπω επιχειρηματίες που παλεύουν, επειδή ο κόσμος δεν πηγαίνει πια στα εστιατόρια και έτσι δεν υπάρχει αρκετή δουλειά. Υπάρχει ελπίδα ότι θα έρθουν αρκετοί τουρίστες αυτό το καλοκαίρι. Είναι ο μόνος τρόπος (να βγάλουν λεφτά οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων).

»Δεν ανησυχώ για το ευρώ. Μπορούμε να βρούμε άλλους εταίρους, όπως την Κίνα, τη Ρωσία. Οχι μόνο η Ελλάδα, ολόκληρη η Ευρώπη μπορεί να βρει νέους εταίρους.

»Στηρίζω αυτή την κυβέρνηση, τους στηρίζω εδώ και τρία χρόνια. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά, και κάνει προσεκτικά βήματα. Μας αρέσει ο τρόπος που διαπραγματεύονται. Παίζουν σκληρά. Είναι σα να παίζουν πόκερ. Θεωρώ ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αρέσει αυτή η κυβέρνηση».

Χριστίνα Κλειτοράκη, 11 ετών, μαθήτρια: «Πρέπει να αποπληρώσουμε τα δάνειά μας»

Το CNN πήγε και στις δύο διαδηλώσεις στο Σύνταγμα: «Τελικά είναι υπέρ ή κατά της Ευρώπης;» [εικόνες] | iefimerida.gr 9

«Θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη» λέει η μικρή Χριστίνα, ενώ η μητέρα της Τζίνα προσθέτει: «Ανησυχώ για τη λιτότητα, αλλά χρωστάμε λεφτά που πρέπει να αποπληρώσουμε, διαφορετικά κενείς στην Ευρώπη δεν θα μας εμπιστεύεται.

»Ανησυχούμε μην φύγουμε από την Ευρώπη. Αυτό θα ήταν πολύ κακό για την Ελλάδα, πολύ κακό για τις δουλειές. Κανείς δεν θα έρχεται πια εδώ. Αυτή η κυβέρνηση είναι ανεύθυνη».

Νικόλας Κωστεπαύλος, 23 ετών: «Κίνα ή Ρωσία; Είναι ένα σκοτεινό αστείο»

Το CNN πήγε και στις δύο διαδηλώσεις στο Σύνταγμα: «Τελικά είναι υπέρ ή κατά της Ευρώπης;» [εικόνες] | iefimerida.gr 10

«Είμαι εναντίον αυτής της κυβέρνησης. Εδειξαν ξανά και ξανά ότι δεν πάνε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν και να φτάσουν σε συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν μπορούν να εμπιστευτούν την Ελλάδα εξαιτίας τους.

»Ο κόσμος φοβάται για το τι μπορεί να συμβεί. Αν δεν φτάσουν σε συμφωνία θα πρόκειται για καταστροφή. Οι τράπεζες θα κλείσουν, θα υπάρξει έλεγχος κεφαλαίων, και κανείς δεν θα επενδύει στην Ελλάδα.

»Είναι ένα σκοτεινό αστείο η ιδέα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βρει εταίρους στη Ρωσία ή την Κίνα. Πήγαν στη Ρωσία και την Κίνα και δεν έφεραν μαζί τους ούτε ευρώ».

Το CNN πήγε και στις δύο διαδηλώσεις στο Σύνταγμα: «Τελικά είναι υπέρ ή κατά της Ευρώπης;» [εικόνες] | iefimerida.gr 11
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ