Ο Αλέξης Τσίπρας θα στραφεί την Τρίτη στο εσωτερικό του κόμματός του και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, για να μετρήσει την υποστήριξη που θα λάβει, όταν καταθέσει τη συμφωνία με τους δανειστές.
Λίγο πριν καταφέρει να φτάσει στο τέρμα του δρόμου και υπογράψει τη συμφωνία με τους δανειστές, αναφέρει το Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκινάει ένα αρκετά ευαίσθητο έργο το οποίο έχει να κάνει με την εδραίωση της δική του κυβέρνησης που έχει σχηματοποιηθεί από σοσιαλιστές, μαοϊστές και διάφορες άλλες ομάδες.
Θα προσπαθήσει να καλμάρει την Αριστερή Πλατφόρμα
«Ο Τσίπρας προσπαθεί να καλμάρει την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του, καθώς αρκετοί εξ αυτών είναι υπέρ της χρεοκοπίας έναντι των δανειστών. Και προσπαθεί να το κάνει αυτό λέγοντας ότι τα μέτρα που πρότεινε στους δανειστές έχουν να κάνουν με αυξήσεις φόρων στις επιχειρήσεις και τους υψηλόμισθους και όχι με δημόσιες δαπάνες. Η Αριστερή Πλατφόρμα που κατέχει περίπου 40 βουλευτές στο κοινοβούλιο και αποτελείται από παλαιούς κομμουνιστές και άλλους σκληροπυρηνικούς που βρίσκονται κοντά στα εργατικά σωματεία, θα μπορούσαν να προκαλέσουν κυβερνητική κρίση, αν τα μέλη της ψηφίσουν ενάντια στο σχέδιο», αναφέρει το άρθρο του αμερικανικού δικτύου.
Εσωτερική αντιπολίτευση
Τη στιγμή που οι διεθνείς πιστωτές, αλλά λογής αναλυτές σημειώνουν πως οι νέες ελληνικές προτάσεις αποτελούν μια καλή βάση για διαπραγμάτευση, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να ακούγονται δημόσια οι πρώτες φωνές αντίδρασης. Το Bloomberg σημειώνει τις δηλώσεις του Αλέξη Μητρόπουλου που ζήτησε από τον πρωθυπουργό να εξηγήσει στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ γιατί απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις και φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Όπως αναφέρει το άρθρο: «Οι δηλώσεις του καταδεικνύουν την εσωκομματική αντιπολίτευση της οποίας ο Τσίπρας θα πρέπει να επικρατήσει για να εξασφαλίσει τη συμφωνία που πηγαίνει κόντρα στις υποσχέσεις του κόμματός του κατά της λιτότητας».
Πρόκληση πόσους θα χάσει
Είναι χαρακτηριστικό το σημείωμα που έστειλε η Deutsche Bank στους πελάτες της για να τεκταινόμενα στο εσωτερικό της Ελλάδας. Ο αναλυτής της τράπεζας, Γιώργος Σαράβελος, αναφέρει:
«Θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον Έλληνα πρωθυπουργό να περάσει μια πιθανή συμφωνία από τη Βουλή. Το ποιες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, θα εξαρτηθεί από το πόσους βουλευτές θα χάσει η κυβέρνηση».
Μάλιστα, σημειώνει πως αν υπάρχουν σημαντικές «λιποταξίες», θα απαιτηθεί η υποστήριξη των μεγάλων κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένης. Όλα αυτά, σύμφωνα με την ανάλυση της Deutsche Bank μπορούν να ανοίξουν το θέμα ευρύτερων αλλαγών στην κυβέρνηση ή ακόμα και στην προώθηση ενός δημοψηφίσματος.
10-40 βουλευτές
Ο κ. Σαράβελος, στο σημείωμα που έστειλε στους πελάτες της τράπεζας, υπολογίζει 10-40 βουλευτές που θα μπορούσαν να διαφωνήσουν με τις επιλογές της κυβέρνησης.
Από την μεριά της, η Γερμανία ζητάει με επίταση να περάσει η συμφωνία πρώτα από την ελληνική Βουλή και στη συνέχεια να περάσει από τα κοινοβούλια των πιστωτριών χωρών. Το Bloomberg αναφέρει επ' αυτού:
«Με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να περάσει η συμφωνία, αλλά αυτό θα σηματοδοτούσε το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει επαρκή υποστήριξη στις τάξεις της, επομένως θα μπορούσε να χάσει την ικανότητά της να παραμείνει στην εξουσία».