Γιατί «παγώνει» το μυαλό μας όταν τρώμε παγωτό και γιατί φτερνιζόμαστε όταν κοιτάμε τον ήλιο;
Σε αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις, που μας προκαλούν την περιέργεια, έρχεται να απαντήσει ένα κανάλι στο Youtube, το AsapSCIENCE.
Πριν πατήσετε στο Youtube για να βρείτε τη... γνώση, σας παρουσιάζουμε μερικές από τις ερωτήσεις-απαντήσεις που παρουσιάζουν τα βιντεάκια.
Γιατί είναι κακό το «κρακ» που κάνουμε στα δάχτυλά μας;
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη, ότι το «σπάσιμο» των δαχτύλων προκαλεί οποιαδήποτε βλάβη, όπως για παράδειγμα αρθρίτιδα στις αρθρώσεις.
Ωστόσο, στοιχεία αναφέρουν ότι ορισμένες ζημιές στις αρθρώσεις ενδεχομένως να συνδέονται με τις ρωγμές από τον τραυματισμό των συνδέσμων που περιβάλλουν την άρθρωση ή με την εξάρθρωση των τενόντων, καταστάσεις οι οποίες βέβαια βελτιώνονται με κάποια αγωγή.
Μια μελέτη διαπίστωσε μάλιστα, ότι μετά από πολλά χρόνια «σπασίματος» των δαχτύλων, οι αρθρώσεις μπορεί να προκαλέσουν μειωμένη δύναμη της λαβής σε σχέση με τους ανθρώπους που δε «σπάνε» τα δάχτυλά τους.
Μπορεί η συνήθεια αυτή να οδηγήσει σε αρθρίτιδα; Δεν υπάρχουν στοιχεία μιας τέτοιας συνέπειας. Σε περιορισμένες μελέτες μάλιστα, που έγιναν, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην εμφάνιση της αρθρίτιδας μεταξύ ατόμων που είχαν την συνήθεια να «σπάνε» τα δάχτυλά τους και σε εκείνους που δεν το έκαναν.
Γιατί όταν κοιτάμε τον ήλιο φτερνιζόμαστε;
Πολλοί άνθρωποι όταν εκτίθενται σε πολύ φως φτερνίζονται. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πάθησης γνωστής και ως photic sneeze reflex.
Πιστεύεται πως το σήμα του φωτός από το οπτικό νεύρο διεγείρει τον εγκέφαλο και αυτομάτως το σωματοαισθητηριακό συστήμα που ελέγχει το φτέρνισμα.
Γιατί έχουμε πονοκέφαλο αφού φάμε ή πιούμε κάτι παγωμένο;
Οταν καταναλωνετε κάτι παγωμένο, όπως ένα παγωτό, τα τριχοειδή αγγεία στο επάνω μέρος τους στόματος συστέλλονται. Αυτή είναι η φυσιολογική αντίδραση του σώματος στο κρύο, καθώς προσπαθεί να κρατήσει τα ζωτικά όργανα ζεστά.
Ολο αυτό διαρκεί περίπου 20 δευτερόλεπτα και αυτό που προκαλεί τον πόνο είναι το επιπλέον αίμα που φτάνει στο μυαλό μας σε μια προσπάθεια του οργανισμού μας να το κρατήσει ζεστό, αυξάνοντας την πίεση στο κρανίο σας. Αυτό οδηγεί στον πονοκέφαλο.
Γιατί το στόμα μυρίζει άσχημα, όταν πιούμε καφέ;
Υπάρχουν πάνω από 500 διαφορετικά είδη βακτηρίων που έχουν το στόμα μας για «σπίτι».
Αυτά τα βακτήρια διασπούν τα υπολείμματα τροφίμων και απελευθερώνουν πτητικές ενώσεις θείου, που είναι γνωστές για την πολύ άσχημη οσμή τους.
Ορισμένα τρόφιμα διεγείρουν την ανάπτυξη των βακτηρίων περισσότερο από άλλα. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας και τα ψάρια, μπορούν να διασπαστούν τις πτητικές ενώσεις θείου. Επιπλέον, το στόμα ξηραίνεται από παράγοντες, όπως το αλκοόλ και τα τσιγάρα, δημιουργώντας έτσι ένα ιδανικό περιβάλλον στο οποίο τα βακτήρια μπορούν να ευδοκιμήσουν.
Ο καφές παρέχει ένα όξινο και ενδεχομένως πλούσιο σε ζάχαρη περιβάλλον, κάτι που αυξάνει την βακτηριακή αναπαραγωγή.